Corporate

RMN glanda tiroida

Examenul RMN al glandei tiroide se focuseaza, in principal, pe analiza tesutului glandular tiroidian localizat in partea inferioara a gatului.

Principala indicatie pentru imagistica tiroidiana prin rezonanta magnetica este stadializarea cancerului tiroidian.

Daca natura maligna a unei mase suspecte tiroidiene a fost obiectivata prin biopsie cu ac fin, RMN-ul are capacitatea de a oferi detalii importante despre natura si extensia formatiunii tumorale, dar si despre caracteristicile ganglionilor limfatici adiacenti (de exemplu, daca sunt mariti de volum).

Cand este recomandat RMN de tiroida

Verificarea periodica a nodulilor tiroidieni si monitorizarea recidivei tumorilor tiroidiene in urma interventiei chirurgicale reprezintă alte indicatii pentru efectuarea examenului IRM al gatului.

Aceasta investigatie imagistica poate detecta, de asemenea, formatiuni anormale prezente la nivelul glandelor paratiroide, traheei sau esofagului, datorita proximitatii acestora fata de glanda tiroida. Daca se suspecteaza prezenta unei mase tumorale la acest nivel, medicul specialist poate indica examenul imagistic prin rezonanta magnetica pentru a analiza aceasta posibilitate.

Avantaje RMN de tiroida vs. CT

Atat RMN-ul cat si CT-ul sunt tehnici imagistice ce pot fi utilizate pentru evaluarea glandei tiroide, insa fiecare metoda are propriile sale avantaje si limitari, in functie de contextul clinic si caracteristicile pacientului.

Cateva avantaje ale examinarii prin rezonanta magnetica comparativ cu tomografia computerizata sunt:

  • Absenta radiatiilor ionizante - determina o siguranta superioara comparativ cu tomografia, mai ales in cazul pacientilor care necesita examinari repetate, in cazul pacientelor gravide sau in cazul copiilor.
  • IRM-ul ofera o rezolutie superioara pentru tesuturile moi, asa cum este tesutul glandei tiroide, si prin urmare poate evalua cu o acuratete mai mare leziunile tiroidiene (nodulii sau tumorile) si structurile invecinate (ganglionii limfatici ce pot fi invadati de catre celulele canceroase).
  • Utilizeaza substante de contrast pe baza de gadoliniu, ce au un profil de siguranta mai bun comparativ cu agentii pe baza de iod utilizati in cazul tomografiei computerizate (mai putine reactii alergice).

Alegerea intre examenul prin RM si CT depinde in cea mai mare parte de natura suspiciunii clinice si istoricul pacientului.

Pregatire pentru RMN de tiroida

Pregatirea pentru examenul IRM al glandei tiroide este, uzual, destul de simpla. Exista cateva recomandari si precautii care pot ajuta la obtinerea unui rezultat calitativ si a unei proceduri fara evenimente adverse.

Iata pasii esentiali in pregatirea fizica si psihica a pacientului:

  1. Pacientul trebuie sa informeze medicul sau tehnicianul RMN despre orice dispozitive metalice implantate (de exemplu stimulator cardiac, proteze metalice etc.), deoarece aparatul utilizeaza un camp magnetic puternic care poate interfera cu functia acestor dispozitive. In unele cazuri, imagistica prin RM poate fi contraindicata pentru persoanele cu astfel de implanturi, punandu-le in pericol sanatatea.
  2. Pacientul trebuie sa indeparteze orice obiecte metalice din zona gatului, inclusiv bijuteriile (de exemplu, cercei sau pandantive) si hainele cu fermoare sau capse metalice. De obicei, se va schimba in halatul oferit de spital pentru a preveni contaminarea zonei cu obiecte externe metalice.
  3. Daca urmeaza efectuarea unui examen IRM cu substanta de contrast, pacientul trebuie sa informeze medicul despre orice alergii sau reactii anterioare la substantele de contrast sau la medicamentele administrate. Daca pacientul sufera de o patologie renala, este important ca medicul radiolog sau tehnicianul RMN sa fie informati, deoarece gadoliniul (substanta de contrast utilizata pentru examinarea RMN) este eliminat prin rinichi si poate afecta suplimentar functia acestora. In cazul pacienților cu insuficienta renala se poate opta pentru utilizarea unui agent de contrast diferit sau evitarea acestuia.
  4. Dieta pacientului nu trebuie sa fie una speciala inainte de RMN-ul tiroidian. Totusi, in cazul in care se foloseste substanta de contrast, medicul poate recomanda un repaus alimentar de cateva ore inainte de procedura. 
  5. Daca pacientul sufera de claustrofobie sau are dificultati in a sta nemiscat o perioada lunga de timp, acest lucru trebuie mentionat inainte de procedura. In unele cazuri se pot lua masuri suplimentare, cum ar fi utilizarea unui sedativ sau a unui aparat RMN deschis.
  6. De obicei, RMN-ul nu este recomandat in primul trimestru de sarcina, din cauza riscurilor putin studiate asupra fatului. Daca pacienta este sau suspecteaza ca este insarcinata, trebuie sa informeze medicul inainte de procedura.

Durata examinarii RMN a tiroidei

Examinarea RMN a glandei tiroide poate dura intre 20 si 40 de minute, in functie de complexitatea examinarii. Pe parcursul examinarii aparatul RMN poate produce zgomote puternice, pacientul fiind de obicei informat despre acest aspect. Este important ca pacientul sa fie cat mai relaxat si sa ramana nemiscat pe durata intregii proceduri, pentru a obtine imagini clare.

Afectiuni depistate prin RMN de tiroida

Cel mai frecvent RMN-ul tiroidian poate oferi detalii si ajuta la diagnosticarea si evaluarea urmatoarelor afectiuni:

Rezultate RMN tiroida

Dupa efectuarea examinarii imagistice prin rezonanta magnetica medicul are obligatia de a interpreta imaginile obtinute, descriind formatiunile sau leziunile vizibile.

Pacientul va primi, cel mai adesea, rezultatul scris al investigatiei, impreuna cu secventele imagistice obtinute prin RM stocate pe un CD/ stick, in decursul a 3-10 zile.

Medicul curant (fie ca este vorba de endocrinolog, chirurg sau oncolog) va avea nevoie de aceste documente medicale la urmatoarea vizita, pentru a stabili cu exactitate conduita terapeutica in continuare.

Tehnologii detail

Întrebări frecvente

Loading...