Ciclismul si riscurile asociate

Ortopedie și traumatologie | June 12, 2023 | 0 min de citit
Ciclismul si riscurile asociate

Sportul, indiferent de tip, este sanatate curata; practicarea acestuia cu regularitate contribuie la o crestere a calitatii vietii prin beneficiile multiple pe care le aduce asupra organismului. De la scaderea in greutate, la diminuarea riscului de boli cardio-vasculare sau la reducerea starilor de anxietate si depresie, sportul s-a dovedit a fi un element foarte important pentru un stil de viata sanatos.

Ciclismul a fost si va ramane una dintre cele mai practicate forme de activitate fizica in aer liber, deoarece este indragit atat de adulti cat si de copii. Mersul pe bicicleta este o activitate relaxanta care se poate practica atat individual cat si in familie si care ofera beneficii multiple asupra organismului precum reducerea kilogramelor in plus, stimularea productiei de colagen, sustinerea inimii si a creierului, obtinerea unui somn mai odihnitor, scaderea nivelul de stres.

Desi practicarea acestui sport aduce multiple plusuri organismului, poate determina si diverse leziuni din sfera de ortopedie datorita suprasolicitarii si a posturii gresite in timpul mersului pe bicicleta.

Pentru a putea preveni aceste neplaceri, medicii ortopezi trag un semnal de alarma si recomanda o documentare amanuntita si  dotarea cu echipamente corespunzatoare, astfel incat aceasta activitate sa se desfasoare in conditii de maxima siguranta, fara expunere la riscuri suplimentare.

Studiile de specialitate au aratat care sunt cele mai frecvente afectiuni ortopedice aparute in urma mersului pe bicicleta, dar si cum pot fi acestea prevenite:

  • Tendinita achiliana: aceasta afectiune se caracterizeaza prin inflamatia tendonului Achilian ca urmare a posturii defectuase pe bicicleta, a suprasolicitarii sau a utilizarii de incaltaminte nepotrivita in timpul ciclismului. Persoanele care practica acest sport cu regularitate ar trebui sa investeasca intr-o pereche de incaltari adecvate, care este fixa pe pedala, astfel scade riscul de inflamatie a tendonului Achilian. Daca tendinita achiliana s-a instalat, medicii ortopezi recomanda scaderea frecventei antrenamentelor si aplicatii locale de gheata.

 

  • Tendinita patelara: tendinita patelara, similar tendinitei achiliene, reprezinta inflamatia tendonului patelar; din punct de vedere anatomic, acest tendon se localizeaza in spetele genunchiului si este lezat in momentul in care muschiul cvadriceps este suprasolicitat; o cauza frecventa a inflamatiei acestui tendon este faptul ca saua este asezata prea jos; ridicand saua scade riscul de aparitie a tendinitei patelare.

 

  • Compresia nervului ulnar: nervul ulnar, din punct de vedere anatomic, se intinde de la nivelul umarului pana la nivelul degetului mic al mainii; compresia acestuia reprezinta strangularea nervului ulnar de diferite structuri din vecinatate, cel mai frecvent in zona incheieturii mainii, datorita pozitiei mainii pe ghidon; determina simptome precum parestezii, furnicaturi, durere si slabiciune musculara. Cu cat antrenamentele sunt mai lungi, cu atat creste riscul de aparitie al compresiei nervului ulnar; pentru a preveni aceasta afectiune se recomanda schimbarea pozitiei mainilor pe ghidon la intervale regulate de timp si utilizarea unui echipament de protectie adecvat, compus din manusi speciale care scad riscul de aparitie al acestie injurii in timpul ciclismului. Compresia nervului ulnar aparuta in randul ciclistilor este adesea descrisa drept ”paralizia ghidonului”.

 

  • Durere de spate: studiile de specialitate au aratat faptul ca un proccent de 60% din cei care practica acest sport, se confrunta cu durerea de spate; durerea in zona coloanei vertebrale lombare sau toracale este foarte des intalnita in cazul persoanelor care practica mersul pe bicicleta regulat; la inceput inofensiva, in timp poate determina aparitia unor crize dureroase de spate, cunoscute in termeni medicali drept sciatica; o posibila cauza a durerii de spate in timpul mersului pe bicicleta poate fi postura incorecta cu mainile prea jos si saua prea ridicata, ceea ce determina indoirea spatelui si hiperextensia gatului; pozitionarea corecta pe sa si alegerea unei biciclete adecvate inaltimii si greutatii fiecarei persoane in parte, pot reduce riscul de aparitie al durerilor de spate.

 

  • Leziuni la nivelul soldului: multe persoane care merg constant pe bicicleta acuza durere in partea laterala a soldului; aceasta apare datorita bursitei sau trohanteritei, afectiuni inflamatorii cauzate, in special, de miscarea de rotatie de la nivelul soldului produsa in timpul mersului pe bicicleta; leziunile soldului pot fi prevenite prin reglarea ghidoanelor si potrivirea unei inaltimi corespunzatoare pentru sa; daca durerea devine suparatoare, se pot administra antiinflamatoare nesteroidiene sau aplicatii locale cu gheata.

 

  • Dureri de genunchi: genunchii sunt foarte solicitati in timpul ciclismului, motiv pentru care durerile la acest nivel sunt frecvente; apar datorita unei forte prea mari aplicata in mod repetat pe articulatia patelo-femurala; pozitionarea incorecta pe bicicleta sau reglarea necorespunzatoare a seii sau a ghidonului, pot fi cauze de aparitie a durerii de genunchi; si in acest caz se poate aplica gheata local sau se pot administra antiinflamatorii nesteroidiene, insa, indicat ar fi sa reglati bicicleta astfel incat sa pedalati intr-o pozitie optima, care sa nu puna presiune suplimentara pe genunchii oricum solicitati de petalare.

 

  • Fracturi, entorse, luxatii: riscul acestor tipuri de accidentari in timpul mersului pe bicicleta este destul de ridicat; din acest motiv se recomanda utilizarea unui echipament de protectie format din casca de protectie, manusi, cotiere, genunchiere, costum special de ciclism.

In concluzie, ciclismul este una din cele mai placute activitati de relaxare desfasurate in aer liber, alaturi de prieteni sau familie; o data cu primele raze de soare, apar si primii biciclisti in parcuri sau pe drumurile publice; pentru o siguranta maxima, alege o bicicleta adecvata, un echipament de protectie corespunzator si respecta cu strictete regulile de circulatie.

Echipa MemorialEchipa Memorial

Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital