Call center (031) 9393

Ghidul pacientului oncologic

Ghidul pacientului oncologic

Am conceput acest ghid in speranta ca dumneavoastra, familia si cei apropiati, veti gasi informatii utile care sa va indrume pe tot parcursul procesului de diagnostic, tratament si monitorizare a afectiunii oncologice. Poate ca nu va va raspunde absolut la toate intrebarile legate despre tratamentul dumneavoastra, insa am adresat aici cele mai frecvente probleme cu care se confrunta cei ce trec prin acest diagnostic.

Desigur, acest ghid nu reprezinta un substitut al discutiilor cu medicii sau cu asistentii dumneavoastra, dar va va fi mai usor sa adresati intrebari si sa discutati despre tratamentul si progresul acestuia cu echipa noastra.

 

Ce este chimioterapia?

Chimioterapia este o terapie sistemica care este utilizata in tratamentul cancerului. In cadrul chimioterapiei sunt folosite protocoale de tratament care vor utiliza un citostatic sau mai multe, in combinatie, pentru a ataca pe mai multe cai celulele tumorale, pentru a intensifica eficienta tratamentului.

Chimioterapia poate fi folosita singura, sau in combinatie cu radioterapia sau chirurgia, suscesiunea modalitatilor de tratament fiind standardizate de ghidurile medicale. Intotdeauna echipa medicala care se ocupa de dumneavoastra va discuta care este cea mai bun optiune si secventa de tratament pentru cazul dumneavoastra in functie de aceste recomandari

 

Cum functioneaza?

Medicamentele citostatice (sunt sinonime cu termenul de chimioterapie) pot fi administrate pe cale venoasa (perfuzie) sau pe cale orala (tablete/pastile). Acestea intra in circulatia corpului nostru si distrug celulele canceroase din orice parte. Concentratiile in fiecare organ variaza, de exemplu, in creier ajung putine citostatice pentru ca asta este protejat de o bariera speciala si putine citostatice reusesc sa o strabata.

Chimioterapia interfereaza cu cresterea celulelor canceroase prin mai multe mecanisme. Celulele canceroase se inmultesc rapid, mai rapid decat celulele normale ale corpului si nu au un ciclu de viata limitat, cum au celulele normale. Efectele secundare ale chimioterapiei au loc deoarece citostaticele nu sunt selective si vor tulbura si cresterea tesuturilor normale, cu atat mai mult pe cele care se innoiesc rapid, ca parte din procesele naturale de reparare. Cele mai frecvente tesuturi normale care sunt afectate de chimioterapie sunt: firele de par (rarirea parului), maduva osoasa (scaderea numarului de celule sanguine circulante) si mucoasa care captuseste tot sistemul digestiv (diareea, constipatia, tulburarile cavitatii bucale).

 

Cat de des se administreaza terapia?

Aceasta depinde de tipul de cancer si protocolul terapeutic prescris pentru special dumneavoastra. In majoritatea cazurilor, fiecare sedinta de chimioterapie este urmata de o perioada de odihna cuprinsa intre una si patru saptamani. Sedinta de chimioterapie impreuna cu pauza de odihna poarta denumirea de ”ciclu de tratament”. Numarul de cicluri terapeutice fiind de asemenea variat si adaptat diagnosticului dumneavoastra si scopului tratamentului. Este util sa discutati cu medicul dumneavostra de fiecare data aceste recomandari, pentru a putea planifica impreuna si in cunostiinta de cauza tratamentul oncologic.

 

Consimtamantul pentru tratament

Vi se va cere sa semnati un consimtamant prin care sunteti de acord cu planul de tratamentul propus de echipa noastra, dupa ce vi se vor explica detaliile acestul tratament, inclusiv scopul, beneficiile si reactiile adverse la care va puteti astepa pe parcursul tratamentului. 

Bazele acestui consimtamant presupun:

– luarea la cunostinta a informatiilor din formularul de consimtamant al spitalului, si

– oportunitatea de a discuta eventualele intrebari asupra acestuia.

Consimtamantul poate fi retras in orice moment, inainte sau chiar in timpul tratamentului. In cazul in care va decideti sa retrageti consimtamantul, un membru al echipei va sta la dispozitie.

 

Beneficiile chimioterapiei

Beneficiile tratamentului vor depinde, desigur, de tipul de cancer pe care il aveti, cat de avansat este (stadiul) bolii, starea generala si afectiuniile de care mai suferiti.

Scopul tratamentului este:

 • Curativ - aceasta se intampla atunci cand chimioterapia este administrata dupa o interventie chirugicala radicala, pentru a distruge toate celulele tumorale posibil ramase, dar care nu sunt detectabile prin metode imagistice si de a reduce riscul de recidiva sau de metastazare a bolii – se numeste chimioterapie adjuvanta.

 

Exista cazuri in care acest tip de chimioterapie se administreza inaintea unei interventii chirurgicale, cu acelasi scop, de a reduce riscul de recidiva si de a oferi sanse mai mari de vindecare.

De asemenea, in cazul in care tumora este avansata local, are un volum mare si nu se poate opera in limite de siguranta oncologica, putem administra chimioterapie care sa reduca dimensiunile tumorii, extensia bolii si sa ofere chirugului condiitiile unei interventii de calitate, in care operatia chirugicala va fi facuta in conditii mai bune si cu rezultate care se traduc intr-o supravietuire mai lunga.

 • Tratament paliativ - pentru stadiile foarte avansate sau in prezenta metastazelor, care sunt localizari tumorale in afara tumorii principale, chimioterapia incearca sa realizeze controlul cresterii tumorale si diseminarea in continuare a bolii, cu scopul de a incetini progresia, a reduce volumul tumoral, a ameliora simptomele pe care le induce prezenta tumorii si de a prelungi si a  imbunatati calitatea vietii pacientilor.

Chimioterapia poate fi administrata in paralel cu radioterapia – chimioterapie de sensibilizare – pentru a creste eficaitate radioterapiei in distrugerea celulelor tumorale.

 

Ce se va intampla daca va decideti sa nu faceti chimioterapie?

Toate tratamentele comporta riscuri si beneficii, iar cantarirea diverselor optiuni este perfect normala.

Riscul cel mai mare este reprezentat de cresterea necontrolata a cancerului si inrautatirea simptomelor dumneavoastra. Puteti discuta despre acest lucru cu medicii dumneavoastra, care va vor fi alaturi in orice optiune de tratament o alegeti.

 

Cum se administreaza chimioterapia?

Chimioterapia se poate administra in diverse moduri, iar medicul dumneavoastra va discuta despre cea mai potrivita optiune pentru dumneavoastra.

Posibile optiuni de administrare:

 • Pe cale orala: sub forma de tableta/capsula de medicament
 • Pe cale injectabila:
 • Intr-o vena periferica a bratelor (perfuzie intravenoasa).
 • Sub-cutanat, direct sub piele.
 • Intr-o vena centrala: majoritatea pacientilor au nevoie de o linie centrala (un cateter venos central sau camera implantabila de chimioterapie) pentru administrarea tratamentului. Aceste dispozitive sunt ca niste tuburi fine care sunt introduse intr-o vena din regiunea pieptului: un capat al tubului este pozitionat in vena respectiva, iar celalalt este atasat (sistemului de administrare de cytostatic sau camera de chimioterapie ).

Cateterele / camerele sunt montate cu anestezie locala, totodata vi se poate oferi si sedare intravenoasa.  Cateterele /camerele pot fi utilizate pentru recoltarea de analize cat si pentru administrarea de chimioterapie, hidratare, substante intaritoare etc.

 

Tipurile de catetere oferite in cadrul Spitalului Memorial Baneasa sunt:

 • Cateterul long-life
 • Sistem port-a-catch, sau camera port-acces

Unele tratamente sunt constituite dintr-o combinatie de perfuzie si administrare de tablete orale. In aceste cazuri fiecare ciclu de tratament incepe de obicei cu medicatia pe cale perfuzabila, urmata de administrarea de tablete, care vor fi luate acasa, pe o perioada de pana la doua-trei saptamani, conform schemei stabilite de medic. Sau se poate admistra un citostatic cu ajutorul unei pompe elastomerice pe o perioada de mai multe ore ( 46 – 72- 96 h ) atasata dispozitivului de acces ,

De ce recomandam catetere?

Cateodata, chimioterapia se poate scurge pe langa vena in care este administrata. Acest lucru poarta denumirea de extravazare. Uneori extravazarea poate produce efecte devastatoare asupra tesuturilor cu care intra in contact. Pentru ca citostatice sunt iritante sau vezicante, cu dispozitivele de tip cateter implantabil aceste incidente sunt mult reduse. Daca totusi alegeti sa vi se administreze tratamentul pe o vena periferica fara cateter, echipa noastra se va stradui ca extravazarea sa nu se intample.

In cazul in care simtiti durere la locul injectarii sau vedeti schimbarea culorii pielii din jurul locului de punctie va rugam sa va adresati imediat echipei care se ocupa de dumneavoastra!

 

Chimioterapia in cadrul Spitalului Memorial – care sunt pasii de urmat?

Procesul prin care se deruleaza tratamentul contine multe etape, de aceea uneori va puteti simti coplesiti, insa nu ezitati sa intrebati membrii echipei noastre daca aveti intrebari.

Cum sunt structurate tratamentele?

Veti avea impartit tratamentul pe mai multe zile.

Prima zi

In prima zi, numai dupa ce ati avut in prealabil consulturile si planul de tratament recomandat de catre echipa noastra:

 • Vi se va inmana si ulterior cere sa completati consimtamantul pentru tratament
 • Va veti intalni cu medicul si asistenta
 • Vi se va recolta sange pentru analize
 • Se va administra o perfuzie de pregatire pentru tratament, urmand ca la terminarea acesteia sa mergeti acasa
 • Veti fi sunat in cursul zilei de catre un membru al echipei pentru a va informa asupra orei la care sa va prezentati urmatoarea zi pentru chimioterapie. Daca analizele nu corespund administrarii in siguranta a tratamentului, veti fi anuntat sa reveniti in spital in aceeasi zi sau in ziua urmatoare pentru a discuta cu medicul cu privire la optiunea de ameliorare a situatiei.

Ziua a doua (ziua chimioterapiei)

 • Vi se va administra o perfuzie de pregatire si prevenire a reactiilor adverse
 • Vi se va administra tratamentul pregatit special pentru dumneavoastra conform schemei
 • La finalul chimioterapiei veti mai ramane cateva minute sub supraveghere, urmand ca ulterior sa mergeti acasa
 • De mentionat ca fiecare protocol de chimioterapie are o durata cunoscuta, variabila de la o schema la alta. Exista citostatice care se administreaza in 30 min si altele in 120 min, combinatiile de citostatice pot necesita intervale de pauza intre medicamente, astfel incat durata unui protocol de chimioterapie poate fi de 2h sau de 8h sau puteti pleca acasa cu o pompa care se va descarca singura in 46h sau 96h.
 • Exista scheme de chimioterapie care se intind pe durata a mai multor zile – 2, 3 , 4 sau 5. Veti fi anuntat de medicul dumneavoastra ce tip de protocol vi se va administra si care este durata acestuia.

Zilele ulterioare sunt rezervate de obicei tratamentelor suportive, de preventie sau de ameliorare a reactiilor adverse astfel incat sa puteti tolera in condtii optime chimioterapia.

Aspecte importante

Este posibil ca datorita starii generale deteriorate sau a deteriorarii  analizelor dumneavoastra, care reflecta tulburari in functia hepatica, renala, hematologica sau cardiaca,  tratamentul dumneavoastra sa fie amanat  cu cateva zile tocmai pentru ca tratamentul nu poate fi administrat in conditii de siguranta.

Veti fi negresit anuntat si vi se va comunica ce trebuie sa faceti pentru ameliorarea acestor situatii, urmand ca reluarea tratamentului sa fie facuta in conditii optime, dupa acest tratament de corectie si reevaluare clinica si de laborator.

 

Vizitatorii – cine poate sa va insoteasca?

Din motive de siguranta pentru dumneavoastra si membrii echipei care va ingrijeste, in camera de tratamente nu este permis accesul vizitatorilor. Fiti fara griji, acestia vor sta intr-o zona special amenajata in cadrul spitalului nostru si puteti lua legatura telefonic cu ei cand doriti dumneavoastra. Ne vom stradui intotdeauna sa creem o atmosfera linistita in jurul dumneavoastra, sa va puteti simti in siguranta si ingrijit corespunzator

 

In spatele usilor – de ce trebuie sa asteptati atat pentru tratament?

Chimioterapia utilizeaza substante chimice, naturale sau sintetice, foarte puternice care distrug celulele canceroase. Acest tip de tratament trebuie sa fie verificat de mai multe ori pe parcursul prepararii sale.

 • In primul rand, prescriptia dvs este realizata de medicul dumneavoastra conform protocolului, dupa ce acesta verifica starea generala a dumneavoastra, rezultatele analizelor de sange si calculeaza dozele in functie de mai multi parametrii.
 • Aceasta prescriptie este verificata atent in cadrul farmaciei spitalului, unde se calculeaza cum sunt acestea diluate si dizolvate medicamentele.
 • Chimioterapia va fi apoi preparata cu atentie intr-o zona sterila special amenajata, numita hota, care asigura ventilatia speciala, acestea fiind extrem de toxice pentru cel care le prepara.
 • Tratamentul este apoi trimis in zona unde are loc administrarea, si aici, este inca odata verificat de asistenta care vi-l administreaza, fiecare flacon fiind etichetat cu datele dumneavoastra de identificare.
 • Medicamentele si dozele sunt procesate, calculate doar pentru dumneavoastra, ele nu pot si nu vor fi folosite decat pentru dumneavoastra, astfel incat este necesar sa fie atent calculate si preparate pentru siguranta dumneavoastra si pentru a nu pierde nejustificat medicamente.

De ce trebuie sa recoltam analize de sange?

La initierea tratamentului este necesar sa se recolteze analize de sange care ne asigura ca functiile dumneavoastra vitale sunt in parametrii. De exemplu, functia renala, pentru care recoltam uree si creatinine, are valori normale si rinichii dumneavoastra functioneaza satisfacator. De asemenea, este important sa aveti o hemoleucograma in parametrii normali, toate elementele figurate ale sangelui fiind importante – hematiile pentru transportul oxigenului, leucocitele in apararea impotriva infectiilor si trombocitele pentru a asigura o coagulare corecta. Citostaticele pot scadea numarul acestor celule si este necesar sa fie evaluate inainte de fiecare serie de tratament. Pentru fiecare medicament sunt cunoscute reactiile adverse si impactul pe care il au pe functiile diferitelor organe, motiv pentru care vi se vor recomanda analize specifice de fiecare data. Deci va fi nevoie sa va recoltam analize de sange la fiecare ciclu de tratament. Trebuie sa facem lucrul acesta pentru a verifica daca numarul celulelor sanguine a revenit la parametrii optimi pentru a putea administra urmatorul ciclu in conditii de siguranta maximala pentru dvs. Numarul celulelor se refera la valorile celulelor rosii (eritrocitele), celulelor albe (leucocitele) si al trombocitelor. Toate aceste celule sunt generate in maduva osoasa, care contine celule tinere, care se multiplica rapid si sunt sensibile la actiunea citostaicelor.

 

Celulele rosii (eritrocitele): acestea dau culoarea specifica a sangelui, si anume rosu intens. Totodata ele transporta oxigenul din aerul respirat in plamani la toate organele si tesuturile corpului dvs. O scadere a numarului celulelor rosii se denumeste specific ”anemie”.  Anemia poate cauza oboseala, lipsa de aer si ameteala. Chimioterapia poate determina anemie de diferite grade, care poate fi corectata prin suplimente specifice, inclusiv tratament cu fier dar poate fi severa si atunci poate fi necesara corectia acesteia prin administrarea de transfuzii cu sange sau concentrat eritrocitar.

 

Celulele albe (leucocitele): acestea reprezinta bariera naturala a corpului de lupta contra infectiilor. Cand numarul leucocitelor scade, rezistenta corpului scade si sunteti mai predispusi la infectii. Numarul leucocitelor revine la valori optime fara tratament, cu un interval mai lung de recuperare intre seriile de chimioterapie, dar pentru ca este important sa pastram cadenta corecta a administrarilor, se poate ca medicul dumneavoastra sa va prescrie un tratament care sa stimuleze maduva osoasa sa produca mai multe celule albe.

Trombocitele sau plachetele sanguine sunt celulele care intervim in procesele de coagulare, ajuta la formarea chegurilor de sange (atunci cand ne taiem taiem/accidentam formeaza cheagul sau crusta ce acopera rana, si impidica pierdea de sange). Daca numarul trombocitelor scade prea mult, este posibil sa observati ca gingiile va sangereaza chiar si atunci cand va spalati pe dinti. Totodata este posibil sa aveti sangerari nazale (epistaxis) sau sa observati ca pielea se invineteste foarte usor. Uneori, daca numarul trombocitelor este foarte scazut este posibil sa aveti nevoie de o transfuzie de trombocite. Medicul dumneavoastra este cel care va decide care este cea mai buna optiune pentru dumneavoastra. 

 

Alte teste pe care le efectuam:

Este necesar sa verificam si functionalitatea altor organe inainte de inceperea ciclurilor de chimioterapie. Uneori valorile acestor parametri pot modifica dozele de tratament prescris.

 

Care sunt organele a caror functionalitate trebuie verificata?

Rinichii: functia rinichilor se va monitoriza din testele sanguine, este obligatoiru sa aveti o functie renala buna.

Inima: unele substante citostatice afecteaza buna functionare a inimii. Medicii dumneavoastra va vor intreba daca suferiti de vreo afectiune a inimii. Este posibil sa aveti nevoie de investigatii speciale, cum ar fi o echocardiograma (testeaza functia de pompa a inimii) sau/si o electrocardiograma (testeaza ritmul inimii). Fiti fara griji, medicii dumneavoastra va vor recomanda aceste teste doar daca este cazul.

Ficatul: functia ficatului se va monitoriza din testele sanguine, ficatul fiind implicat in metabolizarea citostaticelor, o functie defectuoasa putand sa impiedica o actiune corecta a acestora si necesita o ajustare a dozelor de medicament.

 

Diabetul si cancerul

Daca suferiti de diabet, este foarte important sa va anuntati medicul sau asistenta. Anumite medicamente ale chimioterapiei pot modifica valorile glicemiei iar unele medicamentele nu se dizolva decat cu o solutie de glucoza 5 %. De exemplu, schemele de pregatire contin substante care va cresc nivelurile glicemiei (corticoizi, care sunt extrem de utili in preventia reactiilor alergice sau a senzatiei de greata).

In cazul in care utilizati insulina si va este greu sa va controlati glicemia acasa dupa ce terminati tratamentul, trebuie sa va consultati cu medicul dvs diabetolog pentru managementul optim al schemei de insulina.

 

Vaccinarile si cancerul – este in regula sa ma vaccinez antigripal in timpul tratamentului chimioterapic?

Este recomandat  sa va vaccinati antigripal, dar depinzand de schema care v-a fost administrata, este posibil sa nu fiti la fel de protejat antigripal ca de obicei pentru ca leucocitele dumneavoastra au fost influentate de tratament si raspunsul imun al corpului dumneavoastra este modificat de prezenta tumorii. Daca doriti sa va faceti alte vaccinari in afara de cel antigripal, verificati mai intai impreuna cu echipa dumneavoastra daca este in regula.

 

La ce fel de efecte secundare sa ma astept?

 

Chimioterapia afecteaza nu numai celulele canceroase, ci si unele dintre celulele normale ale corpului. Atunci cand acestea sunt afectate apar efectele secundare. Efectele secundare depind in primul rand de medicamentul sau combinatia de medicamente din schema dumneavoastra de chimioterapie. Echipa dumneavoastra va discuta tratamentul propus si va vor prezenta posibilele efecte secundare. Unii oameni nu au parte de niciun efect secundar cu protocoalele actuale de pregatire si hidratare, dar daca totusi asta se intampla, discutati cu echipa care va ingrijeste pentru a primi cel mai bun remediu.

 1. Infectii

Majoritatea schemelor de chimioterapie reduc rezistenta naturala a corpului in fata infectiilor, atat prin scaderea numarului de leucocite cat si prin alterarea raspunsului imun deja slabit de prezenta tumorii. Datorita acestui lucru, o raceala minora se poate complica rapid si transforma intr-o boala care necesita spitalizare.

Simptomele la care sa fiti vigilenti includ: tuse, febra sau frison, dureri in gat. Noi va recomandam ca acasa sa aveti un termometru cu care sa va verificati temperatura daca credeti ca aveti febra, sau nu va simtiti bine. Daca temperatura masurata este peste 38C, intai va rugam sa consultati scrisoarea medicala  in care aveti scrise ce medicamente puteti lua in caz de urgenta cu febra, apoi sa anuntati medicul currant, iar daca starea generala a dumneavoastra este deteriorata semnificativ , sa va perzentati la spital. Unul din membrii echipei care va ingrijeste sigur va va ajuta sa clarificati situatia si sa luati cea mai buna decizie pentru dumneavoastra pentru a primi  ingrijirile ce se impugn. Febra care apare pe parcursul tratamentului cu citostatice poate fi semnul unui complicatii de temut, neutropenia febrila care poate pune in pericol viata pacientului

Ce puteti face pentru a evita infectiile?

Majoritatea infectiilor provin de la bacterii sau germeni care traiesc in corpul nostru in mod normal (piele, sistem digestiv). Acestea sunt absolut inofensive cand abilitatea imunitara a corpului nostru este normala. Doar atunci cand capacitatea corpului de a lupta contra infectiilor este scazuta, aceste bacterii pot cauza infectii.

Printre cele mai de temut este infectia cu clostridium difficile.Clostridium difficile este o bacterie care cauzeaza infectii in sistemul digestiv. Simptomele acestei infectii includ scaune diareice apoase multiple, dureri intense abdominale si uneori, febra. In mod normal exista un echilibru intre coloniile de bacterii care traiesc in intestinul nostru dar unele medicamente (precum tratamentele multiple si indelungate cu antibiotice) modifica acest echilibru intern, permitand clostridium difiicile sa se multiplice necontrolat, producand toxine are cauzeaza diareea severa si inflamatia colonului.

Masuri generale pentru a reduce infectiile:

 • Mentineti o igiena personala corespunzatoare
 • Cand sunteti la spital, spalati-va mainile cu atentie. Cautati dispenserele cu solutii antiseptice.
 • Spalati-va pe mani cu apa si sapun dupa fiecare vizita la toaleta
 • Nu stati in preajma persoanelor bolnave de: raceala, gripa, varicela, pojar
 • Atentie la procedurile de manichiura/pedichiura: nu va zgariati, taiati sau raniti
 • Mentineti o buna igiena a cavitatii orale. Daca este cazul programati-va la medicul stomatolog
 • Utilizati pentru periajul dentar periute speciale, cu peri foarte moi
 • Nu va stoarceti/zgariati cosurile de pe piele
 • Daca totusi va taiati/zgariati: spalati-va cu apa calduta, sapun si antiseptic
 • Purtati manusi de protectie cand curatati dupa animalele de casa sau ingrijiti plantele.

Masuri alimentare:

 • Igiena alimentelor este esentiala: nu uitati sa va spalati pe maini inainte si dupa prepararea/manipularea alimentelor/mancarii. Daca aveti diaree, este mai bine sa rugati pe cineva sa va ajute la prepararea mancarii.
 • Asigurati-va ca ustensilele cu care preparati hrana sunt curate.
 • Carnea pe care o gatiti pentru consumul propriu trebuie sa fie foarte bine preparata termic. Pentru a distruge prin preparare termica orice bacterie/parazit care ar putea trai in carne (trichinella, tenii, toxoplasme).
 • Evitati sa mancati icre, peste crud (sushi), tartar, stridii, peste afumat. – de ce? Pentru a evita contaminarea cu paraziti ai pestelui.
 • Evitati alimentele care contin maioneza cu ou crud. – de ce? Pentru a evita infectia cu salmonella.
 • Consumati numai branzeturi/lactate maturate si pasteurizate. – de ce? Unele tipuri de branza (camembert, brie) nu sunt pasteurizate si pot contine bacterii daunatoare: salmonella, listeria.
 • Bauturile cu pro-biotice trebuie evitate pe parcursul chimioterapiei din aceleasi considerente.
 • Nu consumati ceai de sunatoare sau grapefruit. – de ce? Acestea contin substante care interactioneaza cu multe medicamente, de la chimioterapie pana la medicamente pentru bolile de inima, asa ca este mai bine sa nu le consumati pe toata durata chimioterapiei.

 

 1. Greata si voma

Unele scheme de tratament produc ca si efect secundar greata si/sau voma. Pentru a preveni acest lucru, vi se va administra un regim antiemetic inainte de inceperea sedintei de chimioterapie. Daca va fi nevoie, vi se vor prescrie tablete antiemetice, pentru a lua acasa.

In timpul tratamentului citostice este recomandat sa aveti un regim alimentar echilibrat, fara mese copisoase, fara excese. Mancati putin si des, beti multa apa si evitati consumul de alcool in acest interval.

Pierderea poftei de mancare in primele zile de la tratament este frecventa.

 1. Parul

Unele scheme de chimioterapie pot produce rarirea firelor de par, sau chiar pierderea totala a acestora. Este posibil ca si alte zone paroase de pe corp sa fie afectate: sprancenele, genele, parul pubian. Rarirea firelor de par incepe de obicei la 14-21 de zile dupa ce incepeti tratamentul. Acest lucru este doar temporar, parul va creste la loc de indata ce veti finaliza tratamentul.

Este posibil sa simtiti intepaturi sau mancarimi ale pielii scalpului. Acestea pot fi ameliorate cu  medicamente precum paracetamol, ibuprofen. In cazul in care pielea scalpului devine uscata si produce mancarimi, puteti utiliza o crema hidratanta (tip crema pentru pielea bebelusilor).

 1. Pielea si soarele

La iesirea in aer liber, trebuie sa va protejati pielea fetei si a zonelor expuse cu creme avand factor ridicat de protectie UV. Purtati imbracaminte din fibre naturale si nu va expuneti prea mult la soare in lunile de vara. Purtati palarii.

 1. Constipatia si diareea

Unele scheme de chimioterapie produc constipatie sau diaree temporara. Echipa dvs va va informa despre asta si va va recomanda tratament specific daca este cazul.

 1. Chimioterapia si venele

Atunci cand chimioterapia este administrata printr-o vena periferica (de obicei din regiunea bratelor), venele se pot ingrosa, pot deveni fibroase si pot capata o culoare mult mai inchisa decat in mod normal. Acest lucru poate face ca recoltarea de analize sau administrarea urmatoarei sedinte sa fie mai anevoioasa ca de obicei. Din acest motiv puteti opta pentru a vi se administra tratamentul printr-un dispozitiv special de tip cateter venos central (ex.: port – a – cath).

 1. Leziunile cavitatii orale

Igiena cavitatii bucale este deosebit de importanta. Spalati-va pe dinti dupa mesele principale, folosind o periuta de dinti foarte moale. Clatiti bine gura cu apa simpla dupa fiecare spalare. Evitati apa de gura cu alcool. Puteti sa va preparati singuri o solutie de clatit gura din 500 ml apa fiarta si racita si o lingurita cu sare/bicarbonat de sodiu. Folositi-o pe tot parcursul zilei pentru a va clati gura cu aceasta.

Nu consumati lichide fierbinti, mancare condimentata si beti apa din belsug.

 1. Oboseala

Cu unele scheme de tratament este posibil sa va simtiti foarte obositi. In acest caz, odihniti-va din plin si daca este nevoie luati-va concediu. Cu toate acestea, este bine sa va odihniti mult, totodata sa faceti si exercitii fizice usoare sau kinetoterapie.

 1. Schimbari ale dispozitiei

Uneori, pe parcursul tratamentului este posibil sa apara modificari ale dispozitiei: nerabdare, nervozitate fara un motiv anume, insomnie, sentimente de tristete si renuntare. Aceste stari se pot imbunatati sau chiar disparea pe masura ce va apropiati de finalizarea planului de chimioterapie. Daca, totusi, vi se pare ca situatia nu se imbunatateste, anuntati medicul sau asistenta dumneavoastra pentru a primi ajutor.

 1. Fertilitate si contraceptie

Majoritatea femeilor care trec prin chimioterapie prezinta oprirea ciclului menstrual, dar pot fi desigur, fertile. Este foarte important sa nu ramaneti insarcinata pe parcursul chimioterapiei deoarece tratamentul dauneaza grav fatului. Este esential sa va protejati cu o metoda de bariera contraceptiva (de ex.: prezervativul). Va rugam sa spuneti medicului daca utilizati medicamente anticonceptionale.

In cazul barbatilor, chimioterapia produce infertilitate temporara pe timpul administrarii. La fel, este recomandat sa utilizati o metoda contraceptiva de bariera.

Discutati cu medicul dumneavoastra daca va doriti copii si care sunt conditiile in care puteti sa va bucurati de acest lucru in siguranta

Alte efecte care mai pot sa apara

 • Amorteli sau furnicaturi ale palmelor si picioarelor
 • Modificari ale gustului
 • Dureri la nivelul mandibulei
 • Dureri musculare
 • Febra
 • Ochi inlacrimati
 • Uscarea si inrosirea pielii de pe palme si talpi

Aceste efecte pot fi temporare si pot disparea de indata ce terminati tot tratamentul sau exista posibilitatea ca unele sa persiste mult timp dupa incheierea tratmentului  Pentru mai multe informatii, echipa dumneavoastra curanta va sta la dispozitie.

 

Chimioterapia si viata de zi cu zi

Vacante/concedii: inainte de a planifica o vacanta in strainatate, este de preferat sa discutati cu medicul dumneavoastra pentru ca vi se poate recomanda sa o amanati pana dupa finalizarea tratamentului.

Activitati: unele persoane aflate in timpul chimioterapiei sunt perfect capabile sa aiba o viata absolut normala, cu viata sociala si mers la serviciu. Intotdeauna ghidati-va dupa cum va simtiti corpul inainte de a intreprinde vreo activitate.

Ate medicamente:

Intotdeauna spuneti medicilor ce medicamente si suplimente luati. De obicei acestea se vor administra conform schemei deja urmate de dumneavoastra, dar intotdeauna verificati!

Alcool

Ca o regula generala, este permis consumul limitat de alcool, dar in primele 48 de ore este mai bine sa evitati consumul bauturilor alcoolice.

Suplimente si medicamente naturiste

Remediile naturiste si suplimentele alimentare contin substante care interfereaza cu efectele chimioterapiei, din acest motiv va recomandam sa fiti intotdeauna sincer cu pprivire la orice tip de tratament urmati  concomitent cu chimioterapia sau radioterapia

Exemple: vitamine in doze excesive, capsule cu usturoi, ulei de ficat de cod, echinaceea, sunatoarea, ciuperci chinezesti, etc.

Efectele pe termen lung

Unele efecte nu vor deveni evidente decat dupa mult timp de la terminarea chimioterapiei. Echipa dumneavoastra ia toate masurile ca acestea sa fie evitate.

Beneficiile potentiale de pe urma chimioterapiei depasesc riscurile efectelor adverse asupra organelor expuse (inima, rinichii, plamanii si maduva osoasa). Cateodata utilizarea pe termen lung a steroizilor si a tratamentului hormonal pentru cancerul de san si cel de prostata provoaca scaderea densitatii osoase ducand uneori la osteoporoza. Daca vreuna dintre chestiuni vi se aplica, discutati despre aceasta cu medicul dumneavoastra.

Echipa medicală

Dr. Cristian-Gabriel Viișoreanu
Medic Primar
Chirurgie Generală / Supra-specializat în tratarea cancerului mamar
Vezi profilul complet
Prof. Dr. Elvira Brătilă
Medic Primar
Obstetrică-Ginecologie
Vezi profilul complet
Prof. Dr. Octav Ginghină
Medic Primar
Chirurgie Oncologică / Chirurgie Generală
Vezi profilul complet
Dr. Dorin Bică
Medic Primar
Neurochirurgie
Vezi profilul complet
Dr. Ionuţ Gobej
Medic Primar
Neurochirurgie
Vezi profilul complet
Prof. Dr. Ioan Cordoș
Medic Primar
Chirurgie Toracică
Vezi profilul complet
Dr. Augustin Dima
Medic Primar
Chirurgie Oncologică / Chirurgie Generală
Vezi profilul complet
Dr. Cezar Stroescu
Medic Primar
Chirurgie Oncologică / Chirurgie Generală
Vezi profilul complet
Dr. Mihai Eftimie
Medic Primar
Chirurgie Oncologică / Chirurgie Generală
Vezi profilul complet
Dr. Mugurel Bosînceanu
Medic Primar
Chirurgie Toracică
Vezi profilul complet
Dr. Marius Zamfir
Medic Primar
Chirurgie Oncologică / Chirurgie Generală
Vezi profilul complet
Dr. Andrada Spânu
Medic Specialist
Chirurgie Oncologică / Chirurgie Generală
Vezi profilul complet
Dr. Răzvan Iosifescu
Medic Primar
Chirurgie Oncologică / Chirurgie Generală
Vezi profilul complet
Dr. Dumitru-Lucian Rușitoru
Medic Primar
Chirurgie Oncologică / Chirurgie Generală
Vezi profilul complet
Dr. Valentina Iordache
Medic Primar
Chirurgie Oncologică / Chirurgie Generală
Vezi profilul complet
Dr. Sorin-Tiberiu Alexandrescu
Medic Primar
Chirurgie Oncologică / Chirurgie Generală
Vezi profilul complet
Dr. Mihnea Orghidan
Medic Primar
Chirurgie Toracică
Vezi profilul complet
Dr. Natalia Motaș
Medic Primar
Chirurgie Toracică
Vezi profilul complet
Dr. Veronica Manolache
Medic Specialist
Chirurgie Toracică
Vezi profilul complet
Dr. Corina Marinescu
Medic Primar
Chirurgie Toracică
Vezi profilul complet
Dr. Mircea Gheorghiţă
Medic Primar
Chirurgie Oro-Maxilo-Facială
Vezi profilul complet
Dr. Andreea Meruţă
Medic Primar
Chirurgie Plastică și Reconstructivă
Vezi profilul complet
Dr. Amelia Milulescu – Mihai
Medic Specialist
Obstetrică-Ginecologie
Vezi profilul complet
Dr. Renata Ciobanu-Ileana
Medic Specialist
Obstetrică-Ginecologie
Vezi profilul complet
Dr. Cătălin Coroleucă
Medic Specialist
Obstetrică-Ginecologie
Vezi profilul complet
Conf. Univ. Dr. Răzvan Adam
Medic Primar
Ortopedie
Vezi profilul complet
Dr. Vlad Budu
Medic Primar
ORL
Vezi profilul complet
Prof. Dr. Raluca Grigore
Medic Primar
ORL
Vezi profilul complet
Dr. Valentin Munteanu
Medic Primar
Neurochirurgie
Vezi profilul complet
Dr. Ioana Luca
Medic Primar
Oncologie
Vezi profilul complet
Dr. Amedeo Grigorean
Medic Specialist
Medicină Generală
Vezi profilul complet
Dr. Brândușa Masoud
Coordonator Departament
Radiologie și Imagistică Medicală
Vezi profilul complet
Dr. Gina Rusu Munteanu
Medic Primar
Radiologie și Imagistică Medicală
Vezi profilul complet
Dr. Raluca Basamac
Medic Specialist
Radiologie și Imagistică Medicală
Vezi profilul complet
Dr. Eliza Acatrinei
Medic Primar
Medicină Interna
Vezi profilul complet
Dr. Eugen Crăciun
Medic Primar
Gastroenterologie
Vezi profilul complet
Prof. Dr. Lucian Negreanu
Medic Primar
Gastroenterologie
Vezi profilul complet
Dr. Theodor Voiosu
Medic Primar
Gastroenterologie
Vezi profilul complet
Dr. Andrei Voiosu
Medic Primar
Gastroenterologie
Vezi profilul complet
Dr. Andreea Benguș
Medic Primar
Gastroenterologie
Vezi profilul complet
Dr. Bianca Voiosu
Medic Specialist
Gastroenterologie
Vezi profilul complet
Dr. Laura Constantinescu
Medic Primar ATI
Vezi profilul complet
Dr. Ana Maria Cătălina Buţă
Medic Specialist
Reumatologie
Vezi profilul complet
Dr. Iulian Călin
Medic Primar
Cardiologie
Vezi profilul complet
Dr. Nicolae Cârstea
Medic Primar
Cardiologie
Vezi profilul complet
Psih. Ionuţ Neacșu
Psiholog clinician/Psihoterapeut
Vezi profilul complet
Adrian Răusche
Kinetoterapeut
Vezi profilul complet