A avea o alimentatie sanatoasa presupune a-i oferi organismului tau elementele necesare, in cantitatile optime, care sa ii asigure o functionare adecvata si sa ii satisfaca nevoile primordiale. Expresia ”alimentatie sanatoasa” curpinde o serie de principii alimentare, care satisfac nevoile de baza ale corpului uman, oferind acestuia resursele necesare pentru o buna dezvoltare si supravietuire. Organizatia mondiala a sanatatii sustine faptul ca o alimentatie sanatoasa sta la baza unui organism sanatos, deoarece dieta este un factor foarte important in preventia unui numar foarte mare de boli.
Se spune ca suntem ceea ce mancam, iar acest slogan ne indeamna sa fim atenti la alimentatia noastra de zi cu zi, deoarece ceea ce ingeram azi, va avea repercursiuni maine asupra tuturor celulelor si tesuturilor din corp. Pentru a mentine un organism sanatos si ferit de boli este nevoia ca alimentatia sa fie una de calitate si sa asigure toate nevoile de baza ale corpului.
Dieta pe care o adoptam va influenta dramatic aparitia anumitor afectiuni medicale, durata de trai si calitatea vietii. O serie de studii medicale au evidentiat faptul ca o alimentatie sanatoasa previne bolile de inima, diabetul zaharat sau cancerele, iar corpul lupta mai bine impotrvia infectiilor produse de diverse microorganisme.
Ce inseamna o alimentatie sanatoasa?
Alimentatia sanatoasa presupune o dieta care include alimente bogate in substante nutritive pentru organism, precum fructele, legumele, cerealele integrale, leguminoasele, ouale, carnea, lactatele, insa intr-o cantitate optima si preparate corespunzator. O alimentatie echilibrata presupune anumite principii alimentare care au la baza piramida alimentatiei.
PIRAMIDA ALIMENTATIEI SANATOASE: a luat nastere in Suedia, inca din anul 1970; alimentele pozitionate la baza piramidei sunt cele care trebuie consumate cu regularitate, in timp ce alimentele pozitionate spre varf trebuie consumate in cantitati mici.
- La baza piramidei se pozitioneaza activitatea fizica zilnica, foarte importanta pentru mentinerea unui stil de viata sanatos.
- Pe etajul superior se afla lichidele care asigura hidratarea intregului organism; cea mai importanta sursa de hidratare pentru celulele din corp este apa, organismul fiind format 70% din apa; un adult ar trebui sa aiba zilnic un aport de aproximativ 1.5-2 litri apa.
- Pe urmatorul palier se pozitioneaza alimentele care contin amidon, precum painea, cerealele, leguminoasele; deoarece acestea sunt foarte bogate in carbohidrati, fibre, vitamine, este recomandat a se consuma la fiecare masa, insa in forma lor cat mai putin procesata; leguminoasele- fasolea, nautul, lintea, mazarea, se recomanda a se consuma minim o data pe saptamana. Aceste alimente ofera avantajul de a genera energie pe toata perioada zilei si contribuie, de asemenea, la senzatia de satietate precoce.
- La etajul urmator vom gasi fructele si legumele, sursa importanta de vitamine, minerale si fibre; se recomanda a se consuma zilnic, sub diverse forme de preparare; se prefera consumul de fructe si legume de sezon, proaspete, in cantitati cuprinse intre 250-300 grame.
- Pe nivelul urmator al piramidei sunt reprezentate produsele lactate, carnea, fructele de mare si ouale; produsele pe baza de lapte (iaurt, lapte, branza, cascaval, smantana, etc) au rolul de a asigura doua treimi din necesarul de calciu al organismului; cantitatea in care acestea sunt consumate nu trebuie sa fie foarte mare deoarece exista studii care au demonstrat faptul ca lactatele in cantitate exagerata mentin un nivel crescut de inflamatie in corp; carnea si ouale reprezinta surse puternice de proteine si fier; se recomanda a se consuma carnea slaba, alba (pui sau curcan) de 3-4 ori/saptamana, pestele si fructele de mare de 2 ori/saptamana, iar carnea rosie (porc, vita, oaie, etc), o data pe saptamana.
- Pe urmatorul etaj al piramidei se pozitioneaza alimentele bogate in grasimi, lipide si vitamine precum uleiurile (ulei de floarea soarelui, ulei de masline, ulei de rapita, etc), nucile si semintele; acestea sunt o sursa importanta de acizi grasi esentiali, dar nu trebuie consumate in cantitate crescuta, maxim 25 grame/zi.
- In varful piramidei se afla alimentele bogate in grasimi saturate, dulciurile concentrate, bauturile alcoolice, produsele alimentare conservate sau procesate; consumul acestora trebuie sa fie ocazional, limitat pe cat de mult este posibil.
Care este necesarul zilnic de nutrienti?
Pentru a putea adopta o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos, trebuie sa cunoastem care sunt nevoile organismului si ce cantitati de nutrienti trebuie sa furnizam corpului uman prin alimentatie ca acesta sa isi desfasoare cu succes toate functiile complexe care ii permit supravietuirea. Necesarul de carbohidrati, proteine si grasimi se stabileste in functie de necesarul caloric. Toti cei trei macronutrienti contribuie la furnizarea energiei folosite de organism pentru desfasurarea metabolismului bazal, termogenezei si activitatii fizice.
Surse importante de proteine: carnea (vita, porc, pasare, peste), produsele lactate, oale, fasolea, lintea, mazarea, orezul, nucile, soia, ciupercile, avocado, broccoli, etc.
Surse importante de lipide: grasimi animale, uleiuri vegetale, arahide, alune, masline, nuci, nuca de cocos, carne grasa, galbenusul de ou, etc.
Surse importante de carbohidrati: leguminoase (varza, conopida, spanac, salata verde, varza rosie, vinete, sfecla, morcov, dovlecei, cartof, cartof dulce), orez brun, cereale, quinoua, ovaz, babane, portocoale, naut, afine, mere, fructe uscate, etc.
Care sunt beneficiile alimentatiei sanatoase?
Reguli pentru o alimentatie sanatoasa
In concluzie, pentru a avea o viata sanatoasa si un organism care sa functioneze la performante maxime, este nevoie sa adoptam o alimentatie care sa asigure toate nevoile organismului; cu cat dieta noastra va fi mai echilibrata, cu atat ne vom simti mai bine in propriul corp; alaturi de activitatea fizica, alimentatia sanatoasa tine bolile la distanta, intareste organismul, ne face mai fericiti si mai motivati, fapt ce ne asigura o calitate crescuta a vietii.
Loading...