Corporate

Chirurgie bariatrică

Despre chirurgia bariatrică

Chirurgia bariatrică, denumită și chirurgia obezității, reprezintă domeniul medical ce abordează tratamentul chirurgical al obezității, una dintre bolile secolului, care pune în pericol viața pacientului și modifică semnificativ calitatea acesteia. Departamentul de Chirurgie Bariatrică este coordonat de Dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generală, supraspecializat în chirurgie bariatrică și chirurgie laparoscopică, pe baza unei experiențe de peste 20 de ani în tratamentul chirurgical al obezității, cu peste 6000 de intervenții de chirurgie bariatrică efectuate cu succes.

Întreg departamentul de chirurgie bariatrică oferă pacienților o abordare multidisciplinară, astfel încât rezultatele obținute în urma intervenției chirurgicale de micșorare a stomacului să asigure pacientului o greutate optimă precum și o viață normală. Pacientul obez este un pacient cu nevoi multiple, prin prisma comorbidităților asociate bolii. Cel mai frecvent, pacienții diagnosticați cu obezitate prezintă hipertensiune arterială, diabet zaharat, dislipidemie sau boală renală cronică.

Din aceste considerente, este foarte important ca fiecare caz medical din sfera chirurgiei bariatrice să fie investigat cu mare atenție în prealabil, pentru a se identifica metoda chirurgicală cu cea mai mare probabilitate de succes terapeutic. Mai mult decât atât, după efectuarea unei intervenții din spectrul chirurgiei bariatrice, pacientul trebuie introdus în programe de monitorizare periodică, pentru a supraveghea evoluția acestuia pe termen lung, precum și menținerea unei greutăți adecvate. 

Afecțiuni abordate prin chirurgia bariatrică

Pot beneficia de chirurgia bariatrică:

  • pacienții diagnosticați cu obezitate clasa I (IMC= 30-34,9) și diabet zaharat, boli osoase sau articulare cauzate de excesul ponderal;
  • pacienții diagnosticați cu obezitate clasa II (IMC= 35-39,9) și hipertensiune arterială, diabet zaharat, boală cardiacă, dislipidemie;
  • pacienții diagnosticați cu obezitate clasa III (IMC ≥40 kg/mp), însoțită sau nu de alte afecțiuni;
  • pacienții care nu pot slăbi prin metodele convenționale precum dieta, exercițiile fizice sau tratamentul medicamentos;
  • pacienții care nu sunt dependenți de alcool sau substanțe halucinogene.

Contraindicațiile intervențiilor de chirurgie bariatrică:

  • pacienții cu riscuri majore în ceea ce privește anestezia generală;
  • femeile însărcinate;
  • consumatorii cronici de alcool sau substanțe psihoactive;
  • pacienții cu boli psihice severe;
  • pacienții cu ulcer gastroduodenal;
  • pacienții cu formațiuni tumorale maligne;
  • pacienții diagnosticați cu tuberculoză;
  • pacienții diagnosticați cu HIV. 

Tipuri de intervenții chirurgicale bariatrice

În cadrul departamentului de chirurgie bariatrică al Spitalului Memorial Băneasa, pacienții diagnosticați cu obezitate morbidă și afecțiuni conexe pot beneficia de mai multe tipuri de intervenții pentru eliminarea kilogramelor în plus. Printre acestea se numără:

1. Operația de gastric-sleeve

Gastric sleeve sau operația de micșorare a stomacului este o intervenție chirurgicală ce implică reducerea volumului gastric de la 2500 ml la 80 -100ml. În urma acestei intervenții chirurgicale, volumul stomacului este diminuat cu aproximativ 80%, iar cantitatea de alimente ingerate va fi mai mică. 

Intervenția presupune îndepărtarea pe cale chirurgicală a porțiunii laterale a stomacului precum și a unui număr foarte mare de centri ai foamei. În plus, odată cu reducerea volumului stomacului, se diminuează considerabil secreția gastrică a hormonilor responsabili cu declanșarea senzației de foame, ceea ce contribuie la pierderea kilogramelor în exces.  

Operația de gastric sleeve prezintă numeroase avantaje, precum:

  • pierderea kilogramelor în exces și atingerea greutății ideale;
  • ameliorarea manifestărilor diferitelor comorbidități: diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arterială, ficatul gras (steatoză hepatică);
  • intervenția este minim invazivă;
  • recuperarea este foarte rapidă;
  • durerile postoperatorii sunt reduse;
  • operația de micșorare a stomacului nu influențează absorbția alimentelor;
  • menținerea greutății normale pe o perioadă îndelungată de timp prin ingestia unei cantități mai mici de alimente, stomacul având un volum mai redus;
  • reintegrarea pacientului în societate și creșterea calității vieții. 

2. Operația de montare a unui inel gastric

Montarea inelului gastric este una dintre cele mai puțin invazive proceduri bariatrice. Intervenția este efectuată laparoscopic, sub anestezie generală și presupune implantarea unui dispozitiv reglabil, de formă circulară, la nivelul zonei superioare a stomacului. Această operație bariatrică este efectuată cu scopul de a reduce capacitatea gastrică. Cu cât volumul gastric va fi mai mic, cu atât consumul de alimente va fi mai redus, deoarece senzația de sațietate se va instala mai precoce.  

Mecanismul scăderii în greutate prin această metodă este bazat pe restricție. Alimentele ingerate ajung într-o primă etapă în cavitatea superioară, cea cu volum redus, producând astfel senzația de sațietate. Practic, pacientul ajunge la saturație prin consumul unei cantități reduse de alimente, iar digestia este încetinită.

Intervenția chirurgicală de montare a inelului gastric se desfășoară în aproximativ 60 de minute, iar spitalizarea postoperatorie este 24 de ore. După montarea inelului gastric, pacientul va urma tratament medicamentos cu antisecretorii timp de o lună, pentru a diminua secreția acidă de la nivelul stomacului. 

În primele 2 luni de la operație, se recomandă respectarea unui regim alimentar bazat pe lichide și alimente semisolide. Pacientul va fi monitorizat și evaluat periodic prin consulturi medicale de specialitate, atât pentru calibrarea inelului gastric, cât și pentru urmărirea curbei de scădere ponderală a pacientului. 

3. Operația de montare a unui balon gastric 

Balonul gastric este un dispozitiv medical confecționat din silicon, umplut cu aer sau soluție salină. Acesta se amplasează la nivelul stomacului cu scopul de a reduce considerabil volumul acestuia și de a determina instalarea senzației de sațietate precoce. Deoarece dispozitivul ocupă aproximativ o treime din volumul gastric, cantitatea de alimente ingerate de pacient va fi mai mică, iar scăderea ponderală se observa într-un timp relativ redus. 

Balonul gonflabil se montează la nivelul stomacului printr-o manevră minim invazivă, numită endoscopie digestivă superioară. Efectuat sub sedare, întregul proces durează aproximativ 30 de minute și pacientul nu necesită spitalizare post intervenție. Procedura este recomandată tuturor pacienților care suferă de obezitate (cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 30), persoanelor care nu au reușit să slăbească prin alte metode și pacienților care prezintă contraindicații pentru chirurgia bariatrică. 

Procedura de montare a unui balon gastric nu se recomandă femeilor însărcinate. De asemenea, nu este recomandată pacienților diagnosticați cu: 

  • hernie hiatală;
  • ulcer gastric;
  • gastrită;
  • boli renale;
  • boli hepatice;
  • insuficiență pulmonară acută.

Studiile de specialitate au arătat faptul că eficacitatea balonului gastric este maximă în primele 6 luni de la intervenție. Din acest motiv, se recomandă ca după 6 luni, balonul să fie extras tot printr-o procedură de endoscopie digestivă superioară cu sedare. În situațiile în care rezultatele obținute cu ajutorul balonului gastric au fost mulțumitoare pentru pacient, acesta poate repeta procedura de montare a dispozitivului după o perioadă de minimum 6 luni de la montarea balonului gastric precedent.

4. Reviziile chirurgicale bariatrice 

Reviziile chirurgicale bariatrice sunt intervenții chirurgicale care se realizează la pacienții supuși deja unei operații bariatrice precum cele analizate anterior, dar din diferite motive, nu au obținut rezultatele scontate.

Motivele pentru o revizie bariatrică pot fi:

  • scăderea în greutate insuficientă după prima operație;
  • recâștigarea unei părți semnificative din greutatea pierdută inițial;
  • apariția unor complicații legate de intervenția inițială.

Chirurgul va evalua situația medicală a fiecărui pacient în parte, pentru a stabili dacă este eligibil pentru o revizie bariatrică și ce intervenție este cea mai potrivită.

Cât de sigură este chirurgia bariatrică?

Chirurgia bariatrică și-a dovedit eficiența în tratarea obezității morbide, pierderea kilogramelor în exces precum și în ameliorarea și tratarea diabetului zaharat de tip II. Eficiența diferitelor opțiuni de tratament chirurgical bariatric a fost confirmată prin numeroase studii de specialitate efectuate în ultimii ani, care au adus dovezi semnificative în ceea ce privește legătura dintre chirurgia bariatrică și ameliorarea / tratarea diabetului zaharat de tip II.

Desigur, ca orice altă formă de intervenție chirurgicală, operațiile din spectrul chirurgiei bariatrice sunt asociate anumitor riscuri și posibile efecte secundare. De aceea, informațiile și suportul specialiștilor la care apelezi sunt foarte importante. Află mai multe despre echipa de specialiști în chirurgie bariatrică a Spitalului Memorial Băneasa!

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital