Cancerul pancreatic este o patologie oncologică care se caracterizează prin creșterea anormală și necontrolată a celulelor pancreatice. Studiile de specialitate arată faptul că boala are la bază existența unor mutații care determină transformarea celulelor fiziologice pancreatice în celule maligne. Cancerul de pancreas ocupă locul 10 în topul celor mai frecvente formă de cancer la nivel național iar mortalitatea bolii este în creștere deoarece, boala fiind asimptomatică în formele incipiente, este descoperită, de cele mai multe ori, într-un stadiu avansat.
Marea majoritate a pacienților diagnosticați cu o afecțiune oncologică solicită ajutor medical de specialitate în străinătate. Acesta este cazul și pacientului nostru, Dorin C., în vârstă de 70 ani, diagnosticat cu unul din cele mai agresive afecțiuni maligne, cancerul de pancreas; acesta a efectuat tratament oncologic cu chimioterapie în cadrul Spitalului Memorial din Istanbul și ulterior a fost supus unei intervenții chirurgicale în cadrul Spitalului Memorial din Băneasa. Cu ajutorul acestor intervenții, pacientul a învins lupta cu boala.
,A venit la câteva luni de la deschiderea Spitalului Memorial în România, după ce făcuse timp de câteva luni chimioterapie la Memorial Șișli, Istanbul unde, anual, se tratează sute de pacienți români. A avut șansa să se opereze acolo, dar a ales să se întoarcă acasă și a avut încredere în noi și în Spitalul Memorial Băneasa, primul spital al rețelei deschis în afara Turciei. Pacientul a urmat, mai întâi, în Turcia, tratamentul oncologic pentru micșorarea leziunii care avea și ganglioni metastatici. După încheierea procedurilor, a repetat examenul și s-a văzut că ganglionii dispăruseră. Deci chimioterapia de acolo și cu chirurgia de aici au rezolvat cazul ȋn mod excepțional”, a declarat dr. Cezar Stroescu, medic primar de Chirurgie Oncologică și Generală.
Cancerul de pancreas este considerat una din cele mai agresive forme de malignitate deoarece celulele pancreatice patologice se multiplică foarte rapid și se extind la nivelul altor regiuni din corp determinând apariția metastazelor. Datele medicale arată faptul că boala ocupă locul 4 în topul deceselor produse prin cancer la nivel mondial; aceste date sumbre se datorează caracterului asimptomatic al bolii în stadiile incipiente precum și rata scăzută a succesului terapeutic.
Factorii de risc care contribuie la apariția afecțiunii sunt reprezentați de fumat, diabetul zaharat, dieta dezechilibrată, vârsta înaintată (peste 65 ani), consumul cronic de alcool, obezitatea, antecedente personale patologice inflamatorii pancreatice, antecedente heredocolaterale de cancer pancreatic, existența unor mutații la nivelul genelor PRSS1, KRAS, p53, p16.
Din punct de vedere clinic, pacientul nu prezintă simptome specifice în formele incipiente de boală, motiv pentru care acesta ajunge la medic în stadii avansate, când resursele terapeutice sunt limitate. În formele avansate de boală, pacienții cu cancer pancreatic pot prezenta dureri localizate în etajul abdominal superior, cu iradiere intermitentă la nivel posterior, prurit tegumentar, icter sclero-tegumentar, tulburări de tranzit intestinal, meteorism abdominal, scăderea involuntară în greutate, stare de oboseală generalizată.
Deși afecțiunea este silențioasă, specialistul declară faptul că „Debutul de diabet în plină stare de sănătate poate indica o tumoră de pancreas, indiferent de vârsta pacientului. Toți pacienții care au un diabet apărut brusc, asociat cu consumul de alcool si fumatul, trebuie să ia în calcul riscul de a dezvolta un cancer de pancreas. În acest caz, pacientul trebuie să se adreseze medicului de familie care îl va direcționa către specialiști: medicul gastroenterolog, medicul oncolog și, dacă este cazul, către chirurg”.
Pentru stabilirea diagnosticului de boală, pacientul este supus unor investigații paraclinice, imagistice și de laborator, precum analize de sânge (hemogramă, markeri de inflamație, glicemie, funcție hepatică, funcție renală, coagulare, amilază, lipază, bilirubină, markeri tumorali), ecografie abdominală, computer tomografie, rezonanță magnetică nucleară, endoscopie, ecoendoscopie; pentru stabilirea diagnosticului de certitudine al bolii este necesară efectuarea unei biopsii de la nivelul formațiunii tumorale. De asemenea, se pot efectua teste genetice pentru identificarea diferitelor mutații care ar putea contribui la apariția bolii.
Tratamentul cancerului de pancreas este condiționat de stadiul bolii, localizarea procesului tumoral, existența metastazelor precum și comorbiditățile pacientului; cuprinde intervenția chirurgicală, chimioterapia, radioterapia. În cadrul Spitalului Memorial Băneasa, toate cazurile oncologice beneficiază de o abordare multidisciplinară, iar planul terapeutic este individualizat în funcție de nevoile fiecărui pacient în parte.
Pacientul nostru a beneficiat de o operație complicată, efectuată în decursul a 4 ore, sub atenta îndrumare a Dr. Cezar Stroescu și a Dr. Ruxandra Fota, coordonatorul secției de ATI a Spitalului Memorial Băneasa. Intervenția chirurgicală a presupus rezecția splinei în totalitate și rezecția a jumătate din pancreas.
„Este o intervenție chirurgicală ultraradicală acest RAMPS (Radical antegrade modular pancreatosplenectomy), adică am rezecat și mult țesut de jur împrejurul tumorii. Operația a durat în jur de 4 ore și nu a avut nevoie de sânge pentru că echipa super antrenată de la Spitalul Memorial face operația de așa manieră încât pierderea de sânge este sub 100-200 ml, conform standardelor europene medicale”, a declarat medicul Cezar Stroescu.
Toți pacienții care trec pragul Spitalului Memorial Băneasa beneficiază de îngrijiri medicale la cele mai înalte standarde; Dr. Cezar Stroescu este medic primar, specializat în chirurgie oncologică, cu o vastă experiență în patologia malignă pancreatică, motiv pentru care acesta a dobândit nivelul High Volume Surgerons (recunoaștere la nivel internațional a medicilor chirurgi care efectuează între 20-65 de intervenții de acest tip în decursul unui an de zile). „Am sute de astfel de operații practicate. În toată lumea civilizată, operațiile acestea se fac majoritar în centre terțiale, pentru că mortalitatea la chirurgii care operează sub zece pe an este între 15 și 18%, iar atunci când sunt efectuate de către medicii High Volume Surgeron este sub 1%”.
Pe lângă intervenția chirurgicală, pacienții pot beneficia de chimioterapie și/ sau radioterapie, efectuate fie înainte de intervenția chirurgicală cu scopul de a reduce dimensiunile formațiunii tumorale, fie după intervenția chirurgicală, cu scopul de a consolida rezultatele obținute.
Povestea pacientului nostru are un final fericit, deoarece acesta s-a recuperat rapid după operație; a fost luat în evidența medicului oncolog și urmează să fie evaluat periodic, la intervale regulate de timp. „Recuperarea completă a fost cam la o lună, dar pacientul s-a simțit bine și a plecat acasă la scurt timp după intervenție. La trei luni a venit la un consult și urmează să vină acum, la șase luni, la al doilea consult”.
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp