Colonoscopie, ce este, recomandari, programare, pregatire, cum se efectuează, durere si efecte adverse

Gastroenterologie | June 12, 2023 | 0 min de citit
Colonoscopie, ce este, recomandari, programare, pregatire, cum se efectuează, durere si efecte adverse

Ce este colonoscopia

Colonoscopia reprezintă o procedură medicală prin care specialistul examinează interiorul colonului (intestinului gros).

Cu ajutorul colonoscopiei medicul investighează sănătatea tubului digestiv şi previne anumite boli, cum ar fi cancerul de colon. Atunci când este folosită ca metoda de screening, colonoscopia ajută la depistarea anumitor leziuni precanceroase (polipi) și poate ajuta la îndepărtarea lor înainte de a se transforma în cancer de colon.

Din păcate, mulţi pacienţi se tem de efectuarea unei colonoscopii, mai ales din cauza informaţiilor eronate care există cu privire la acest subiect. De aceea, Dr. Eugen Crăciun, medic primar gastroenterologie, ne răspunde celor mai frecvente întrebări legate de efectuarea unei colonoscopii:

Când ar trebui să fac o colonoscopie?

Colonoscopia este indicată tuturor persoanelor, indiferent de sex, începând cu vârsta de 50 ani, la cei fără istoric familial de cancer de colon sau de polipi displazici recto-colonici.

Cei care au avut rude diagnosticate cu cancer de colon sau polipi displazici rectocolonici, colonoscopia este indicată mai devreme de 50 ani, cu cel mult 10 ani înainte de vârsta la care persoana din familie a avut boala.

Ce ar trebuie să știu pentru programare colonoscopie?

Este important ca pacientul, atunci când face programarea pentru colonoscopie, să discute cu personalul medical dacă vine pentru o examinare de rutină (screening) sau pentru rezecţia unor polipi ce au fost deja identificaţi la o altă examinare anterioară.

În anumite cazuri mai complexe (e.g. polipi mai mari, diagnostic stabilit cu peste 1 an în urmă, boli și tratamente importante pe care pacientul le cunoaște), este recomandabil să se facă un consult prealabil, la medicul endoscopist care va face intervenţia, pentru a discuta diverse detalii.

Colonoscopia se face în regim de ambulatoriu (fără spitalizare).

Ce se întâmplă înainte de colonoscopia?

Înainte de efectuarea unei colonoscopii pacientul este informat, de la persoana care se ocupă de programare, în privinţa unui protocol de curăţare a colonului. Înainte de procedură, pacienţii primesc în scris toate aceste detalii.

Pregătirea pacientului înainte de efectuarea unei colonoscopii implică un regim alimentar fără fibre vegetale timp de cel puţin 2 zile înaintea procedurii.

De asemenea, pacientul trebuie să bea cu o zi înainte de efectuarea colonoscopiei, o soluţie laxativă care curăţă colonul.

Pentru pacienţii care au tendinţa de a se constipa sau sunt mai vârstnici, se preferă un volum mai mare de soluţie (2 litri).

Pentru pacienţii mai tineri și fără probleme de constipaţie, se poate bea o soluţie care constă în 2 pahare (câte unul seara și dimineaţa) plus apă sau soluţii limpezi.

Colonoscpie cu sedare

Colonoscopia este dureroasă?

În prezent, colonoscopia se efectuează cu sedarea pacientului și, în majoritatea cazurilor, nu există dureri în timpul procedurii.

Sedarea se face intravenos de către medicul anestezist, după ce se montează în prealabil o branulă pe venă. În timpul colonoscopiei pacientul doarme fiind supravegheat de medicul antestezist.

Spre deosebire de anestezia clasică, substanţele folosite sunt sedative, nu anestezice, iar efectul lor este de scurtă durată și nu au efecte adverse în timp.

Cât timp durează o colonoscopie?

În medie, o colonoscopie durează 15-20 minute, dacă nu este cazul de rezecţie a unor polipi identificaţi pe traiectul colonului sau dacă nu se fac alte intervenţii, caz în care colonoscopia poate dura până la 1-2 ore.

Intrebări frecvente

De regula, pacientul pleacă acasa la 1-2 ore după procedură, în funcţie de cât de repede își revine după sedare, dar și în funcţie de cât de complexă a fost procedura.

Dacă s-au rezecat polipi și procedura a fost mai complexă, medicul endoscopist poate recomanda ca pacientul să fie ţinut sub observaţie peste 2 ore.

În cazuri foarte rare, dacă a apărut o complicaţie a intervenţiei, pacientul poate fi internat până a doua zi.

Este interzisă conducerea unor vehicule timp de cel puţin 6 ore după ce pacientul a efectuat colonoscopia.

Ca regulă de bază, pacientul nu are nicio restricţie alimentară importantă post-colonoscopie.
În anumite cazuri, dacă s-a efectuat o intervenţie mai complexă (e.g. rezecţie de polipi mari), se recomandă evitarea alimentelor cu potenţial mare de a fermenta: crudităţi, legume – fasole boabe, mazăre, conopidă, broccoli, fructe – mere, pere, struguri etc.

Efectele adverse după efectuarea unei colonoscopii sunt foarte rare.

De obicei, pacientul se poate simţi balonat și poate avea dureri abdominale ușoare sau moderate din cauza aerului sau dioxidului de carbon introdus, însă această situaţie se ameliorează spontan, dupa evacuarea naturală. Administrarea de absorbante de gaze (e.g. simeticona) poate ameliora acest disconfort pe care îl simte pacientul după ce a efectuat colonoscopia.

În cazuri rare pacientul poate avea efecte adverse din cauza sedării (e.g. ameţeli) și va necesita administrarea de perfuzii pentru rehidratare.

În situaţii foarte rare (< 1/1000 cazuri) se poate produce o complicaţie din cauza unei intervenţii de rezecţie de polipi, iar atunci pacientul poate rămâne internat în spital.

Echipa MemorialEchipa Memorial

Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital