menu
Logo
Search img
Corporate

Endocrinologie

Despre

Endocrinologia este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea afecțiunilor endocrine. Sistemul endocrin este alcătuit din glande endocrine care secretă hormoni cu diverse funcții în organism. Bolile sistemului endocrin cuprind totalitatea afecțiunilor care apar la nivelul glandelor endocrine: glandele suprarenale, hipotalamusul, ovarele, testiculele, pancreasul, glandele parotide, glanda pineală, glanda pituitară, timusul și tiroida. 

Fiecare glandă în parte secretă o serie de hormoni caracteristici, a căror funcție la nivelul organismului este extrem de important deoarece toate glandele sistemului endocrin sunt interconectate între ele. Hormonii secretați au rol în procesele metabolice, respirație, procesul de creștere, dezvoltare și fertilitate. Studiile de specialitate au arătat faptul că, la nivelul organismului, există peste 50 de tipuri de hormoni. 

Pentru o bună funcționare a corpului uman este nevoie ca hormonii secretați să fie în cantitate optimă. Dacă cantitatea acestora este prea mare (hipersecreție) sau, din contră, prea mică (hiposecreție), atunci apar o serie de manifestări semnificative care pot influența calitatea vieții pacientului. 

Afecțiuni 

În cabinetul medicului endocrinolog pot fi abordate și tratate o serie de afecțiuni diverse, precum:

  • Afecțiuni ale tiroidei: tiroidita cronică autoimună (tiroidita Hashimoto), Boala Basedow Graves, Tiroidita postpartum, Noduli tiroidieni, adenomul toxic, gușa multinodulară, cancer tiroidian;
  • Tulburări ale ciclului menstrual: oligomenoree, amenoree, hipomenoree, polimenoree, hipermenoree, menoragie, metroragie, sindromul premenstrual, sindromul intermenstrual, dismenoreea;
  • Menopauza și premenopauza;
  • Sindromul ovarelor polichistice;
  • Ginecomastia;
  • Insulinomul;
  • Obezitatea;
  • Osteoporoza și osteopenia;
  • Procalcinomul;
  • Acromegalia;
  • Afecțiuni ale glandelor suprarenale: Boala Addison (insuficiența suprarenală), feocromocitomul; 
  • Probleme de creștere;
  • Infertilitate;
  • Hipoglicemia, coma diabetică;
  • Tulburări de creștere. 

 

Cel mai frecvent, pacientul se prezintă în cabinetul medicului endocrinolog pentru o afecțiune la nivelul glandei tiroide

Tiroida este o glandă endocrină situata la baza gâtului, cu un rol foarte important la nivelul întregului organism prin prisma hormonilor pe care îi secretă. T4 (tiroxina) și T3 (triiodotironina) sunt cei doi hormoni eliberație de tiroidă, cu rol asupra sistemului cardio-vascular, tegumemtului, aparatului digestiv, sistemului osteo-muscular, articular și sistemului nervos.   

Din punct de vedere anatomic, glanda tiroidă este alcătuită din doi lobi situați de o parte și de alta a unei porțiuni centrale, denumite istm, are o greutate de cca 30 grame și are formă de fluture. 

Atunci când cantitatea de hormoni secretați de tiroidă este prea mare, afecțiunea poartă denumirea de hipertiroidism manifestat clinic prin transpirații abundente, tahicardie, palpitații, scădere ponderală, diaree, stare de oboseală cronică, tremor fin al extremităților. 

Când cantitatea de hormoni eliberați de glanda tiroidă este prea mică, se instalează hipotiroidismul, manifestat clinic prin creștere ponderală, constipație, bradicardie, extremități reci, păr friabil, dureri musuclare, cefalee, tulburări de memorie, depresie. 

O altă afecțiune întâlnită frecvent în endocrinologie este reprezentată de apariție nodulilor tiroidieni. 

Nodulii tiroidieni sunt conglomerate de celule tiroidiene care se formează separat, haotic, la nivelul glandei tiroide. În 9 din 10 cazuri, nodulii tiroidieni au caracteristici benigne în timp ce 1 nodul din 10 se dovedește a fi malign. Statisticile arată că faptul că, pe parcursul unei vieți, un om are 50% șanse de a dezvolta noduli tiroidieni.

Toți nodulii tiroidieni, indiferent de dimensiunea acestora sau de simptomatologia clinică generată, necesita evaluare de specialitate și abordare specifică, de la caz la caz. 2

 

Tipuri de intervenții: 

Pentru diagnosticarea afecțiunilor endocrinologice, poate fi nevoie de:

  • Consult medical complet: anamneză și examen clinic;
  • Analize de sânge specifice:
  • Investigații imagistice: ecografie, Computer Tomografie, Rezonanță magnetică nucleară;
  • Biopsie. 



 

Orice nodul tiroidian depistat la examenul fizic necesită evaluare imagistică. Ecografia este o investigație paraclinică non-invazivă și non-iradiantă care furnizează medicului informații legate de localizarea nodulului, numărul acestora (dacă există mai mulți), dimensiuni, structură, margini. 

În situațiile în care aspectul ecografic al nodulului este incert, se recomandă efectuarea biopsiei. Aceasta este o investigație invazivă care presupune prelevarea unui fragment tisular de la nivelul glandei tiroide și examinarea acestuia la microscop cu scopul de a preciza caracterul benign sau malign al nodulului. În cazul nodulilor tiroidieni, biopsia se poate realiza prin două tehnici:

 

Biopsia prin ac fin: presupune recoltarea unui mic grup celule de la nivelul nodulilor prin aspirare cu un ac fin;

Biopsia core-needle: presupune recoltarea unui mic fragment de țesut, ce urmează a fi analizat în laboratorul de Anatomie Patologică; avantajul acestei proceduri constă în obținerea unui rezultat mai concludent și un diagnostic cu un grad mai mare de acuratețe. 

 

Prezența unui nodul tiroidian impune următoarele variante de abordare, în funcție de natura benignă sau malignă a acestuia:

 

Tiroidectomie: în cazul în care nodulul descoperit este malign, medicul va indica îndepărtarea chirurgicală a nodulului; se poate îndepărta tiroida în totalitate (tiroidectomie totală) sau doar un fragment din tiroidă (tiroidectomie subtotală);

 

Ablația cu microunde a nodulilor tiroidieni: în cazul în care nodulii sunt de origine benignă, au dimensiuni mici și nu determină manifestări clinice, pot fi monitorizați prin ecografii repetate. Dacă acesta/aceștia sunt de dimensiuni mari sau produc simptome, se pot trata chirurgical sau se pot aborda printr-o metodă modernă, minim invazivă, numită ablația cu microunde.

Ablația este o tehnică ce presupune distrugerea nodulului din interiorul său, prin supra-încălzire. Ablația poate fi realizată prin radiofrecvență, cu laser sau prin microunde. Spre deosebire de primele două, ablația cu microunde are o eficacitate mai mare și o durată mai mică de efectuare a procedurii iar disconfortul resimțit de pentru pacient este mai redus.

Această tehnică se poate realiza cu anestezie locală și nu lasă cicatrici pe piele. În plus, prin această modalitate nouă de tratament, se poate evita rezecția totală a tiroidei și tratamentul cu iod pe tot parcursul vieții. 

Ablația cu microunde se realizează cu ajutorul unui ac cu vârful de 3 mm prin intermediul căruia se emite căldură care generează microunde în jurul nodulului. Apoi, printr-o tehnică numită hidrodisecție se introduce un lichid care acoperă tiroida pentru a-i asigura protecție. Întreaga procedură se efectuează sub control ecografic, astfel încât medicul are vizibilitatea necesară pentru a ținti fiecare porțiune din nodul cu scopul de a-l distruge. 

Celulele restante în urma procedurii vor fi detectate de către organism ca fiind un corp străin și vor fi ulterior eliminate. În urma acestei intervenții minim invazive, nodulul se va retrage, eficiența putând fi evaluată complet după 6 luni. 

 

Dr. Emin Mammadov, medic specialist Endocrinologie este pionier în România în tratamentului modern al nodulilor tiroidieni, fiind primul medic care a efectuat biopsia core-needle și ablația nodulilor tiroidieni cu microunde.

 

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital