Call center (031) 9393

Chirurgia bariatrica

Traieste mai sanatos, Traieste liber
Spitalul Memorial este mandru sa lucreze cu unii dintre cei mai renumiti si experimentati chirurgi bariatrici! Pastreaza-ti greutatea sub control cu Memorial Am efectuat mii de interventii chirurgicale pentru slabire si oferim sprijin pacientilor nostri prin personalul profesionist alcatuit din chirurgi, gastro-enetrologi, dieteticieni, asistenti medicali si psihologi. Programul nostru ofera ingrijiri de calitate fiecarui pacient prin dezvoltarea unui plan individualizat bazat pe nevoile acestuia.
Dr. Rubin Munteanu este medic primar chirurgie generala, specialist in chirurgie laparoscopica si supraspecializat in chirurgie bariatrica. Alaturi de echipa sa BariClinic si cu o experienta de peste 20 de ani in domeniul chirurgiei bariatrice, Dr. Rubin Munteanu ajuta pacientii sa atinga o greutate optima si sa se obisnuiasca cu un comportament alimentar potrivit.

Ce este chirurgia bariatrica?
Chirurgia bariatrica si metabolica este considerata acea mai eficienta metoda pentru redobandirea greutatii normale dar si pentru ameliorarea sau chiar vindecarea diabetuluizaharat de tip 2. Eficienta acestei metode a fost confirmata de numeroase studii de specialitate efectuate in ultimii ani ceea ce a detrminat schimbarea ghidurilor terapeutice. Astfel incepand cu 2022 pacientii cu BMI peste 35kg/mp prezinta indicatie pentru chirurgie bariatrica, independent de existenta sau nu a comorbiditatilor. In ceea ce privește pacientii cu diabet zaharat tip 2 sau cu alte comorbiditati au indicatie incepand cu un BMI de 30kg/mp. Obezitatea reprezinta acumularea excesiva de grasime in organism si trebuie tratata imediat deoarece are efecte foarte periculoase asupra sanatatii. Obiceiurile alimentare excesive si gresite, factorii hormonali, sedentarismul, predispozitia genetica sunt doar cativa din factorii care pot provoca obezitatea. Netratarea ei poate cauza probleme serioase de sanatate, precum diabetul, boli de inima, cancer, infertilitate sau tulburari articulare. Chirurgia bariatrica, cunoscuta si sub denumirea de „chirurgie a obezitatii”, este recomandata pacientilor care nu pot slabi prin metodele conventionale, precum alimentatia, exercitiile fizice sau tratamentul medical.
Prin chirurgia bariatrica se asigura controlul permanent al greutatii, se imbunatateste semnificativ calitatea vietii pacientilor si se elimina in acelasi timp riscul aparitiei multor boli cauzate de obezitate care pun viata in pericol. Exista diferite tipuri de interventii chirurgicale bariatrice dar metoda de tratament este aleasa in functie de greutatea pacientului, bolile existente si obiceiurile de nutritie. Rata de pierdere in greutate a pacientilor dupa interventiile bariatrice este foarte mare, cu toate acestea, nu trebuie uitat ca pentru a mentine o greutate optima dupa operatie, persoana trebuie sa iși schimbe stilul de viata.

Cine este putea fi potrivit pentru chirurgia bariatrica?

  • Persoanele cu un indice de masa corporala intre 30 - 35 care prezinta boli legate de obezitate precum boli cardiovasculare, diabet de tip 2, infertilitate, NAFLD, steatohepatita (NASH), hipertensiune arteriala, sindrom de apnee in somn.
  • Pacienti cu un indice de masa corporala peste 35 kg/mp, independent de prezenta sau nu a altor afectiuni
  • Pacientii care nu pot slabi prin metodele conventionale, precum dieta, exercitiile fizice sau tratament medical
  • Persoane care nu sunt dependente de alcool sau droguri
  • Persoane capabile sa inteleaga si sa se adapteze si care pot lucra in coordonare cu echipa medicala dupa interventia chirurgicala.

Ce este Sleeve-ul Gastric?
Gastrectomia, sleevul gastric sau operatia de micsorare de stomac (termenul apartine pacientilor romani și este de departe cel mai expresiv) este o interventie chirurgicala care presupune indepartarea chirurgicala a partii laterale a stomacului. Practic se indeparteaza in jur de 85% din stomac. Acest tip de interventie permite pacientului sa slabeasca deoarece noua dimensiunea stomacului nu permite un aport alimentar cantitativ dar determina și scaderea semnificativa a senzatiei de foame pe o perioada de aproximativ un an.

Care sunt beneficiile operatiei de sleeve gastric pe cale laparoscopica?
Avantajele pot fi enuntate dupa cum urmeaza;

  • Volumul redus al stomacului ofera o senzatie de satietate. Practic, dupa o luna de la operatie, pacientul poate sa manance o hrana normala (in principiu tot ceea ce dorește) dar se va satura cu o cantitate mult mai mica. Este obligatoriu sa manance numai in cadrul celor 3 mese ale zilei, nu de mai multe ori pe zi, ci doar de 3 ori.
  • Ameliorarea semnificativa poate fi observata foarte repede dupa operatie in ceea ce privește bolile cauzate de obezitate, cum ar fi diabetul de tip II, hipertensiunea arteriala i apneea.
  • Sindromul de dumping nu este observat dupa procedura de gastric sleeve (cum se intampla la operatia de gastric by-pass). Acest lucru se datoreaza prezentei pilorului (valva de evacuare a stomacului) care este mentinuta in tranzit in cazul operatiei de gastric sleeve
  • Hormonul care stimuleaza foamea (numit ghrelina) produs intr-o parte a stomacului scade considerabil dupa interventie.
  • Este o metoda cu mai putine riscuri decat operatia de bypass gastric dar acare este la fel de eficienta in ceea ce privește pierderea in greutate si ameliorarea co-morbiditatilor, inclusiv diabetul zaharat de tip 2.
  • Succesul interventiei de gastric sleeve este imediat si de lunga durata
  • Pierderea in greutate este ușoara dupa aceasta procedura

Care sunt dezavantajele și riscurile operatiei de gastric sleeve pe cale laparoscopica?

  • Riscul de recastig in greutate. Procentual acest lucru se intampla cu unul din patru pacienti si motivul principal sunt numarul de mese mai mare de 3 pes zi. Adica ciugulitul intre mese. Pacientii care se prezinta la controalele postoperatorii reusesc intr-o masura mult mai mare sa-si modifice comportamentul alimentar in sensul respectarii celor 3 mese ale zilei, fara sa recurga la gustari, gustarici, ciuguleli intre mese. O alta cauza este consumul in exces de sucuri dulci sau de alcool. Acestea sunt permise dar intr-o cantitate limitata.
  • senzatie de greata/varsaturi dupa ce au mancat peste cantitatile recomandata sau daca mananca repede. Obiceiul de a manca repede este profund nociv, nu doar pentru cei operati pe stomac ci pentru orice individ.
  • Risc de reflux gastro-esofagian.
  • Intoleranta la unele alimente si schimbarea unor preferinte alimentare. O parte dintre pacienti sesizeaza alimentele de proasta calitate (de exemplu uleiul refolosit de multe ori in procesul de prajire) si prezinta intoleranta la astfel de alimente. Mancarea bine gatita este perfect tolerata daca este consumata incet si intr-o cantitate corespunzatoare noului volum al stomacului.

Ce ar trebui luat in considerare inainte de gastric sleeve?
Nimic nu egaleaza o discutie onesta de ambele parti cu un specialist cu experienta in aceast tip particular de chirurgie. Va sfatuim sa faceti o lista (cu cat mai lunga cu atat mai bine) cu toate intrebarile, dilemele, necunoscutele sau nelinistile dumneavoastra privitor la operatie si sa va faceti o programare la un consult preoperator.

Cum se efectueaza interventia de gastric sleeve?
Gastric sleeve este o procedura chirurgicala care se efectueaza pe cale laparoscopica (cu mici incizii, nu printr-o mare taietura pe abdomen) unde se indeparteaza o mare parte din stomac. Chirurgii cu mare experienta in domeniu si care evalueaza atent preoperator pacientii realizeaza o operatie personalizata. Stomacul poate fi lasat mai mare sau mai mic si acest lucru se decide in functie de o serie de parametri. Stomacul nu va mai reveni niciodata la dimensiunile initiale dar dupa un an volumul sau se marește (este un organ elastic). Practic de la 100ml ajunge la 200 ml. Inainte de operatie volumul stomacului este de 2,5-3 litri.

Cat dureaza operatia de gastric sleeve?
Echipele antrenate in acest tip de chirurgie realizeaza o astfel de procedura in medie de sub o ora. Ce ar trebui luat in considerare dupa interventia de gastric sleeve? Controlul ecografic si radiologic trebuie aplicat pacientului intre 24-28 de ore dupa operatie pentru a se vedea daca exista sau nu complicatii. Nu trebuie uitat ca dupa interventia de gastric sleeve procesul post operator este foarte important de aceea necesita o urmarire atenta a medicului, asistentei si dieteticianului. Pacientii carora li s-a efectuat gastric sleeve trebuie sa se prezinte la controalele postoperatorii, la 10 zile, 1, 3, 6 si 12 luni si apoi anual.

Care sunt riscurile operatiei de gastric sleeve?
Riscurile unei interventii chirurgicale depind de trei parametri: gravitatea afectiunii/afectiunilor pacientului, gradul de expertiza al echipei chirurgicale si nivelul de dotare cu echipament și materiale al spitalului. In cadrul spitalului nostru nu utilizam decat aparate ultraperformante, nu resterilizam niciun instrument dispozabil si nu facem niciun rabat de la calitatea materialelor utilizate. Experienta noastra consta in peste 3900 de proceduri bariatrice efectuate in cei 20 de ani de activitate in domeniu. Datorita acestor lucruri reusim sa coboram riscurile fiecarui pacient la minimum posibil.

Echipa medicală

Dr. Rubin Munteanu
Medic Primar
Chirurgie Generala supraspecilizat in chirurgie bariatrica
Vezi profilul complet
Dr. Anca Ioana Ichiman
Medic Specialist
Chirurgie Generală
Vezi profilul complet
Dr. Raluca Oprea
Medic Primar Gastroenterologie
Medic Primar Medicină Internă
Doctor în Știinţe Medicale
Vezi profilul complet
Dr. Lidia Roxana Râpeanu
Medic Specialist
chirurgie Generala
Vezi profilul complet
Dr. Gabriela Elisabeta Zugravu
Medic Primar
ATI
Vezi profilul complet