Chisturile ovariene sunt formațiuni tumorale localizate la nivelul ovarului, cu conținut transonic, asemănătoare cu un săculeț plin cu lichid. Marea majoritate a chisturilor ovariene sunt de natură benignă și nu pun viața pacientei în pericol. Acestea se pot forma pe suprafața ovarelor la femeile de toate vârstele, însă sunt frecvent depistate la pacientele de sex feminin aflate la vârsta fertilă.
Studiile de specialitate arată faptul că marea majoritate a femeilor se confruntă, de-a lungul vieții, cu chisturi ovariene de dimensiuni mici, care nu necesită tratament deoarece sunt considerate a fiind fiziologice. Cu toate acestea, prezența unei formațiuni chistice la nivelul ovarului impune un consult medical de specialitate deoarece, în unele situații, chisturile ovariene pot avea caracteristici maligne, situație în care tratament este imperios necesar.
În practica medicală au fost identificate mai multe tipuri de chisturi ovariene, fiecare având caracteristici diferite și indicații distincte în ceea ce privește modalitatea de abordare și tratament; există:
Cauzele care determină apariția chisturilor ovariene depind foarte mult de vârsta pacientei precum și de variațiile hormonale din organism. Chisturile ovariene de dimensiuni mici, apărute la persoanele tinere, pot fi un semn al pubertății precoce, în timp ce chisturile ovariene debutate în adolescență se pot datora variațiilor hormonale lunare, având un caracter funcțional. Marea majoritate a formațiunilor ovariene chistice care apar la femeia adultă necesită o atenție sporită deoarece prezintă risc crescut de transformare malignă.
Factorii de risc care contribuie la apariția chisturilor ovariene sunt:
Tabloul clinic al chisturilor ovariene variază de la o pacientă la alta; există cazuri în care chisturile ovariene au dimensiuni mici, sunt complet asimptomatice și sunt descoperite întâmplător, în timpul unui consult ginecologic de rutină; în alte cazuri chisturile ovariene pot determina simptome diverse precum:
Una din complicațiile severe ale chisturilor ovariene este reprezentată de ruptura acestora. Un chist ovarian torsionat sau rupt necesită tratament medical imediat, deoarece poate pune viața pacientei în pericol. Semnele unui chist ovarian rupt includ:
Pentru stabilirea diagnosticului de chist ovarian este necesar un consult medical de specialitate în cabinetul medicului ginecolog. Principala modalitate de a evidenția un chist ovarian este reprezentată de ecografia endovaginală (la persoanele tinere se poate efectua ecografie pelvină). Prin intermediul acestei explorări imagistice, medicul obține informații cu privire la dimensiunea ovarelor și a chisturilor ovariene, numărul acestora, localizarea exactă, raportul cu structurile învecinate.
În cazurile complexe, medicul poate solicita efectuarea unor investigații suplimentare precum computer tomografia sau rezonanța magnetică nucleară. Cu ajutorul acestor explorări se pot obține informații detaliate cu privire la dimensiunea, localizarea, aspectul și conținutul formațiunii chistice. Dacă situația nu s-a clarificat și diagnosticul nu s-a stabilit cu exactitate, medicul poate efectua explorarea ovariană pe cale laparoscopică.
Analizele de sânge pot fi, de asemenea, de ajutor; markerul tumoral CA 125 crește în cancerul ovarian însă nu este utilizat ca metodă de diagnostic a bolii deoarece s-au evidențiat valori crescute ale acestuia în alte patologii precum endometrioza ovariană, boala inflamatori pelvină sau cancerul de pancreas; CA 125 este util în monitorizarea tratamentului precum și în depistarea precoce a recidivei cancerului ovarian.
Extrem de util în diagnosticul diferențial al unei formațiuni tumorale chistice ovariene este scorul ROMA; acesta presupune determinarea antigenului CA 125 împreună cu HE4 (proteina epididimală umană 4) și estimează probabilitatea de malignitate a formațiunii identificate la nivelul ovarului.
Tratamentul afecțiunii variază în funcție de tipul, dimensiunea, numărul și simptomele generate de chisturile ovariene precum și de vârsta și dorința pacientei de a obține o sarcină în viitor.
Dacă este vorba despre chisturi ovariene de dimensiuni crescute, care determină menstruații neregulate, sângerări abundente, dureri pelvine importante sau dureri la contactul sexual, se recomandă tratamentul medicamentos cu anticoncepționale; acestea au capacitatea de a bloca ovulația, de a determina micșorarea chisturilor deja existente și de a preveni apariția unor formațiuni chistice noi. În plus, anticoncepționalele reduc riscul de transformare malignă a chisturilor ovariene.
Tratamentul chirurgical este recomandat pacientelor cu chisturi ovariene de dimensiuni crescute (peste 5-6cm), care determină simptome importante și care nu răspund la tratamentul medicamentos. De asemenea, intervenția chirurgicale este recomandată pacientelor cu endometrioză ovariană care afectează fertilitatea, pacientelor cu chisturi ovariene suspecte pentru malignitate dar și pacientelor care prezintă un risc crescut de ruptură sau torsiune ovariană.
Intervenția chirurgicală vizează îndepărtarea formațiunii chistice și prezervarea, dacă este posibil, a ovarului; aceasta se poate efectua pe cale minim-invazivă, prin laparoscopie sau pe cale deschisă, prin laparotomie. Marea majoritate a intervențiilor chirurgicale se efectuează laparoscopic deoarece această modalitate chirurgicală de tratament prezintă multiple avantaje pentru pacientă precum:
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ovarian-cysts/symptoms-causes/syc-20353405
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9133-ovarian-cysts
https://www.healthline.com/health/ovarian-cysts#types
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560541/
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp