Cancerul de colon este o afecțiune oncologică care se caracterizează prin existența unor celule maligne la nivelul colonului; acestea se multiplică haotic, necontrolat, rapid și dau naștere unor formațiuni tumorale care obstrucționează total sau parțial lumenul colonului și diseminează la distanță, în alte regiuni ale organismului.
Incidența cancerului de colon este în creștere, iar boala reprezentă o adevărată problemă de sănătate publică deoarece este cel mai frecvent tip de cancer depistat în Europa la ora actuală.
De asemenea, boala înregistrează o mortalitate în creștere deoarece marea majoritate a cazurilor sunt depistate într-o fază avansată de boală, situație în care resursele terapeutice sunt limitate iar posibilitatea de vindecare este minimă.
De cele mai multe ori afecțiunea debutează sub forma unui polip de dimensiuni reduse, localizat la nivelul peretelui colonului. În timp, celulele benigne de la nivelul polipului pot suferi procese de transformare malignă, determinând astfel apariția cancerului de colon.
Din punct de vedere histopatologic, 9 din 10 cazuri de cancer de colon sunt reprezentate de adenocarcinoame (transformarea celulară malignă debutează la nivelul celulelor glandulare). Restul cazurilor de cancer de colon pot fi reprezentate de tumorile carcinoide, limfoamele, sarcoamele sau tumorile stromale gastrointestinale.
Până la ora actuală nu a putut fi identificată cu certitudine o cauză concretă de apariție a cancerului de colon. Studiile de specialitate arată faptul că la baza procesului de transformare celulară malignă se află o serie de mutații ADN care apar la nivelul celulelor parietale colonice. Aceste mutații modifică ritmul de creștere, înmulțire și moarte celulară, determinând o multiplicare haotică și rapidă a celulelor maligne, cu formarea ulterioară a formațiunii tumorale. Pe măsură ce formațiunea tumorală crește în dimensiune, poate invada structurile din vecinătate și, uneori, poate disemina la distanță, în alte zone din corp, determinând apariția metastazelor.
Există o serie de factori de risc care determină apariția bolii; aceștia se împart în două categorii în funcție de posibilitatea externă de influențare. Astfel, există:
De cele mai multe ori, formele incipiente de boală sunt asimptomatice, iar manifestările clinice apar o dată cu dezvoltarea formațiunii tumorale și extensia în vecinătate sau la distanță. Din aceste considerente, screening-ul cancerului colonic prin intermediul colonoscopiei este foarte util.
Tabloul clinic al bolii poate cuprinde:
Pentru stabilirea diagnosticului de cancer de colon este necesar a efectua un consult medical de gastroenterologie alături de investigații paraclinice: biologice și imagistice.
Tratamentul cancerului de colon se stabilește în funcție de stadiul bolii, dimensiunea formațiunii tumorale, comorbiditățile pacientului, tipul histopatologic precum și gradul de extensie și metastazare al procesului tumoral malign. De cele mai multe ori este necesară o abordare multidisciplinară a cazului și un tratament combinat, astfel încât rezultatele terapeutice obținute să fie favorabile.
Intervenția chirurgicală reprezintă, la ora actuală, modalitatea de tratament cu cele mai mari șanse de vindecare a bolii. Operația constă în îndepărtarea formațiunii tumorale împreună cu o zonă din țesutul colonic sănătos (margini de siguranță) și ganglionii limfatici adiacenți. Intervenția chirurgicală poate fi efectuată clasic, laparoscopic sau cu ajutorul robotului chirurgical.
În funcție de localizarea formațiunii tumorale, se poate efectua hemicolectomie dreaptă (este îndepărtată partea dreaptă din colon + apendicele cecal), hemicolectomie stângă (este îndepărtată partea stângă din colon), colectomie subtotală (îndepărtarea intestinului gros în totalitate și anastomozarea intestinului subțire cu rectul), rezecție rectosigmoidiană (este îndepărtată zona terminală a colonului descendent).
Cea mai bună modalitate de a preveni apariția cancerului de colon este reprezentată de screening prin intermediul colonoscopiei. Doar în felul acesta leziunile pre-canceroase pot fi identificate la timp și pot fi îndepărtate înainte de a se transforma în cancer. De asemenea, prin colonoscopie se poate identifica cancerul colonic precoce, înainte de a invada structurile din vecinătate sau de a se extinde la alte organe, situație în care resursele terapeutice sunt mai numeroase iar șansa de vindecare este mai mare.
Alături de colonoscopie, în pachetul de screening al cancerului colorectal este inclus și testul de hemoragii oculte. Acestea are rolul de a depista posibile sângerări în materiile fecale.
Ghidurile medicale actuale recomandă efectuarea colonoscopiei ca modalitate de screening, atât în cazul femeilor cât și în cazul bărbaților fără factori de risc, începând cu vârsta de 50 ani. În prezența factorilor de risc, este indicat a începe screeningul cancerului de colon înainte de 50 ani.
Factori de risc care impun efectuarea colonoscopiei ca modalitate de screening al cancerului de colon înainte de împlinirea vârstei de 50 ani sunt:
De asemenea, modificarea stilului de viață are un rol foarte important în prevenția cancerului de colon. Dieta echilibrată, bogată în fructe, legume, vitamine, minerale și fibre poate preveni apariția cancerului de colon. Reducerea consumul de alcool, renunțarea la fumat precum și evitarea sedentarismului prin exerciții fizice regulate, pot reduce considerabil riscul de apariție al bolii.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-cancer/symptoms-causes/syc-20353669
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14501-colorectal-colon-cancer https://www.medicalnewstoday.com/articles/150496
https://www.cancer.org/cancer/types/colon-rectal-cancer/about/what-is-colorectal-cancer.htm
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp