Da Vinci Center este centrul de excelenţă care reunește specialităţile chirurgicale care utilizează robotul chirurgical de ultimă generaţe – Da Vinci Xi: urologie, ginecologie, chirurgie bariatrică, chirurgie oncologică și chirurgie cardiovasculară.
Spitalul Memorial este un spital specializat în intervenţii chirurgicale complexe, fiind recunoscut pentru excelenţa standardelor. Îmbunătăţirea instrumentarului chirurgical, a tehnicii de perfuzie cardiacă și a sistemului de vizualizare intra-operatorie au înlesnit progresul chirurgiei minim invazive, astfel încât chirurgia robotică a fost pasul natural în evoluţia tehnicilor chirurgicale la nivel mondial.
Robotul da Vinci Xi este cea mai nouă dovadă a angajamentului Grupului Memorial de a investi susţinut în tehnologie. A patra generaţie a unui concept care până nu demult părea SF, da Vinci Xi este cel mai modern instrument chirurgical disponibil în România, dar fără omul care îl însufleţește, ar râmâne doar un instrument extrem de sofisticat.
Din anul 2017, Spitalul Memorial a început activitatea de chirurgie robotică în domeniul urologic, fiind primul centru privat din România care a introdus chirurgia robotică. Câteva luni mai târziu echipele chirurgicale au efectuat intervenţii și din alte specialităţi – chirurgia bariatrică, chirurgia oncologică și chirurgia ginecologică, anul acesta efectuându-se în premieră în România și în Sud-Estul Europei primele intervenţii de chirurgie cardiovasculară robotică.
Beneficiile chirurgie robotice
- Pentru pacient, cel mai important avantaj este reducerea dimensiunii inciziei, deci o traumă redusă, o spitalizare de scurtă durată și un aspect estetic îmbunătăţit.
- Pentru chirurg, avantajul major al chirurgiei robotice o reprezintă precizia cu care poate face intervenţia. Robotul Da Vinci Xi îi poate reda în timp real imagini 3D de înaltă rezoluţie, și se pot executa mișcări la 360 de grade printr-un orificiu de câţiva centimetri. La acestea se adaugă siguranţa, precizia şi posibilitatea măririi unor imagini de până la 20-30 de ori, atunci când este necesar.
Chirurgia robotică în Urologie
Chirurgia robotică reprezintă standardul de aur în tratamentul chirurgical al afecţiunilor urologice. Acurateţea mișcărilor pe care robotul Da Vinci le poate efectua sub coordonarea medicului chirurg se reflectă în calitatea superioară a disecţiei ţesuturilor, excizia milimetrică a tumorilor sau a structurilor bolnave și siguranţa actului operator. De asemenea, chirurgul se bucură de o calitate superioară a imaginii intra-operatorii, vederea tridimensională mărită, poziţia ergonomică, manevrabilitatea braţelor și gradele lor de mișcare.
Pacienţii se recuperează repede, își revin complet, se mobilizează din pat într-un timp foarte scurt, se alimentează singuri, își reiau digestia și in final reintră în activitatea curentă într-un termen foarte scurt. Mulţi pacienţi care au trecut printr-o intervenţie de chirurgie urologică prin tehnologia Da Vinci susţin că au trecut foarte ușor peste actul operator, fără dureri semnificative și fără discomfort postoperator.
Robotul chirurgical Da Vinci Xi este un instrument care vine sa susţină experienţa medicului, de aceea este foarte important ca medicul chirurg care operează cu ajutorul robotului să aibă o experienţă anterioară amplă ăn efectuarea intervenţiilor deschise. Această experienţă nu o poate suplini sau înlocui un instrument chirurgical performant, cu atât mai mult cu cât considerăm și posibilitatea complicaţiilor care pot apărea și care trebuie corect gestionate.
Afecţiuni tratate prin chirurgia robotică în Urologie
Teoretic orice afecţiune se poate trata folosind robotul Da Vinci. Totuși robotul nu operează singur ci este permanent coordonat de chirurg. Măiestria chirurgului se transmite robotului și nu invers. În mâinile unui specialist valoros robotul este util în realizarea unui act medical performant, altfel este doar un instrument tehnic. Pe lângă excizia prostatei, cu robotul Da Vinci se pot trata tumorile renale și vezicale, anumite malformaţii precum sindromul de joncţiune pieloureterală (pieloplastia) și cele care privesc implantarea uretero-vezicală (reimplantările uretero-vezicale), adenoamele de prostată voluminoase, prolapsurile genitale, etc.
Chirurgia robotică în Ginecologice
Nu demult de momentul prezent, chirurgia laparoscopică era considerată „standardul de aur” in tratamentul chirurgical al patologiilor de sferă urogenitală. Astăzi, chirurgia robotică este cea mai avansată formă de chirurgie minim invazivă ȋn tratamentul acestor patologii. Adresabilitatea chirurgie robotice se extinde zi de zi, cuprinzând ȋntreaga arie pelvică, de la patologia endometriozei, la suferinţe oncologice, de la patologii asociate infertilităţii la suferinţe ce impactează zone conexă, de arie uro-genitală.
Primul chirurg ginecolog care a realizat intervenţii chirurgicale cu platforma robotică da Vinci, Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică ginecologie.
Spre deosebire de toate formele de chirurgie pelvică, pe cale clasică, vaginală, apoi laparoscopică, această nouă tehnologie-robotică redă cel mai bine conceptul minim invaziv, ajută medicul să își depășească limitele și să își maximizeze abilităţile chirurgicale. Spre deosebire de chirurgia deschisă unde chirurgul are doar acces digital, în cadrul chirurgiei robotice camera 3D are acces în zone profunde din pelvis, conferind chirurgului o bună vizibilitate și o mare libertate de mișcare. În chirurgia endometriozei, chirurgia robotică a adus rezultate net superioare. Vorbind despre o patologie a femeii de cele mai multe ori aflate în perioada fertilă, acurateţea oferită de rezecţia robotică a adus beneficii notabile. Scopul intervenţiei chirurgicale este de a exciza complet și extins leziunile endometriale, păstrând intacte zonele implicate în reproducere, dacă vorbim despre paciente care își doresc o sarcină. Libertatea de mișcare și instrumentarul fiabil ne ajută în a afectua un act chirurgical de mare precizie.
Beneficiile pacientului în urma intervenţiei chirurgicale robotice sunt net superioare. Durerea postoperatorie este scăzută, riscurile de hemoragie post-intervenţie chirurgicală sunt minimizate, timpul de recuperare este mai scurt, plus lipsa traumei produse asupra peretelui abdominal, rată scăzută de complicaţii, timp de spitalizare redus, recuperare postoperatorie rapidă, reintegrarea rapidă în activitatea socială.
De asemenea, cea mai nouă abordare, chirurgia robotică, este un viitor ce deja a devenit realitate și în România în tratamentul endometriozei.
Excizia chirurgicală a leziunilor endometriale este tratamentul cel mai eficient, cu beneficii notabile în ce privește managementul durerii, în îmbunătăţirea statusului reproductiv al femeii și în prevenirea recurenţelor. Pentru că este o formă de chirurgie extinsă, ce excede un anumit organ și uneori chiar zona pelvină, conduita chirurgicală a endometriozei își găsește sens atunci când patologia este perfect înţeleasă de către medicul sau echipa care face managementul chirurgical al bolii.
Chirurgia robotică în Chirurgia Cardiovasculară
Echipa medicală chirurgicală a Spitalului Memorial aduce în premieră în România, dar și în Sud Estul Europei chirurgia cardiovasculară robotică. Dr. Theodor Cebotaru, împreună cu echipa sa a efectuat primele intervenţii de chirurgie cadiacă cu ajutorul celui mai performant robot chirurgical – Da Vinci Xi.
Afecţiuni tratate prin chirurgia robotică
Cel mai mare avantaj al chirurgiei cardiovasculare robotice este în cazul efectuării bypass-ului aorto-coronarian. Îmbunătăţirea instrumetarului chirurgical și al tehnicilor chirurgicale au făcut trecerea, cu timpul, de la abordul clasic, care presupunea secţionarea sternului, la abordul minim-invaziv, prin minitoracotomie stângă, iar astăzi la abordul robotic. Intervenţia prin chirurgie robotică este mult mai avantajoasă deoarece accesul se face prin introducerea ambelor braţe ale robotului în prin orificii mici, printr-un procedeu ce durează maxim o oră și jumate în loc de trei ore cât ar dura prin abordul clasic.
Un alt tip de operaţie unde abordul robotic are beneficii majore este închiderea defectului septal atrial, recuperarea pacientului în acest caz și externarea făcându-se în 3-5 zile.
Plastiile de valvă mitrală reprezintă o altă patologie care se bucură de beneficiile chirurgiei cardiovasculare robotice. Faptul că prin chirurgia robotică nu este necesară depărtarea coastelor face ca pacientul să nu mai suporte disconfortul cauzat de durerea post-operatorie.
Recuperarea este încă și mai rapidă decât prin abord minim-invazic (minitoracotomie) iar precizia pe care o oferă chirurgului și manevrabilitatea depășesc nivelul a ceea ce se poate realiza el cu mâinile.
Chirurgia robotică în Chirurgia Oncologică
Chirurgia robotică a luat o amploare deosebită în ultimul deceniu, fiind una dintre cele mai revoluţionare aplicaţii ale procesului tehnologic în medicină. Dezvoltarea chirurgiei robotice îşi are originea în limitele chirurgiei laparoscopice: vedere bidimensională, fără percepţia în profunzime a câmpului operator, instrumente drepte (nearticulate), cu grade de libertate limitate, transmiterea şi amplificarea tremorului fiziologic al mâinii chirurgului la varful instrumentului. Toate aceste dezavantaje, precum şi curba de învăţare lungă în proceduri chirurgicale mai dificile (așa cum sunt și intervenţiile chirurgicale pentru cancer colo-rectal) au dus la folosirea limitată a acestei căi de abord, cu excepţia câtorva domenii în care chirurgia laparoscopică a devenit „gold standard“: colecistectomia laparoscopică, tratamentul chirurgical al sarcinii ectopice, abordul chisturilor ovariene benigne.
Chirurgia robotică vine să compenseze toate aceste limite ale chirurgiei laparoscopice, aducând o imagine tridimensională, maximizarea de 10 ori a câmpului operator, amplificarea dexterităţii, precizie chirurgicală îmbunătăţită şi confort ergonomic pentru chirurg. Toate aceste avantaje tehnice oferite de sistemul robotic permit abordarea unor proceduri chirurgicale complexe, care pot fi efectuate acum sigur şi eficace, cu mai puţine complicaţii, scăderea timpului de spitalizare şi rezultate îmbunătăţite.
Principala indicaţie a abordului robotic este reprezentată de cancerele pelvine – cancerul de rect, prostată și cancerele ginecologice, in care abordul laparoscopic este considerat dificil, datorită particularităţilor anatomice ale acestei zone (spaţiu ȋngust, adânc, inextensibil). Se consideră că toate cancerele colorectale au indicaţie de abord robotic, cu excepţia tumorilor extinse la organele din jur care implică o rezecţie multiorgan și cazurile cu carcinomatoză peritoneală ce dispun de protocoale specifice de tratament. Abdomenul operat nu reprezintă o contraindicaţie pentru abordul robotic.
Abordul robotic în cancerul colorectal este asociat cu o pierdere de sânge redusă, reluarea mai rapidă a tranzitului intestinal, durere postoperatorie redusă, revenirea rapidă la o dietă normală, durată redusă de spitalizare, recuperare rapidă și nu în ultimul rând, mai puţine complicaţii postoperatorii. Principalul avantaj al abordului robotic în cancerul de rect este reprezentat de posibilitatea prezervării nervilor pelvini (datorită vizibilităţii mult îmbunătăţite şi a manevrabilităţii crescute a instrumentelor robotice), fapt care se traduce postoperator printr-o incidenţă scăzută a complicaţiilor urinare şi sexuale.
- Revenirea rapidă la o dietă normală
- Durere postoperatorie redusă
- Pierdere de sânge redusă
- Risc scăzut de infectare
În ceea ce privește chirurgia cancerului de rect rezultatele obţinute până în prezent demonstrează o supravieţuire comparabilă celei din chirugia deschisă, scăzând semnificativ numărul de complicaţii urinare și sexuale datorită evidenţierii și conservării plexului nervos hipogastric.
Prof. Dr. Octav Ginghină este medic primar chirurgie generală, competenţă chirurgie oncologică. Desfășoară o activitate bogată în domeniul chirurgiei oncologice, fiind implicat în proiecte legate de oncologia mamară, endocrină și hepato-bilio-pancreatică.
Chirurgia robotică în Chirurgia Bariatrică
Avantajele chirurgiei laparoscopice la pacienţii cu obezitate morbidă au fost rapid asimilate, atât de pacienţi cât și de specialiștii din domeniu, chirurgi, anesteziști, cardiologi, etc. Rar se întâmplă astăzi să fie nevoie de chirurgie clasică, indiferent de complexitatea cazului. Acest lucru ne indică faptul ca laparoscopia a ajuns la maturitate. Chirurgia robotică începe însă să se insinueze și în domeniul chirurgiei bariatrice, similar celorlalte domenii ale chirurgiei generale, și pe măsură ce tehnologia avansează și este asimilată de echipele chirurgicale începe să se contureze clar locul său.
Avantajele pe care le oferă robotul da Vinci:
- Imaginea câmpului operator nu este doar excepţională (chiar comparativ cu cele mai bune tehnologii ale laparoscopiei, 3D și 4K) dar robotul a preluat funcţia ajutorului cameraman și comanda aparţine chirurgului principal. Cu alte cuvinte chirurgul vede foarte bine ce alege el să vadă și nu mai depinde de un ajutor.
- Instrumentele chirurgicale au toate gradele de mobilitate posibile, mișcarea lor este mai exactă, mai precisă, indiferent de durata în timp a operaţiei. Tot chirurgul este cel care le comandă, tot mâinile chirurgului operează, dar poziţia acestora este mai firească. Comparativ cu laparoscopia în chirurgia robotică, mișcările operatorului sunt efectuate din degete și din încheietura mâinii, pe când în chirurgia laparoscopică sunt preponderent miscări ale mâinii, antebraţelor și braţelor. Putem spune că robotul i-a redat chirurgului mișcarea fină a degetelor, existentă în chirurgia clasică dar parţial pierdută în laparoscopie. Gestul chirurgical este mai exact, mai precis.
- Gestul chirurgical este mai exact, mai precis.
- Poziţia chirurgului este una comodă, acesta stă pe scaun, nu mai are nevoie de mănuși chirurgicale sau de halat. Nu doar imaginea tradiţională a chirurgului s-a schimbat dar gradul său de oboseală este mult mai mic. Dacă acest aspect nu contează în intervenţiile simple el devine un aspect important, chiar dacă este greu de cuantificat, în cazurile dificile, care necesită un timp operator lung.
O primă concluzie este că robotul da Vinci este potrivit pentru cazurile dificile. În aceste situaţii contează și mai mult să vezi foarte bine, să acţionezi foarte exact, să-ţi menţii capacitatea maximă multe ore. Rezultate sunt prin urmare benefice, operaţii grele mai bine făcute, evoluţii postoperatorii mai simple, complicaţii mai puţine.
Cu o experienţă profesională de peste 10 ani în chirurgia laparoscopică și peste 4.000 de pacienţi operaţi, Dr. Rubin Munteanu este supraspecializat în chirurgie bariatrică, chirurgie laparoscopică și chirurgie robotică.