Despre chirurgia robotică
Chirurgia robotică reprezintă cea mai avansată formă de chirurgie minim-invazivă, fiind efectuată prin intermediul unui sistem robotic ce îi permite chirurgului să desfășoare un act chirurgical precis, beneficiind de vizibilitate optimă (comparativ cu operațiile clasice), motricitate sporită și acces facil în spații anatomice dificil de abordat prin alte opțiuni chirurgicale. Cu ajutorul unui set de instrumente performante, chirurgul poate efectua mișcări fine necesare intervențiilor complexe.
România este a două țară din lume, după Spania, care efectuează intervenții prin tehnica uniport în chirurgia toracică robotică. Principala afecțiune tratată cu ajutorul acestei tehnici chirurgicale de ultimă generație este cancerul bronho-pulmonar. Chirurgia toracică robotică uniportală poate fi folosită, însă, în cazul tuturor intervențiilor toracice, la indicațiile chirurgului - afecțiuni inflamatorii, oncologice, malformații congenitale.
Chirurgie robotică vs chirurgie laparoscopică
Chirurgia robotică reprezintă la ora actuală evoluția impresionantă a chirurgiei laparoscopice în materie de tehnică chirurgicală. Comparativ cu laparoscopia, chirurgia robotică presupune efectuarea unei singure incizii. Precizia mișcărilor este îmbunătățită considerabil, deoarece brațele robotice sunt foarte flexibile și permit chirurgului efectuarea unor mișcări complexe la 360°. Timpul de recuperare postoperator este mult mai mic și durata de spitalizare este redusă.
Deoarece în cadrul chirurgiei laparoscopice, specialiștii au întâmpinat adesea multiple limitări (imagini bidimensionale, lipsa posibilității de examinare în profunzime a câmpului operator, rigiditatea instrumentelor, transmiterea și amplificarea tremorului fiziologic al mâinii chirurgului, timpul lung de învățare), a luat naștere chirurgia asistată de roboți, în încercarea de a corecta toate aceste aspecte.
DaVinci Xi: cel mai avansat sistem chirurgical robotic din lume
Spitalul Memorial Băneasa dispune de cel mai avansat sistem chirurgical robotic din lume: DaVinci Xi.
Acest aparat revoluționar permite medicului chirurg să efectueze intervenții de top, astfel încât pacienții să beneficieze de un tratament medical de ultimă generație. Robotul nu poate fi programat să opereze singur, ceea ce înseamnă că pentru utilizarea acestei aparaturi moderne este nevoie de cadre medicale experimentate în astfel de tehnici și intervenții.
Sistemul complex de chirurgie robotică DaVinci Xi este compus din:
- consola chirurgicală: elementul central al robotului; reprezintă locul de unde chirurgul controlează întreaga intervenție; consola permite medicului să exploreze de la distanță regiunea anatomică asupra căreia se desfășoară intervenția, asigurând un nivel sporit de confort în timpul operațiilor de durată;
- cele 4 brațe robotice: sunt controlate de către un computer care preia mișcările efectuate de chirurg la consolă, oferind o libertate sporită a gestului chirurgical, de circa 3 ori mai mare comparativ cu cea permisă de chirurgia laparoscopică (7 grade de libertate a brațelor versus 2), ceea ce permite o mișcare intuitivă controlată de la nivelul degetelor (din consola chirurgului);
- ecranul pe care este proiectată imaginea 3D în format HD: are posibilitatea de a mări cadrele de până la 10-15 ori, comparativ cu imaginea percepută de ochiul uman; această caracteristică vitală îi asigură specialistului în chirurgie robotică niveluri superioare de vizibilitate și claritate, spre deosebire de chirurgia clasică;
- instrumentele EndoWrist, cu ajutorul cărora, mișcările chirurgului realizează cu precizie disecții fine, chiar și în zone anatomice greu accesibile; mișcările de comutare sau schimbare a instrumentelor robotice oferă o mare libertate de mișcare, ceea ce maximizează posibilitatea de acces și flexibilitatea actului chirurgical.
Medicii chirurgi supraspecializați în chirurgia robotică dețin o vastă experiență în efectuarea intervențiilor chirurgicale minim invazive ce tratează afecțiuni ginecologice, abdominale, urologice, oncologice, cardiovasculare, toracice sau bariatrice.
Beneficiile chirurgiei robotice pentru pacient
- dimensiuni ale inciziilor foarte mici, comparativ cu cele realizate prin intervenții chirurgicale clasice;
- traumatizare minimă a țesuturilor din jurul inciziilor;
- spitalizare de scurtă durată, cu reluarea rapidă a activității;
- recuperare postoperatorie rapidă;
- revenire foarte rapidă la o alimentație normală;
- aspect estetic postoperator net superior chirurgiei clasice/ laparoscopice;
- cicatrici minime;
- sângerări minime; de obicei, nu sunt necesare transfuzii de sânge;
- durere postoperatorie de intensitate foarte mică;
- risc foarte scăzut de infecții;
- risc foarte scăzut de complicații intraoperatorii / postoperatorii;
- o bună calitate a vieții, pe baza disconfortului post-operator de intensitate minimă;
- prezervare maximă a structurilor sănătoase;
- rezultate oncologice foarte bune.
Beneficiile chirurgiei robotice pentru medicul chirurg
- posibilitatea de a interveni chirurgical cu maximă precizie;
- acces facil către spații care nu ar putea analiza prin alte tehnici chirurgicale;
- furnizarea în timp real a unor imagini tridimensionale (3D) de o calitate foarte înaltă, ce îi permit chirurgului obținerea unor informații suplimentare cu privire la structurile anatomice;
- posibilitatea de realizare a unor manevre într-un plan de 360°, prin intermediul unor incizii centimetrice;
- opțiunea de a mări imaginile afișate de până la 10-15 ori, ceea ce reprezintă un real avantaj în anumite situații;
Afecțiuni abordate de chirurgia robotică
Afecțiunile care pot fi tratate prin chirurgie robotică se regăsesc în cadrul următoarelor specialități:
Ginecologie
Chirurgie abdominală
- hemangioamele hepatice;
- litiaza biliară;
- formațiunile tumorale abdominale;
- herniile abdominale;
- gastrectomiile;
- eventrațiile;
- boala de reflux gastro-esofagian;
- bolile pancreatice.
Urologie
- adenomul de prostată;
- adenocarcinomul de prostată;
- formațiunile tumorale renale;
- formațiunile tumorale vezicale;
- malformațiile joncțiunii pielo-ureterale;
- implantarea uretero-vezicală pentru afecțiuni diverse;
- prolapsul genital.
Oncologie
- tumorile gastrice;
- tumorile de rect;
- tumorile de colon;
- tumorile de pancreas;
- tumorile hepatice;
- tumorile glandei suprarenale;
- tumorile de tiroidă;
Chirurgie cardiovasculară
- bypass-ul aorto-coronarian;
- defectul de sept atrial;
- insuficiența mitrală severă;
- regurgitarea mitrală severă;
- prolapsul de valvă mitrală.
Chirurgie bariatrică
Chirurgie toracică
- lobectomia robotică și limfadenectomia mediastinală robotică, bilobectomia robotică, pneumonectomia robotică sau rezecțiile robotice segmentare/ plurisegmentare pentru abordarea cancerului pulmonar;
- rezecțiile atipice robotice pentru abordarea metastazelor pulmonare;
- esofagectomia robotică pentru abordarea cancerului esofagian;
- excizia robotică a leiomiomului esofagian pentru abordarea tumorilor benigne esofagiene;
- excizia robotică a tumorilor neurogene – schwanoame, neurofibroame etc;
- excizia robotică a chisturilor bronhogenice sau pleuropericardice;
- excizia robotică a ganglionilor mediastinali;
- chirurgia timusului – timectomia robotică pentru controlul miasteniei gravis sau pentru tumori timice;
- chirurgia pneumotoraxului recidivant;
- chirurgia bulelor de emfizem pulmonar;
- chirurgia diafragmului (tumori, frenoplicaturi în relaxarea diafragmatică);
- excizia coastei I în sindromul de apertură toracică.
Cât de sigură este chirurgia robotică?
Intervențiile robotice înregistrează o rată de succes de peste 95%. Robotul daVinci Xi este o tehnologie intuitivă și complexă. Utilizând instrumente special articulate, această tehnologie revoluționară maximizează gestul chirurgical, conferind vizibilitate superioară, manualitate și mobilitate sporită, completând abilitatea chirurgului de a efectua disecții dificile și navigare sigură în spații anatomice greu accesibile, unde există structuri vasculare și nervoase care trebuie protejate.
Lipsa traumei produse asupra peretelui abdominal, durerea post-operatorie redusă, minimizarea riscurilor de hemoragie chirurgicală post-intervenţie sunt doar câteva din avantajele intervenției robotice. Inciziile realizate în cursul operației robotice au între 8 și 12 mm, astfel încât zona se poate reface rapid, fără urme inestetice.
Pacientul își poate relua în cel mai scurt timp stilul de viață normal. Operații extrem de complexe se pot realiza minim invaziv prin chirurgie robotică, astfel încât recuperarea pacientului se realizează rapid, iar acesta își poate relua activitățile obișnuite în cel mai scurt timp.
Cu toate acestea, se recomandă o analiză în detaliu a riscurilor și complicațiilor posibil asociate cu intervenția chirurgicală suferită de pacient. În acest context, suportul specialiștilor în chirurgie robotică este deosebit de important. Află mai multe despre echipa de medici specializați în acest tip de operație a Spitalului Memorial Băneasa!