Corporate

De ce este important sa facem miscare si cum ne ajuta miscarea pentru sanatate

Sportul este foarte important pentru organism, deoarece reprezinta una din modalitatile prin care omul poate sa isi mentina corpul, mintea si spiritul tanar indiferent de trecere timpului. Alaturi de o alimentatie adecvata si un stil de viata sanatos, miscarea, practicata cu regularitate, reuseste sa combata afectiuni diverse precum bolile cardiovasculare, depresia, insomniile sau afectiunile osteo-articulare, crescand astfel durata de viata dar si calitatea acesteia.

Medicii recomanda practicarea sportului la orice varsta, cu regularitate, inca din perioada copilariei. Fie ca este vorba despre un sport de performanta sau de o simpla plimbare/ alergare in parc, activitatea fizica zilnica asigura o buna functionare a intregului organism, atat la nivel fizic cat si la nivel psihic/ mental, deoarece miscarea contribuie la dezvoltarea globala a sinelui.

 

Sportul previne aparitia bolilor cardiovasculare

Sportul are implicatii majore in mentinerea tanara a sistemului cardiovascular, deoarece miscarea regulata contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare, care, la ora actuala, reprezinta principala cauza de deces la nivel mondial. Activitatea fizica practicata cu regularitate contribuie la cresterea rezistentei muschiului inimii, tonifica fibrele musculare cardiace si determina dobandirea in timp, a unei tolerante crescute la efort.

Miscarea fizica are capacitatea de a influenta profilul lipidic prin scaderea colesterolului rau din sange; astfel impiedica formarea placilor de aterom si depunerea acestora pe peretii vaselor de sange, eveniment care determina aparitia unor boli cu potentia fatal, precum accidental vascular cerebral sau infarctul miocardic.

De asemenea, sportul imbunatateste elasticitatea arterelor si a venelor, facilitand astfel circulatia sangelui prin ele si impiedicand formarea cheagurilor de sange. Sportul face ca vasele de sange sa fie mai flexibile, fapt ce imbunatateste semnificativ oxigenarea globala a celulelor si tesuturilor din corp.

 

Sportul creste durata de viata

                Au fost efectuate studii multiple in domeniul medical care au pus in evidenta existenta unor particularitati la nivelul AND-ului persoanelor care traiesc mai mult, comparativ cu persoanele care au o durata mai scurta de viata; telomerele, sectiuni de ADN care ofera protectie cromozomilor in timpul diviziunii celulare, o data cu avansarea in varsta se scurteaza; studiile au aratat faptul ca persoanele care traiesc mult si practica sport, prezinta o lungime a telomerelor mai mare, deoarece miscarea fizica actioneaza asupra cromozomilor intr-un mod benefic, asadar, practicarea unui sport cu regularitatea are beneficii dovedite asupra longevitatii vietii.

 

 Sportul contribuie la mentinerea optima a greutatii corporale 

                Practicat cu regularitate, sportul asigura o greutate optima corespunzatoare sexului, varstei si inaltimii fiecarei persoane in parte. In timpul activitatii fizice se ard calorii, deci grasimea depozitata in exces atat pe organe cat si pe vase, se reduce treptat. Pe parcursul a 60 minute de activitate fizica moderata, se pot arde intre 500- 2000 kcalorii. Pentru scaderea in greutate si pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare asociate cu obezitatea, cele mai eficiente tipuri de antrenamente sportive sunt cele de tip cardio, deoarece acestea prezinta un efect intens de ardere a grasimilor in exces.

Sportul stimuleaza sistemul imunitar

                Un sistem imunitar sanatos asigura o viata sanatoasa prin protectia oferita intregului organism in fata infectiilor. Sportul practicat cu regularitate reuseste sa intareasca sistemul imunitar deoarece stimuleaza productia suplimentara de anticorpi care lupta cu infectiile, reduce eliberarea hormonilor de stres care fragilizeaza organismul si il face mai susceptibil in fata virusurilor si a bacteriilor si reduce posibilitatea de aparitiei a gripei sau a racelilor.

 

Sportul creste rezistenta oaselor si a articulatiilor

                Activitatea fizica prezinta multiple beneficii asupra sistemului osteo-articular, deoarece, prin sport, oasele devin mai puternice si mai rezistente, iar articulatiile devin mai solide. In timpul miscarii, oasele sunt supuse unor socuri de intensitate usoara, care determina o accelerare a procesului de reparare si regenerare, formandu-se ulterior, un os mai rezistent si mai puternic. De asemenea, sportul creste densitatea minerala osoasa, scazand astfel riscul de osteoporoza. Mai mult decat atat, in timpul practicarii sportului, la nivelul organismului este stimulata eliberarea unui hormon care determina absorbtia aminoacizilor, fapt care contribuie la cresterea si prevenirea intinderii fibrelor musculare.

 

Sportul determina cresterea cantitatii de endorfine in corp

                Endorfinele, cunoscute in termeni populari drept ”hormonul fericirii”, sunt neurotransmitatori eliberati in corp la nivelul hipotalamusului si al hipofizei, cu rol in reglarea somnului, mentinerea apetitului sexual, mentinerea temperaturii optime corporale, sustinerea imunitatii, reducerea depresiei si a anxietatii, mentinerea starii de liniste si buna dispozitiei.

                Sportul are capacitatea de a creste secretia si eliberarea acestor hormoni la nivelul intregului organism; mai mult decat atat, prin sport se reduce cantitatea de cortizol din corp, cortizolul fiind hormonul raspunator de aparitia stresului in corp. 

 

Sportul scade inflamatia din corp

                Studiile de specialitate sustin faptul ca practicarea activitatii fizice zilnic, timp de 20 minute, scade cu 5% sinteza de markeri inflamatori din corp. Inflamatia este un eveniment care sta la baza foarte multor boli, precum bolile imune, bolile cardiovasculare, diabet zaharat. Reducand nivelul markerilor inflamatori din organism, scade si riscul de aparitie al bolilor care au ca mecanism fiziopatologic, inflamatia.

 

Sportul contribuie la obtinerea unui somn de calitate

                In timpul sportului organismul este supus unui efort fizic de intensitate moderat-crescuta, in functie de tipul de activitate fizica practicata. Acest lucru genereaza o stare de oboseala la final de zi, fapt care va determina un somn mai linistitor, mai odihnitor si mai lin. Calitatea somnului este foarte importanta, deoarece orele de somn reprezinta intervalul de timp in care stresul acumulat pe timpul zile in organism se diminueaza iar functii precum memoria, atentia si concentratia se imbunatatesc semnificativ.

Cu cat un somn este mai odihnitor, cu atat problemele si situatiile cu care o persoana se confrunta in ziua urmatoare vor fi mai usor de gestionat si de depasit. De asemenea, pe perioada somnului se elibereaza endorfine si serotonina, hormoni responsabili cu obtinerea starii de bine

 

Sportul contribuie la imbunatatirea concentrarii si a atentiei

                In timpul orelor de antrenament, mintea stabileste o conexiune directa cu partea fizica a organismului, muschi, oase si articulatii, iar concentrarea este focusata pe practicarea exercitiului fizic respectiv. De asemenea, atentia se canalizeaza pe miscare, iar mintea se elibereaza de problemele cotidiene. Doarece sportul disciplineaza si cultiva abilitatile de concentrare si atentie, se recomanda ca activitatea fizica sa faca parte din viata celor mici, inca de la varste fragede.

 

Sportul poate reduce anxietatea si depresia

                Viata agitata pe care o traim, problemele cotidiene si lipsa timpului personal, genereaza stari de anxietate, neliniste, nemultumire, frustrare si depresie. Sportul practicat cu regularitate, are capacitatea de a elibera in organism o cantitate crescuta de endorfine si serotonina, hormoni responsabili cu mentinerea starii de bine. De asemenea, in timpul sportului toata atentia se focuseaza pe activitatea desfasurata iar mintea este eliberata de toate gandurile negative. Studiile au aratat faptul ca persoanele care practica un sport cu regularitate, au o calitate a vietii mai crescuta si asociaza un risc redus de dezvoltare a starilor de anxietate sau depresie.

 

Sportul sustine functiile cognitive ale organismului

                O data cu inaintarea in varsta, functiile cognitive precum memoria, atentia, concentrarea sunt diminuate deoarece celulele nervoase din creier scad in activitate. Sportul prespune dezvoltarea reflexelor si stimularea gandirii rapide, ceea ce implica o circulatie crescuta a sangelui la nivelul structurilor cerebrale si o oxigenare mai accentuata a celulelor nervoase. Practic, sportul creste oxigenarea creierului si activitatea cerebrala, diminuand, in acest mod, aparitia declinului cognitiv si a bolilor de natura psihica.

 

In concluzie, sportul este foarte important pentru organism, deoarece prezinta beneficii multiple asupra celulelor si organelor, previne aparitia bolilor atat de natura fizica cat si psihica, creste stima de sine si imbunatateste semnificativ calitatea vietii. Activitatea fizica, alaturi de o alimentatie sanatoasa, asigura o viata mai lunga, o minte mai linistita si un suflet mai tanar.  

Loading...