menu
Logo
Search img
Corporate

Ginecologie

Despre Ginecologie 

Ginecologia reprezintă ramura medicinei dedicată sănătății sistemului reproducător feminin. De la diagnostic la tratamentul bolilor care afectează calitatea vieţii și potenţialul fertil al femeii, ginecologia este o disciplină complexă care abordează teme variate și joacă un rol semnificativ în menținerea echilibrului fiziologic și emoțional al pacientelor.

La Spitalul Memorial Băneasa, în cadrul Centrului de Ginecologie suntem dedicați să oferim servicii de înaltă calitate pentru sănătatea femeilor. Echipa noastră de specialiști vă oferă tot suportul de care aveți nevoie, prin de servicii de ȋngrijire medicală care acoperă ȋntregul spectru al investigaţiilor și metodelor de tratament, ȋncepând cu analize detaliate, screening-uri și investigare specializată, proceduri de biopsie și acces la cele mai eficiente metode de tratament, prin chirurgie avansată: chirurgia minim-invazivă. În prezent, acest tip de intervenție reprezintă Gold-Standard-ul chirurgical unanim acceptat la nivel internațional. 

Fiecare pacientă primește îngrijire personalizată și toate informațiile necesare pentru a-și gestiona sănătatea. Serviciile noastre sunt menite să promoveze și să susțină starea de bine a femeilor în toate etapele vieții.

Ce afecțiuni tratează Ginecologia?

În cadrul Departamentului de Ginecologie al Spitalului Memorial Băneasa, ne îndreptăm atenția către diagnosticarea și tratarea următoarelor afecțiuni:

Patologie benignă:

  • endometrioza, cu focus asupra cazurilor complexe de endometrioza profundă infiltrativă -  în cazul diagnosticului de endometrioză profundă, țesutul endometrial se implantează adânc în peretele uterului, afectând organele din apropiere, cum ar fi ovarele, intestinele și vezica urinară;
  • adenomioza - afecțiune manifestată prin creșterea țesutului endometrial în peretele muscular al uterului, ce poate cauza îngroșarea și mărirea uterului; acest proces poate determina manifestarea unor simptome precum: durerile pelvine, sângerările menstruale abundente, crampele musculare severe, dificultățile la urinare sau defecație; 
  • fibromul uterin - tumoare benignă formată în peretele uterului; este cea mai frecventă formă de tumoare ginecologică la femeile de vârstă reproductivă; majoritatea fibroamelor uterine nu provoacă simptome, însă în anumite cazuri, se manifestă prin: durere pelvină, crampe menstruale severe sau sângerare menstruală abundentă.

Patologie oncologică: 

  • cancerul de col uterin - afecțiune cu debut la nivelul celulelor din țesutul colului uterin, partea inferioară a uterului care se conectează la vagin; acest tip de cancer este cauzat în principal de infecția persistentă cu papilomavirusul uman (HPV); simptome: durere pelvină, sângerări vaginale anormale, sângerări între menstruații, sângerări după menopauză, scurgeri vaginale anormale, dificultăți la urinare sau defecatie;
  • cancerul de endometru - afecțiune cu debut la nivelul țesutului endometrial, mucoasa care acoperă interiorul uterului; factorii de risc pentru cancerul endometrial includ obezitatea, menopauza tardivă, lipsa unei sarcini în timpul perioadei fertile sau terapia hormonală substitutivă; simptome: sângerări vaginale anormale (mai ales după menopauză), durere pelvină, scurgeri vaginale neobișnuite, dificultăți la urinare sau la defecație;
  • cancerul trompelor uterine - formă rară de cancer, cu debut la nivelul trompelor uterine; simptomele pot include: durere pelvină sau disconfort; sângerări vaginale anormale; o umflătură dezvoltată la nivelul abdomenului; dificultăți la urinare sau defecație; nu există test de screening specific pentru această afecțiune oncologică;
  • cancerul ovarian - formă de cancer cu debut la nivelul ovarelor; nu determină manifestări specifice în stadiile incipiente, de aceea, este adesea descoperit în stadii avansate; controalele regulate la un cabinet ginecologic și testele de screening, recomandate de medicul specialist, sunt esențiale pentru o depistare precoce a bolii. 

Uroginecologie:

  • incontinența urinară - afecțiune caracterizată prin pierderea involuntară a unei cantități de urină; poate afecta în mod semnificativ calitatea vieții femeilor de toate vârstele; tratamentul depinde de tipul sau severitatea afecțiunii și poate include: modificări ale stilului de viață, exerciții Kegel, medicamente sau intervenții chirurgicale.
  • prolapsul pelvin (cistocel, enterocel, rectocel) - organele pelvine își modifică poziția normală ca urmare a slăbirii mușchilor și ligamentelor care le susțin; factorii de risc includ: vârsta înaintată, sarcina și nașterea, menopauza, obezitatea, constipația cronică și tusea cronică;
  • prolapsul uterin - uterul își modifică poziția normală; simptomele sunt similare cu cele ale prolapsului pelvin general și pot include: senzația de presiune la nivelul pelvisului; dificultăți la urinare sau la defecație; incontinența urinară; durere în timpul actului sexual; proeminarea uterului prin vagin. 

Tratamentul malformațiilor utero-vaginale la Endomedicare Academy

Endomedicare Academy este un centru de excelență integrat-multidisciplinar, specializat în diagnosticarea și tratarea endometriozei integrat-multidisciplinar, certificat EuroEndocert și European Endometriosis League (EEL). Acest proiect de anvergură a fost conceput pentru a oferi sprijinul necesar pacientelor care suferă de endometrioză și care se confruntă cu durere, infertilitate și consecințe majore ale bolii asupra calității generale a vieții. 

Diagnosticarea endometriozei

Diagnosticul endometriozei este unul complex și, de foarte multe ori, dificil de stabilit. Din acest motiv, în foarte multe cazuri, femeile primesc cu întârziere confirmarea bolii. Pentru stabilirea diagnosticului de endometrioză, medicul analizează cu atenție datele obținute din anamneză (istoricul pacientei) și examenul clinic, pentru a le corela cu examinările de imagistică extrem de utile într-un astfel de caz. De asemenea, aspecte precum tratamentul efectuat anterior de pacientă, precum și răspunsul la tratament, pot fi de ajutor în stabilirea diagnosticului. 

Ecografia transvaginală este metoda imagistică de primă intenție, care permite corelarea simptomatologiei clinice cu boala, prin evidențierea la nivel local a leziunilor sugestive pentru endometrioză. Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic specialist cu o vastă experienţă ȋn diagnosticul clinic și imagistic al endometriozei profunde, recomandă ecografia transvaginală ca mijloc imagistic de elecţie ȋn endometrioză, care poate conduce cu precizie la realizarea hărţii leziunilor, ȋn peste 85% din cazuri.

Atunci când este ridicată suspiciunea de invazie a leziunilor ȋn zona plexului lombosacrat, poate fi recomandată investigarea mai specifică a pacientei, prin IRM (abv. Examenul Imagistic prin Rezonanță Magnetică) cu protocol de endometrioză.

Investigația RMN cu protocol de endometrioză 

RMN-ul cu protocol de endometrioză se efectuează în situația în care, în urma consultului clinic (anamneză și examen local) și a examinării ecografice (ecografie transvaginală), există o suspiciune ridicată pentru diagnosticul de endometrioză profund infiltrativă, iar investigarea prin IRM cu protocol de endometrioză poate aduce date suplimentare asupra extinderii leziunilor și stadializării bolii. 

Explorarea pelvisului prin RMN cu protocol pentru endometrioză, sau RMN cu instilare de gel, se utilizează frecvent în cazul acestei patologii, deoarece are capacitatea de a crește aportul informațional cu 90%-100% din cazuri, spre deosebire de ecografia transvaginală. Protocolul de instilare de gel presupune introducerea unui gel special la nivel intravaginal sau intrarectal, cu scopul de a relaxa pereții vaginului și ai rectului, facilitând în acest mod o explorare mai amplă a regiunii posterioare pelvine (localizare de elecție pentru endometrioză).

RMN cu instilare de gel permite identificarea focarelor de endometrioză greu vizibile prin altă modalitate imagistică de explorare a pelvisului. Mai mult decât atât, IRM-ul cu protocol de endometrioză face posibilă identificarea zonelor afectate de endometrioză ce nu pot fi puse în evidență nici măcar pe cale laparoscopică, scenariu frecvent atunci când la nivel pelvin s-au format aderențe sau dacă focarele sunt localizate în zona subperitoneală. 

Efectuarea IRM cu protocol de endometrioză necesită un nivel ridicat de expertiza medicală, deoarece această investigație se realizează printr-o tehnică specială care furnizează planuri și secvențe de examinare specifice. Presupune o pregătire mai amplă a pacientei, ce constă în instilarea gelului la nivelul vaginului sau al rectului, cu scopul de a relaxa pereții acestora, dar și organele din jur, crescând astfel șansele de identificare a focarelor de endometrioză în compartimentul posterior al pelvisului. 

Tratament pentru endometrioză

Fiind o patologie complexă, prin prisma unor factori asociați precum simptomatologia dureroasă intensă, infertilitatea și afectarea calității vieții, specialiștii Spitalului Memorial Băneasa recomandă ca endometrioza să fie tratată în centre specializate, certificate și acreditate internaţional în domeniu, astfel încât pacientele să poată beneficia de cele mai bune standarde terapeutice, printr-o terapie individualizată și adaptată propriilor nevoi.  

Conduita terapeutică ulterioară se stabilește în funcție de tabloul clinic, aspectul imagistic, gradul de extensie al leziunilor, precum și de dorința pacientei de a obține o sarcină. Dacă pacienta se confruntă cu infertilitate, va fi ghidată către medicul specializat în infertilitate și tehnici de Reproducere umană asistată / RUA.

Pe parcursul întregului parcurs terapeutic, de la diagnostic la tratament și chirurgie, pacientele beneficiază de îngrijirea atentă a întregii echipe Endomedicare Academy, coordonată de Prof. Dr. Elvira Brătilă, chirurg supraspecializat ȋn chirurgia ginecologică minim invazivă, prin abord laparoscopic sau robotic. 

La Spitalul Memorial Băneasa, pacientele sunt însoțite pe întreg parcursul terapeutic de medici dedicați, supraspecializați în domeniilor lor de competență, ceea ce le asigură niveluri ridicate de siguranță, încredere și confort. 

 Tipuri de intervenții chirurgicale ginecologice

În cadrul Departamentului de Ginecologie al Spitalului Memorial Băneasa, coordonat de Prof. Dr. Elvira Brătilă,  Ambasador ESGO / European Society of Gynaecological Oncology pentru România, pacientele care se confruntă cu suferințe oncologice vor beneficia de tratamentul adecvat afecţiunii lor, la cele mai înalte standarde terapeutice.  

Tratament chirurgical pentru cancerul de col uterin

În cadrul Spitalului Memorial Băneasa, cancerul de col uterin descoperit în stadiile IA sau IB1, tumori sub 2cm, se abordează într-un mod conservator, prin abord minim invaziv, laparoscopic sau robotic. Deoarece afecțiunea este frecvent diagnosticată la femei tinere, aflate la vârste reproductive, formațiunile tumorale cu dimensiuni sub 2cm se pot rezeca prin chirurgie minim invazivă, astfel încât uterul să fie prezervat în eventualitatea dorinței de a obține o sarcină. 

Prof. Dr. Elvira Brătilă realizează încă din 2006 chirurgia conservatoare a cancerului de col uterin, efectuând intervenția pe cale vaginală cu limfadenectomie laparoscopică. Din 2014,  Prof. Dr. Elvira Brătilă, realizează intervenția total laparoscopic, iar din 2017, odată cu introducerea chirurgiei robotice, a pus bazele noilor tehnici chirurgicale predictive - ghidate prin ganglion santinelă, fiind primul chirurg care a realizat limfadenectomia pelvină, urmată de trachelectomie (excizia colului cu țesutul înconjurător) pe cale complet minim invazivă.

Tratamentul formațiunilor tumorale de la nivelul colului uterin prin chirurgie conservatoare:

Pentru tumorile cu dimensiuni sub 2 cm, se poate opta pentru o intervenție chirurgicală care constă în rezecția colului uterin și a porțiunii superioare a vaginului, cu prezervarea corpului uterin. Procedura minim invazivă se poate efectua atât prin vagin cât și prin abdomen, în doi timpi operatori:

1. limfadenectomia pelvină- etapa operatorie corespunzătoare ganglionului santinelă (primul nodul limfatic din lanțurile pelvice, spre care drenează organul ţintă). Această etapă constă în examinarea anatomopatologică a ganglionului santinelă, cu scopul de a aprecia gradul de extensie tumorală. În situația în care la nivelul ganglionului santinelă nu au fost identificate celule tumorale maligne, se consideră că procesul tumoral malign nu s-a extins pe calea ganglionilor limfatici, astfel că se poate opta spre un tratament conservator, cu prezervarea uterului. 

2. trachelectomia radicală – constă în îndepărtarea colului uterin la nivelul căruia se localizează formațiunea tumorală, împreună cu treimea superioară a vaginului. Continuitatea tractului genital este asigurată prin conectarea ulterioară a porțiunii inferioare a vaginului cu corpul uterin. 

Intervenția chirurgicală pentru cancerul de col uterin realizată robotic, alături de tehnica ganglionului santinelă reprezintă, la ora actuală, actul chirurgical cu cea mai înaltă precizie în ceea ce privește tratamentul cancerului de col uterin.   

Tehnica ganglionului santinelă facilitată de chirurgia robotică este o tehnică de cea mai nouă generație, cu beneficii de necontestat pentru paciente. Ȋn momentul de față, în Europa sunt puține centre unde această chirurgie conservatoare adresată cancerului de col uterin în stadii incipiente se realizează exclusiv prin abord minim invaziv.

Tratament chirurgical pentru cancerul de endometru

Cancerul de endometru este o patologie a cărei incidență a crescut considerabil în ultimii ani, sub impactul major al factorilor de risc. Studiile de specialitate au arătat faptul că afecțiunea este mai frecventă la pacientele care prezintă tripla asociere: obezitate + hipertensiune arterială + diabet zaharat. 

În cadrul Spitalului Memorial Băneasa, Prof. Dr. Elvira Brătilă practică tratamentul chirurgical al cancerului de endometru pe cale minim invazivă, cu ajutorul chirurgiei robotice. 

Chirurgia robotică ȋn cancerul de endometru aduce o tehnică de înaltă precizie, benefică pentru pacientele care se confruntă cu boala, deoarece beneficiile acestui tip de abordare terapeutică sunt multiple, prognosticul de supraviețuire este unul ridicat, iar calitatea vieții pacientelor după acest tip de intervenţie este semnificativ îmbunătățită. 

Beneficiile chirurgiei robotice pentru abordarea cancerului de endometru sunt multiple: 

  • complicații minime postoperator comparativ cu operațiile clasice;
  • spitalizare redusă: în 48 de ore pacienta poate fi externată;
  • recuperare rapidă, deoarece traumatizarea țesuturilor din jur este minimă;
  • durere postoperatorie redusă semnificativ;

Avantajele noilor metode de tratament precum și rata crescută a succesului acestor tehnici chirurgicale, efectuate în cazul cancerului de endometru, determină un prognostic al bolii după operație foarte bun, la peste 95% din cazuri. Dacă pacienta nu prezintă invazie locală în mai mult de jumătate din grosimea miometrului, gradul de diferențiere tumorală nu se încadrează în categoria G1, G2, iar ganglionii limfatici nu sunt afectați, nu este recomandat tratament complementar/adjuvant. 

Tratament chirurgical pentru cancerul de ovar

Deși este un tip de cancer foarte agresiv, rata de supraviețuire a pacientelor diagnosticate cu această afecțiune a crescut în ultimii ani, iar acest lucru se datorează mijloacelor moderne de diagnostic și tratament. 

Tratamentul chirurgical al cancerului de ovar presupune efectuarea unei intevenții chirurgicale radicale, cu scopul de a îndepărta complet procesul tumoral malign.

În cadrul Spitalului Memorial Băneasa, Prof. Dr. Elvira Brătilă realizează chirurgia radicală a cancerului de ovar în funcție de stadiul afecțiunii, prin practicarea mai multor tipuri de intervenție: histerectomie cu anexectomie, rezecții segmentare intestinale, omentectomie, apendicectomie, limfadenectomie pelvica si paraaortică. 

Gold-standard în tratamentul fibromului uterin

Fibromul uterin este cea mai frecventă patologie benignă a uterului, care apare la o treime dintre femei. În funcție de localizare, fibroamele uterine pot fi:

  • intramurale - se dezvoltă în peretele muscular al uterului;
  • subseroase - se dezvoltă în exteriorul cavității uterine;
  • submucoase - se dezvoltă spre interiorul cavității uterine;
  • pediculate - atașate de uter printr-un pedicul. 

Tabloul clinic variază în funcție de dimensiunile formațiunii fibroase; în situația în care tabloul clinic este dominat de menoragii, metroragii, menstruații neregulate, dismenoree, durere pelvină, modificări de micțiune sau diureză, infertilitate, medicul ginecolog poate recomandă intervenția de miomectomie (îndepărtarea fibromului/fibroamelor, cu păstrarea uterului intact).

Cea mai modernă abordare terapeutică a fibromului uterin este miomectomia robotică. Tehnica robotică aduce beneficii în cazurile complexe de fibroame multiple, de mari dimensiuni.

Miomectomia robotică daVinci, realizată de echipa coordonată de Prof. Dr. Elvira Brătilă, minimizează posibilele complicații postoperatorii, precum și riscurile de sângerare intraoperatorie, asigurând o recuperare mai rapidă și o perioadă de spitalizare mai redusă, spre deosebire de chirurgia clasică sau laparoscopică. 

Histerectomia robotică: intervenție de ultimă generație la Spitalul Memorial Baneasa

Histerectomia reprezintă procedura chirurgicală de îndepărtare a uterului. Există histerectomie totală (constă în îndepărtarea completă a uterului- corp + col uterin) și histerectomie subtotală (constă în îndepărtarea unei porțiuni din uter- corpul uterin). Histerectomia poate fi asociată cu anexectomie unilaterală sau bilaterală (îndepărtarea chirurgicală a ovarelor și/sau a trompelor uterine), în funcție de patologia pentru care se efectuează procedura chirurgicală. 

Aplicații ale histerectomiei în patologia benignă:

  • fibrome uterine;
  • endometrioză profundă;
  • adenomioză;
  • menometroragii;
  • prolaps uterin;
  • hiperplazie de endometru. 

Histerectomia asistată robotic este cea mai avansată tehnică de tratament chirurgical, cu următoarele beneficii, în comparație cu abordarea chirurgicală clasică:

  • precizie ridicată a tehnicii operatorii;
  • risc scăzut de sângerare intraoperatorie;
  • complicații postoperatorii minime;
  • perioadă de spitalizare mai scurtă;
  • recuperare mai rapidă după intervenția chirurgicală; 
  • cicatrici postoperatorii de dimensiuni reduse.

Chirurgia robotică: tratament State-of-the-art al afecțiunilor ginecologice

Din anul 2017, Prof. Dr. Elvira Brătilă realizează tratamentul chirurgical al afecțiunilor ginecologice prin chirurgie robotică, utilizând sistemul robotic chirurgical daVinci Xi, cea mai avansată platformă robotică disponibilă în România, fiind primul chirurg ginecolog care a utilizat chirurgia robotică în domeniul său de activitate. 

Avantajele chirurgiei ginecologice minim-invazive:

  • durere postoperatorie scăzută;
  • minimizarea riscului de hemoragie postoperatorie;
  • rată scăzută de complicații;
  • timp redus de spitalizare;
  • recuperare postoperatorie rapidă.

Când se recomandă un consult ginecologic?

Vizitele la un cabinet ginecologic, pentru consultații de rutină, pot începe de la vârsta de 15 ani. Însă există și alte situații în care pacientele se pot programa la ginecolog:

  • menstruații dureroase sau neregulate;
  • scurgeri sau mâncărimi vaginale;
  • durere pelvină;
  • infertilitate feminină;
  • probleme la urinare sau defecație;
  • întrebări sau nelămuriri legate de sexualitate sau sănătatea reproductivă;
  • posibilitatea contactarii unei infecții cu transmitere sexuală (ex: herpesul genital);

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital