menu
Logo
Search img
Corporate

Oncologie medicală

Despre oncologia medicală

Oncologia medicală este specialitatea clinică ce studiază tipologia formațiunilor tumorale maligne (canceroase), dezvoltate la nivelul organismului uman. Această ramură medicală este una complexă, acoperind: prevenția prin screening a cancerului, diagnosticul, tratamentul adjuvant (e.g. chimioterapia, radioterapia), tratamentul chirurgical, managementul post-chirurgical, tratamentul paliativ și suportul psihologic tuturor pacienților oncologici.

Având în vedere complexitatea diagnosticului, diferitele tipologii de cancer precum și palierele terapeutice variate, apare necesitatea ca fiecare caz oncologic să fie abordat de o echipă multidisciplinară, alcătuită din medici care își desfășoară activitatea în specialități diferite, reuniți într-un tumor board, care să asigure stabilirea celei mai bune variante terapeutice pentru fiecare pacient în parte.

În cadrul Spitalului Memorial Băneasa, conceput și constituit în jurul nucleului de oncologie, mai multe centre de excelență în diferite specialități oncologice sunt pregătite să ofere o îngrijire medicală completă pacienților diagnosticați cu afecțiuni maligne. Obiectivul nostru este de a aduce împreună știința și tehnologia la cele mai înalte standarde internaționale aflate în vigoare la momentul actual, astfel încât beneficiile pacienților care se confruntă cu diferite forme de cancer să fie cele așteptate și dorite.

Deși opțiunile terapeutice în domeniul oncologic au avansat considerabil, cancerul a fost și va rămâne una dintre cele mai de temut patologii în rândul pacienților. Este adevărat faptul că lupta cu această boală nu este deloc ușoară, iar pacientul necesită atât suport medical, cât și suport psihologic pe tot parcursul drumului anevoios pe care îl va avea de parcurs. Empatia, implicarea, calmul și devotamentul sunt trăsături de personalitate pe care pacienții le regăsesc în cadrele medicale de la Spitalul Memorial Băneasa, ceea ce le conferă încredere și putere în lupta cu diferitele forme de cancer.

Ce afecțiuni abordează oncologia?

Echipele medicale din cadrul Spitalului Memorial Băneasa sunt supraspecializate în diagnosticarea și tratarea următoarelor afecțiuni oncologice:

 • cancer mamar: carcinom de sân, carcinom inflamator, cancer de sân ereditar, tumora phyllodes a sânului;

 • cancer pleuro-pulmonar;

 • cancere colorectale: localizate la nivelul colonului, rectului, anusului, apendicelui;

 • cancere digestive: localizate la nivelul esofagului, stomacului, ficatului, pancreasului, căilor biliare;

 • cancere ginecologice: localizate la nivelul ovarelor, colului uterin, endometrului, vaginului, vulvei;

 • cancere uro-genitale: localizate la nivelul vezicii urinare, prostatei, testiculelor, penisului, rinichilor, ureterelor;

 • cancer de piele: melanom malign, carcinom bazocelular, carcinom cu celule scuamoase, sarcom cutanat;

 • cancer de tiroidă;

 • cancere osoase;

 • formațiuni tumorale maligne localizate la nivel cerebral;

 • cancere în sfera ORL;

 • metastaze: formațiuni tumorale secundare.

Investigații oncologice

În cadrul Spitalului Memorial Băneasa, departamentul de Radiologie si imagistică medicală este dotat cu cea mai performantă tehnologie, pentru a le pune la dispoziție pacienților atât servicii de screening în scop preventiv (prin diagnosticarea timpurie), cât și investigații ulterioare descoperirii unei formațiuni canceroase, pentru stabilirea unui diagnostic precis, evaluând localizarea, extinderea și managementul terapeutic predictiv.

Orice formă de cancer, cu cât este descoperită mai devreme, într-o formă mai incipientă, cu atât opțiunile terapeutice, rata de succes terapeutic și prognosticul de supraviețuire vor fi mai mari. Complexitatea unui caz poate surveni atunci când un pacient se prezintă la medic prea târziu, în condițiile în care procesul tumoral malign s-a dezvoltat foarte mult la nivel local și uneori chiar s-a extins în alte zone ale organismului. Din aceste considerente, este recomandat ca fiecare persoană să efectueze screening-urile recomandate pentru a putea depista un eventual cancer într-o formă cât mai ușoară.

Investigațiile prin care se pot realiza cele două obiective oncologice (prevenție și diagnostic), efectuate cu succes în cadrul Spitalului Memorial Băneasa, sunt:

 • radiografia - utilizează razele X cu scopul de a forma imagini bidimensionale ale diferitelor segmente din corpul uman;

 • mamografia - permite evaluarea țesuturilor moi de la nivelul sânului; esențială în diagnosticarea și monitorizarea evoluției cancerului mamar;

 • tomografia computerizată (CT) - cu ajutorul acesteia se pot obțin imagini detaliate ale diferitelor structuri sau organe din corp;

 • testul de rezonanță magnetică nucleară cu RMN 3 Tesla - permite scanarea 3D și 2D a diferitelor structuri anatomice ale corpului;

 • ecografia - utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a vizualiza în timp real organe, țesuturi și alte structuri anatomice ale corpului. 

Puteți beneficia, de asemenea, de decontarea prin CASMB a unora dintre serviciile de diagnostic imagistic, sau a unor servicii medicale cu spitalizare de zi, în limita locurilor disponibile și cu programare în prealabil.

Tratamente oncologice la Spitalul Memorial Băneasa

În cadrul Spitalului Memorial Băneasa, pacienții beneficiază de tratament oncologic, la cele mai înalte standarde în vigoare, după cele mai actuale protocoale internaționale, deoarece, pentru noi, siguranța și sănătatea pacienților sunt pe primul plan. Din punct de vedere oncologic, există o varietate de tratamente ce pot fi implementate cu succes, astfel încât rezultatele să fie cele dorite. Cea mai bună variantă de tratament va fi stabilită de către echipa medicala multidisciplinară, în funcție de tipul formațiunii tumorale, localizare, gradul de extensie precum și comorbiditățile pacientului.

Studiile clinice 

În cazul unor boli avansate vi se poate oferi accesul la terapii noi, participând în cadrul unor studii clinice. Aceste studii clinice se desfășoară la nivel internațional, iar Spitalul Memorial Băneasa are un departament de studii clinice pentru pacienții cu neoplasm pulmonar, esofag, sferă ORL, colon sau cancere de piele, cancer renal și cancer de vezică urinară.

Chimioterapia

Chimioterapia este un tratament sistemic utilizat în tratamentul afecțiunilor oncologice ce are ca scop distrugerea celulelor canceroase. În cadrul chimioterapiei sunt folosite protocoale de tratament care vor utiliza unul sau mai multe citostatice în combinație, pentru a spori eficacitatea tratamentului și a-i accentua agresivitatea față de formațiunea tumorală.

Tratamentul chimioterapic poate fi folosit ca unică variantă terapeutică sau se poate administra în combinație cu radioterapia sau chirurgia, succesiunea modalităților de tratament fiind standardizată de ghidurile medicale. De asemenea, tratamentul chimioterapic sau citotoxic este personalizat pentru fiecare pacient în parte, în urma unui proces diagnostic atent efectuat, astfel încât acesta va diferi de la un pacient la altul, în funcție de obiectivul urmărit.

Chimioterapia poate fi administrată în următoarele scopuri:

 • pentru tratarea cancerului prin distrugerea formațiunii tumorale primare;

 • pentru prevenirea unei eventuale recidive a procesului tumoral malign;

 • pentru a preveni răspândirea celulelor canceroase la nivelul altor organe - metastazare;

 • pentru a micșora dimensiunile formațiunii tumorale înaintea tratamentului chirurgical (tratament neo-adjuvant);

 • pentru a micșora dimensiunile formațiunii tumorale în scop paliativ (chimioterapie paliativă);

 • pentru a reduce durerea și manifestările formațiunii tumorale și a îmbunătăți pe cât posibil, calitatea vieții pacientului aflat în stare terminală.

Medicamentele chimioterapice nu au capacitatea de a acționa țintit, strict asupra celulelor tumorale maligne. Acestea atacă toate celulele din organism cu ritm de multiplicare rapid, indiferent dacă acestea fac parte din formațiunea tumorală, sau sunt celule normale din corp. În acest context, este probabil să apară și reacțiile adverse, însă beneficiile tratamentului chimioterapic depășesc riscurile efectelor adverse asupra organelor expuse (inima, rinichii, plămânii și măduva osoasă).

Este important de știut faptul că medicina modernă reușește să reducă semnificativ o parte din aceste reacții acute, gestionate în mod curent de către medicul oncolog, ca parte a programului de management adjuvant al acestor terapii. În marea majoritate a cazurilor, chimioterapia se administrează pe care intravenoasă, sub atenta supraveghere a personalului medical calificat; o modalitate modernă și comodă de administrare intravenoasă a medicației citotoxice este prin intermediul unei camere implantabile pentru chimioterapie. Există însă și alte modalități prin care se pot administra medicamentele chimioterapice precum:

 • administrarea orală;

 • administrarea oral-intravenoasă;

 • administrări topice (intraarteriale, intraperitoneale sau intratecale).

Radioterapia

Radioterapia este o metodă de tratament loco-regional al cancerului, care utilizează radiațiile ionizante cu scopul distrugerii celulelor canceroase. Acest tip de tratament este utilizat în general în combinație cu cel chimioterapic și cel chirurgical, având rolul de a reduce, pe cât posibil, riscul de recidivă.

 Se recomandă efectuarea sesiunilor de radioterapie după intervenția chirurgicală, la o distanță de aproximativ 4-8 săptămâni, interval de timp necesar vindecării plăgii.

La ora actuală, există mai multe variante de radioterapie, precum:

 • radioterapia externă - modalitatea cea mai des utilizată de radioterapie, ce presupune amplasarea sursei de iradiere la distanță de pacientul oncologic;

 • iradierea internă (brahiterapia) - constă în amplasarea sursei de iradiere în contact direct sau în interiorul formațiunii tumorale;

 • radioterapia metabolică - efectuată prin intermediul unor izotopi radioactivi care vor fi introduși în corpul uman și ulterior vor fi captați de celulele canceroase, pe care le vor distruge.

Terapia țintită

Cele mai noi terapii adjuvante în tratamentul cancerului sunt datorate noilor cercetări din domeniul bioingineriei, bazate pe terapiile genetice și moleculare. Aceste eforturi sunt depuse pentru a identifica molecule/proteine ce pot fi recunoscute mimetic de organismul uman pentru anumite “calități”, astfel încât să poată fi adresate țintit tumorilor/ celulelor canceroase, pentru a le distruge. Aceste terapii țintite și-au găsit aplicația în tratamentele unor forme de cancer foarte agresive, cum ar fi cancerul cerebral sau cancerul pancreatic.

Terapiile țintite se deosebesc de terapiile clasice (chimioterapie și radioterapia) prin avantajul de a acționa strict asupra celulelor tumorale maligne, astfel încât celulele sănătoase din organism să nu fie afectate. Din aceste considerente, terapia țintită este mai bine tolerată de pacienții oncologici, deoarece reacțiile adverse sunt mai reduse iar efectul toxic al tratamentului este mai mic. Din păcate, la ora actuală, nu toate formele de cancer pot beneficia de terapie țintită.

Imunoterapia

Imunoterapia se bazează pe ajutorul sistemului imunitar în lupta împotriva cancerului. Mecanismul de funcționare al imunoterapiei este de a ajuta sistemul imunitar să recunoască și să distrugă celulele neoplazice. Acest tip de tratament are nevoie, de cele mai multe ori, de câteva săptămâni sau luni până la apariția unui răspuns clinic, biologic și imagistic, deoarece este necesar un anumit interval de timp ca sistemul imunitar să acționeze asupra procesului tumoral malign.

Imunoterapia protejează organismul pe termen lung prin recunoașterea celulelor canceroase. Memoria imunologică determină apariția unei remisiuni de durată, iar răspunsul poate fi menținut și după finalizarea tratamentului. În anumite situații chimioterapia potențează efectul imunoterapiei. Din acest motiv, aceste modalități terapeutice sunt des asociate cu succes.

Imunoterapia poate utiliza diverse clase de anticorpi sau celule, precum: celulele T, virusul oncolitic, vaccinuri antitumorale (pentru formațiuni tumorale maligne precum melanomul, tumorile cerebrale, cancerul mamar, cancerul renal sau leucemiile), anticorpii monoclonali (pentru limfomul non-Hodgkin sau leucemia limfocitară cronică) sau imunoterapii nespecifice (pentru carcinomul bazocelular).

Hormonoterapia

O terapie modernă în tratarea cancerului este hormonoterapia, adresată formelor de cancer a căror evoluție este dependentă de anumiți hormoni. Astfel, terapia are la bază administrarea unor medicamente care au efectul de a perturba sau bloca mecanismul de funcționare endocrină, cu scopul de a anihila multiplicarea celulelor tumorale dependente de acești hormoni. Deși uneori este asociată cu unele efecte secundare, hormonoterapia și-a găsit cu succes rezultate în cancere hormono-sensibile sau hormone-dependende: cancerul de prostată, cancerul de sân, unele cancere ginecologice.

Chirurgia oncologică

Chirurgia oncologică reprezintă o etapă-cheie în cazul oricărei forme de tratament pentru cancer cu formațiuni tumorale maligne, deoarece îndepărtarea acestora reprezintă una din cele mai eficiente și sigure modalități prin care o astfel de patologie oncologică se poate aborda.

În cadrul Departamentului de Chirurgie Oncologică al Spitalului Memorial Băneasa, membrii echipelor chirurgicale au un nivel înalt de pregătire în ceea ce privește metodele chirurgicale de abordare ale formațiunilor tumorale maligne. Deciziile terapeutice vizează o soluție optimă pentru pacient, de aceea, tratamentul este tot timpul personalizat în funcție de particularitățile fiecărui caz.

În cadrul Spitalului Memorial Băneasa, patologiile oncologice sunt tratate chirurgical prin cele mai noi metode propuse de ghidurile internaționale. Tendința medicinei moderne este de a interveni cât mai puțin invaziv, de aceea, atunci când tumora, extinderea ei și patologia asociată permit acest lucru, tratamentul se realizează minim-invaziv (laparoscopic sau robotic). Principalul beneficiu al chirurgiei minim-invazive este recuperarea mai rapidă și o calitate a vieții mult mai bună, comparativ cu intervenția chirurgicală clasică (deschisă).

Suportul psihologic

Diagnosticul de cancer are un impact psiho-emoțional extrem de puternic asupra pacienților care, de cele mai multe ori, găsesc cu greutate resursele interioare pentru a lupta cu boala. Aflarea diagnosticului provoacă diverse reacții în funcție de fiecare pacient: depresie, anxietate, negarea bolii, etc. Atitudinea pacientului în fața bolii, mobilizarea acestuia în lupta cu boala, dorința acestuia de a se trata, încrederea în tratamentele care urmează să-i fie administrate, toate acestea sunt puncte-cheie din strategia terapeutică. În cadrul Spitalului Memorial Băneasa, atât pacienții oncologici, cât și aparținătorii acestora, beneficiază de suport emoțional din partea unui psiholog cu experiență în abordarea pacienților diagnosticați cu cancer.

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital