Corporate

Puncție tiroidă cu ac fin (FNAB)

Ce este puncția tiroidiană cu ac fin (FNAB)

Puncția tiroidiană cu ac fin (FNAB) este o procedură medicală minim invazivă prin care se prelevează mostre de celule dintr-un nodul tiroidian cu ajutorul unui ac subțire. Aceasta se realizează sub ghidaj ecografic și este utilizată pentru a diagnostica diverse afecțiuni tiroidiene, precum nodulii tiroidieni, cancerul tiroidian sau tiroidita Hashimoto.

Glanda tiroida

Tiroida reprezinta una dintre cele mai importante glande endocrine din organism. Prin intermediul hormonilor tiroidieni T3 (triiodotironina) si T4 (tiroxina), aceasta mentine echilibrul sistemelor vitale – cardiovascular, nervos, respirator si digestiv si controleaza permanent metabolismul tuturor celulelor din corp (modul prin care substantele nutritive sunt convertite in energie).

Cu alte cuvinte, glanda tiroida controleaza prin intermediul hormonilor secretati functionarea optima a organismului uman.

Nodulii tiroidieni

Glanda tiroida are forma unui fluture, fiind alcatuita din doi lobi tiroidieni uniti intre ei printr-o banda fina de tesut numita istm tiroidian. La nivelul lobilor tiroidieni se pot identifica, ecografic sau palpator, unul sau mai multi noduli tiroidieni.

Acesti noduli reprezinta formatiuni rotund-ovalare ce protruzioneaza catre exteriorul lobilor tiroidieni, conferind un relief neregulat glandei tiroide. Ei pot avea un contur clar, bine delimitat la vizualizarea ecografica, sau se pot intrepatrunde cu tesutul normal al glandei tiroide. Daca sunt destul de voluminosi, pot fi simtiti chiar si la palpare, insa cei cu dimensiuni scazute necesita o examinare ecografica atenta pentru a fi diagnosticati.

Nodulii tiroidieni reprezinta una dintre cele mai frecvente patologii endocrinologice. Majoriatea nodulilor tiroidieni este benigna, doar 7-15% dintre nodulii diagnosticati avand risc de malignitate.

Cum se desfasoara punctia cu ac fin a glandei tiroide?

Punctia cu ac fin a glandei tiroide (punctia-aspirativa cu ac fin) reprezinta o procedura minim invaziva, foarte sigura pentru pacient, ce nu va pune probleme importante de sanatate. Aceasta se poate efectua sub anestezie locala (uzual cu o substanta numita xilina) sau chiar fara anestezic, pacientul fiind externat de cele mai multe ori in aceeasi zi.

Pacientul va fi asezat pe un pat, cu gatul in hiperextensie usoara pentru a oferi un acces cat mai bun medicului in timpul interventiei. Sub ghidaj ecografic (sau ulterior unei examinari ecografice amanuntite), un ac va fi introdus in zona anterioara a gatului, la nivelul zonei de biopsiat, iar cateva fragmente celulare vor fi aspirate pentru examinare ulterioara.

Este important ca pe parcursul procedurii, pacientul sa evite miscarile de inghitire, vorbitul sau orice fel de miscare a gatului. Dupa extragerea acului si finalizarea biopsiei, medicul va aplica un mic bandaj la nivelul punctiei si va instructa pacientul sa mentina presiune locala timp de cateva minute.

Monitorizarea postprocedurala a pacientului dureaza uzual cateva minute, timp in care medicul se asigura ca nu apar evenimente adverse imediate si informeaza pacientul cu privire la urmatorii pasi in terapia sa.

Cand este indicata punctia cu ac fin?

Punctia cu ac fin (sau punctia aspirativa cu ac fin) a nodulilor tiroidieni este indicata atunci cand medicul specialist Endocrinolog doreste sa excluda o formatiune canceroasa la nivelul glandei tiroide. Prin acest tip de biopsie se vor obtine mostre celulare care ulterior vor fi analizate pentru a determina riscul de cancer tiroidian.

Nu toti nodulii tiroidieni necesita punctionare si bopsie, insa aceasta poate deveni necesara daca nodulul prezinta caracteristici suspecte, ca:

  • aspect neomogen sau cu microcalcificari la examinarea ecografica;
  • contur neregulat;
  • crestere rapida in dimensiuni.

Daca un nodul de mici dimensiuni, descoperit la ecografic, prezina un aspect anormal comparativ cu restul tiroidei, este posibil ca medicul sa va recomande biopsierea acestuia pentru a exclude un posibil cancer tiroidian.

Riscuri si contraindicatii pentru punctia glandei tiroide

Complicatiile uzuale ce apar postprocedural sunt minore si includ:

  • disconfort minor la locul punctiei;
  • mica echimoza (vanataie) local.

Complicatiile mai severe sunt de asemenea si mult mai rare, frecventa lor fiind diminuata de utilizarea ghidajului ecografic. Printre acestea se numara:

  • hemoragia la locul punctiei;
  • infectia locala;
  • afectarea structurilor importante din vecinatate (vase de sange, nervi periferici).

Contraindicatiile punctiei glandulare cu ac fin constau in:

  • nodul de mici dimensiuni ce nu prezinta suspiciune de malignitate;
  • trombocitopenia severa (un numar foarte scazut de trombocite in sange) sau problemele netratate de coagulare a sangelui – deoarece cresc riscul de sangerare;
  • localizarea complicata a nodulilor – in imediata vecinatate a structurilor vasculare si nervoase importante, sau o localizare ce nu este perfect vizibila ecografic.

Cand este nevoie de a doua punctie cu ac fin?

De cele mai multe ori, biopsia glandei tiroide prin punctia cu ac fin a acesteia va oferi medicului curant informatiile necesare pentru a stabili cu certitudine natura (benigna sau maligna) a formatiunii glandulare.

Cu toate acestea, exista putine cazuri in care rezultatul biopsiei nu este concludent, medicul fiind nevoit sa recomande reinterventia pentru o a doua biopsie. Acest lucru se poate intampla atunci cand cantitatea celulelor prelevate nu este suficienta sau calitatea lor este alterata.

O a doua biopsie a formatiunii tiroidiene poate fi indicata atunci cand pacientul prezinta un nodul tiroidian cu modificari ecografice de malignitate, insa cu o prima biopsie negativa pentru carcinomul tiroidian. In acest caz, cea de-a doua punctie cu ac fin se va efectua pentru a verifica acuratetea rezultatului initial.

Biopsia repetata efectuata de rutina nu este recomandata!

 

Bibliografie:

Jasim S, Dean DS, Gharib H. Fine-Needle Aspiration of the Thyroid Gland. [Updated 2023 Mar 23]. In: Feingold KR, Anawalt B, Blackman MR, et al., editors. Endotext [Internet]. South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK285544/

Siegel RL, Miller KD, Jemal A. Cancer statistics, 2020. CA Cancer J Clin. 2020 Jan;70(1):7-30. doi: 10.3322/caac.21590. Epub 2020 Jan 8. PMID: 31912902.

Gharib H. Fine-needle aspiration biopsy of thyroid nodules: advantages, limitations, and effect. Mayo Clin Proc. 1994 Jan;69(1):44-9. doi: 10.1016/s0025-6196(12)61611-5. PMID: 8271850.

Tehnologii detail

Întrebări frecvente

Loading...