Dermatologia este specialitatea medicală care studiază pielea, anexele pielii și mucoasele adiacente (organe genitale și cavitatea bucală). Anexele pielii se împart în două categorii: cornoase (păr și unghii) și glandulare (glandele sudoripare, glandele sebacee). Medicii dermatologi diagnostichează și tratează o categorie largă de afecțiuni precum bolile de piele, afecțiunile unghiilor sau ale părului, afecțiunile glandelor sudoripare, sebacee sau afecțiunile mucoaselor precum și afecțiunile estetice.
Bolile cutanate necesită o evaluare atentă și corectă, deoarece acestea pot avea un impact semnificativ atât asupra stării generale de sănătate a pacientului, cât și asupra calității vieții acestuia. Din aceste considerente, orice modificare apărută la nivelul tegumentului necesită un consult medical de specialitate.
Dermatologia se ocupă cu diagnosticarea și tratarea unei game variate de afecțiuni, de la acnee, una din cele mai frecvente boli dermatologice și o adevărată problemă de ordin estetic, până la melanom, unul din cele mai agresive forme de cancer, cu o rata crescută de mortalitate.
Vă puteți programa la Spitalul Memorial România pentru un consult dermatologic, esențial în diagnosticarea și tratarea unor afecțiuni precum:
Diagnosticul afecțiunilor cutanate poate fi efectuat prin:
Consultul clinic cuprinde anamneza și examenul clinic propriu-zis. Anamneza este o etapă extrem de importantă a actului medical, deoarece medicul obține informații despre pacient cu privire la condițiile de viață și muncă, bolile asociate, debutul simptomatologiei, expunerea la substanțe toxice. Examenul clinic propriu-zis constă în examinarea cu atenție a tegumentului. Se vor analiza atât zonele sănătoase, cât și cele la nivelul cărora există leziuni cutanate.
Dermatoscopia sau microscopia prin epiluminiscență este o procedură de diagnostic non-invazivă, utilizată în depistarea afecțiunilor cutanate. Prin intermediul acesteia, sunt examinate straturile profunde ale pielii și analizate leziunile sau alunițele suspecte, fiind posibilă diferențierea leziunilor benigne de cele maligne.
Orice aluniță suspectă (creștere în dimensiune, modificarea culorii, margini neregulate, sângerare) necesită efectuarea dermatoscopiei, aceasta fiind cea mai bună modalitate de screening pentru cancerul de piele.
Biopsia cutanată constă în recoltarea unui mic fragment de la nivelul tegumentului și examinarea ulterioară a acestuia la microscop, cu scopul de a evidenția diferite modificări celulare cutanate și de a diagnostica afecțiuni diverse.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp