Balonarea, cunoscută în termeni medicali sub denumirea de meteorism abdominal sau distensie abdominală, este un simptom gastrointestinal care se caracterizează prin senzația de plenitudine abdominală apărută ca urmare a acumulării în exces a gazelor la nivelul intestinului.
De cele mai multe ori, balonarea este un simptom inofensiv, care nu reprezintă o urgență medicală, însă modifică semnificativ calitatea vieții deoarece pacienții care se confruntă cu balonarea prezintă o senzație de plenitudine permanentă care îngreunează buna desfășurare a activităților cotidiene.
În condiții fiziologice, în timpul procesului de masticație și deglutiție ajunge în stomac și o cantitate mică de aer care este ulterior eliminată prin intermediul eructațiilor, înainte de a trece la nivelul intestinului subțire și de a determina distensie abdominală. De cele mai multe ori, cantitatea de aer care ajunge la nivelul abdomenului depinde de postura corpului, astfel încât, în ortostatism, aerul va fi rapid eliminat în timp ce pacienții care adoptă o poziție șezândă după masă se vor confrunta cu o cantitate crescută de gaze acumulate în intestin.
Balonarea sau distensia abdominală apare în momentul în care, la nivelul organismului, se acumulează o cantitate excesivă de aer sau gaze ce nu pot fi eliminate eficient prin eructații. Cele mai frecvente cauze care determină apariția balonării sunt:
Există o serie de factori de risc care pot determina apariția balonării, precum:
De cele mai multe ori balonarea este un simptom care nu pune viața pacientului în pericol însă dacă aceasta persistă pe termen lung, este necesar un consult medical de specialitate deoarece există posibilitatea ca distensia abdominală să fie expresia unei afecțiuni mai grave, precum:
De cele mai multe ori balonarea este un simptom perceput de pacient sub forma unei senzații de prea-plin; intensitatea balonării variază de la caz la caz și poate fi însoțită de:
Cea mai frecventă cauza a balonării este reprezentată de alimentație; există un număr foarte mare de alimente care produc balonare, precum:
Cel mai adesea balonarea nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Există însă situații care impun un consult medical de specialitate, precum:
Balonarea care nu se remite la domiciliu în termen de câteva zile necesită un consult medical de specialitate, deoarece poate fi expresia unei afecțiuni gastrointestinale care necesită un diagnostic rapid și un tratament eficient. Medicul gastroenterolog va începe cu anamneza, etapă în care va obține de la pacient informații cu privire la momentul de debut al balonării, influența alimentației, modificarea tranzitului intestinal, simptomele asociate, stilul de viață și prezența comorbidităților.
Examenul clinic cuprinde inspecția, palparea și percuția abdomenului, modalități prin care medicul poate obiectiva distensia și durerea abdominală.
Investigațiile de sânge sunt efectuate frecvent, pentru întocmirea unui bilanț general al stării de sănătate; acestea cuprind hemograma, probe de inflamație, probe hepatice, probe renale, profil de coagulare, profil lipidic, glicemie, amilază, lipază, ionogramă, hormoni tiroidieni, anticorpi pentru boala celiacă.
Probele din scaun sunt extrem de utile pentru a evidenția prezența germenilor (coprocultură, examen coproparazitologic) sau a sângerărilor oculte (test de hemoragii oculte).
Investigațiile imagistice de tipul ecografiei abdominale, endoscopiei digestive superioare, colonoscopiei, computer tomografiei abdominale, rezonanței magnetice nucleare abdomino-pelvine sunt extrem de utile deoarece oferă informații importante cu privire la structura și funcția organelor interne.
Balonarea este un simptom asociat de cele mai multe ori cu alimentația; tratamentul vizează evitarea alimentelor care produc distensie abdominală și optarea pentru o dietă echilibrată, bogată în carne (pui, curcan, vită, pește) preparate la abur sau grătar, legume (dovlecei, roșii, salată, ardei gras), orez, pâine prăjită, biscuiți, ouă fierte, brânzeturi slabe.
Terapia medicamentoasă poate cuprinde:
Pentru situațiile în care balonarea face parte din tabloul clinic al unei boli complexe se recomandă tratamentul de fond al afecțiunii respective.
Măsuri simple pentru prevenirea balonării și a distensiei abdominale:
► Balonarea este un simptom frecvent din sfera gastroenterologică care se manifestă prin distensie și disconfort abdominal.
► Apare ca urmare a acumulării unei cantități crescute de aer la nivelul intestinului și modifică semnificativ calitatea vieții pacienților.
► De cele mai multe ori balonarea se datorează alimentației dezechilibrate, pe fugă, bogată în alimente tip fast-food, produse de panificație, leguminoase, alimente procesate sau băuturi carbogazoase.
► Există însă și situații în care balonarea reprezintă expresia clinică a unor boli mai grave precum boala Crohn, boala celiacă, boala de reflux gastro-esofagian, sindromul de intestin iritabil, cancer gastric, cancer hepatic sau insuficienă pancreatică.
► Din aceste considerente, toți pacienții care se confruntă cu balonare persistentă necesită efectuarea unui consult medical de specialitate.
Bibliografie:
https://www.nhs.uk/conditions/bloating/
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/bloating-causes-and-prevention-tips
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21740-bloated-stomach
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp