„Bolile de ficat" reprezintă un termen general pentru o varietate de afecțiuni care pot afecta acest organ vital. Ficatul îndeplinește multe funcții importante, precum detoxifierea sângelui, producerea bilei pentru digestie și stocarea energiei. Atunci când este bolnav, capacitatea sa de a îndeplini aceste roluri poate fi afectată.
Articolul de astăzi își propune să analizeze informațiile generale despre principalele boli ale ficatului, cauzele acestora, factorii de risc asociați, dar și soluțiile prin care se poate preveni debutul lor. În anumite cazuri, tratamentul este esențial pentru managementul bolilor ficatului, însă despre toate acestea vom discuta în capitolele următoare.
Bolile cu debut la nivelul ficatului si care pot afecta funcționalitatea sunt variate:
Bolile de ficat se pot manifesta prin semne și simptome variate, a căror severitate poate să difere de la un caz la altul. Identificarea la timp a acestora este esențială pentru a preveni deteriorarea ulterioară a acestui organ vital. Printre simptomele timpurii, posibil asociate unei probleme hepatice, se numără:
Aceste simptome nu ar trebui ignorate și necesită o consultație medicală în regim de urgență. De asemenea, manifestările bolilor hepatice pot varia și în funcție de specificul patologiei. De exemplu, persoanele cu hepatită pot acuza febră, o lipsă acută a poftei de mâncare sau dureri abdominale persistente.
Persoanele cu ciroză hepatică pot prezenta edeme (umflături cauzate de retenția de lichide), encefalopatie hepatică (confuzie sau somnolență cauzată de daunele la nivelul ficatului) sau sângerări. De aceea, este esențială o evaluare medicală de specialitate pentru a determina cauza exactă a simptomelor.
În cazurile avansate ale bolilor de ficat, simptomele pot deveni severe și pot indica o problemă medicală gravă. Durerile abdominale severe, sângerările sau vânătăile neobișnuite, umflăturile la nivelul abdomenului sau picioarelor, icterul, urina închisă la culoare sau scaunele decolorate sunt semne ce indică nevoia unui consult de urgență.
Prevenirea bolilor de ficat este esențială pentru menținerea unei sănătăți optime a acestui organ vital. Unul dintre cele mai semnificative aspecte în prevenirea acestor boli este menținerea unei greutăți corporale sănătoase, deoarece obezitatea este un factor de risc major pentru dezvoltarea bolii hepatice grase non-alcoolice. Prin păstrarea unui echilibru între caloriile consumate și cele arse prin activitatea fizică, se poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta această afecțiune.
O altă măsură preventivă importantă este limitarea consumului de alcool. Rezultatele unui studiu din 2019 arată că între 20-25% din totalul persoanelor care consumă alcool în exces vor dezvolta ciroza hepatică, un factor de risc major pentru cancerul hepatic. Prin urmare, limitarea / evitarea acestui obicei este esențială pentru sănătate.
În plus, evitarea contactului cu sângele sau alte fluide corporale ale unei persoane infectate cu un anumit virus hepatic este o măsură crucială de prevenire a bolilor de ficat. Hepatita B și C pot fi transmise astfel. Pentru a preveni aceste infecții, trebuie evitate alegeri precum utilizarea acelorași ace sau a altor instrumente contaminate.
Vaccinarea este, de asemenea, o metodă eficientă de prevenire a hepatitei A și B (momentan, nu există un vaccin disponibil pentru hepatita C), fiind recomandată în special persoanelor expuse unui risc ridicat de îmbolnăvire a ficatului:
Alimentația adecvată joacă un rol crucial în menținerea sănătății ficatului. Alimentele bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale, sunt recomandate pentru menținerea sănătății ficatului. Pe de altă parte, consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi și zahăr ar trebui evitat.
De asemenea, hidratarea optimă este importantă pentru reducerea riscului de dezvoltare a unei boli hepatice. Apa ajută la eliminarea toxinelor din organism și la menținerea unui nivel sănătos de umiditate în celule. Discută cu medicul tău despre aportul de apă optim pentru tine, raportat la greutate, înălțime și alte afecțiuni cu care te confrunți.
Activitatea fizică regulată este o altă componentă esențială din planul de prevenire a bolilor de ficat. Exercițiile fizice ajută la menținerea unei greutăți corporale sănătoase, ceea ce este esențial pentru sănătatea hepatică, dar și pentru a preveni apariția altor probleme de sănătate, precum afecțiunile cardiovasculare.
Odihna suficientă și gestionarea stresului contează la fel de mult pentru sănătatea ficatului. Stresul și somnul insuficient pot duce la diverse probleme de sănătate, inclusiv la cele de natură hepatică, precum boala de ficat gras non-alcoolică.
În anumite cazuri, tratamentele pentru bolile ficatului reprezintă singura măsură avută la dispoziție pentru managementul acestor patologii. Tratamentul bolilor de ficat variază în funcție de tipul sau severitatea bolii și poate include:
Acest articol are un rol pur informativ și nu trebuie să înlocuiască evaluarea medicală de specialitate. Dacă te confrunți cu simptome posibil asociate unor afecțiuni hepatice, programează-te pentru un consult în cadrul Spitalului Memorial Băneasa și ia legătura cu echipa noastră multidisciplinară, pentru servicii medicale de înaltă calitate!
BIBLIOGRAFIE:
https://medlineplus.gov/liverdiseases.html
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17179-liver-disease
https://www.webmd.com/hepatitis/liver-and-hepatic-diseases
https://www.healthline.com/health/alcoholic-liver-cirrhosis
https://www.healthline.com/health/liver-diseases
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp