Corporate

Importanţa screening-urilor anuale

Importanța screening-urilor anuale

 

 

Testele de screening sunt modalitățile  de testare, prin care o boală poate fi diagnosticată înainte ca aceasta să genereze semne și simptome, acestea fiind efectuate la persoane aparent sănătoase, fără manifestări sugestive ale bolilor respective. Acest aspect este foarte important deoarece, cu cât o patologie este descoperită într-o stare  incipientă, cu atât șansele de vindecare și supraviețuire sunt mai mari, iar impactul bolii respective asupra organismului și asupra calității vieții pacientului este mai mic.

Medicina modernă încearcă, prin testele de screening, să aducă oamenii în cabinetele medicale înainte ca aceștia să fie copleșiți de boală sau înainte ca afecțiunea să progreseze într-un stadiu al bolii mai greu de tratat; ideea conform căreia ”omul se prezintă la medic când îl doare ceva” ar trebui schimbată, deoarece, dacă fiecare om s-ar prezenta la doctor pentru efectuarea testelor de screening anual, numărul de cazuri în care o boală este diagnosticată într-un stadiu avansat ar scădea considerabil, iar afecțiunile ar fi mai ușor de tratat, aflându-se într-un stadiu incipient.  

Rolul testului de screening este acela de a diagnostica o boală, înainte ca aceasta să se complice si sa se raspandeasca in întreg organismul ,pacientul beneficiind de  intituirea  unui tratament corespunzător. Cu ajutorul acestor teste anuale de screening, medicul poate stabili riscul de dezvoltare ulterioară a unei boli și o poate preîntâmpina cu ajutorul mijloacelor terapeutice existente. Scopul acestor teste este de a identifica problemele de sănătate precoce, înainte ca acestea să se transforme în afecțiuni dificil de tratat și vindecat.

Testele de screening sunt foarte importante pentru medici deoarece, prin intermediul acestora, se efectuează prevenția primară (combatera factorilor de risc pentru a evita declanșarea bolii), prevenție secundară (boala este diagnosticată într-un stadiu precoce) și prevenție terțiară (prevenirea eventualelor complicații ale unei boli deja existente).

 

Când se efectuează testele de screening?

Recomandarea efectuării testelor de screening se stabilește  de catre medic ,impreuna cu pacientul ,în funcție de : sexul pacientului, vârsta acestuia, antecedente heredocolaterale, antecedente personale fiziologice, antecedente personale patologice (alte boli existente), expunerea la noxe profesionale (azbest, praf, substanțe chimice, pulbere de metal, etc), anumite vicii existente (fumatul, consumul de alcool), precum și aspecte ce țin de stilul de viață al pacientului (consumul de droguri, parteneri sexuali multipli, obiceiuri alimentare, condiții de trai).

Intervalul de efectuare al acestora se va stabili de comun acord cu medicul curant, în funcție de fiecare pacient în parte. În familiile în care există antecedente de cancer la membrii familiei, bineînțeles că testele de screening pentru depistarea cancerului se vor efectua mai des la pacienții cu un istoric familial prezent, comparativ cu populația generală. Este foarte important de reținut faptul că, cu ajutorul acestor investigații de screening, se poate diagnostica cancerul într-o formă incipientă, care este mult mai ușor de tratat și are un prognostic mult mai bun, comparativ cu formele avansate de boală, care devin din ce în ce mai greu de abordat și tratat.

Indiferent de vârstă, este recomandat să se efectueze anual analize de sânge uzuale; hemograma poate detecta prezența anemiilor, leucemiilor sau a altor boli hematologice, testele de inflamație (VSH, CRP) permit evidențierea proceselor inflamatorii din organism, probele renale (creatinina, uree) oferă informații despre funcția renală, probele hepatice (TGO, TGP) oferă informații despre funcția hepatică, glicemia permite diagnosticarea diabetului zaharat sau a stadiului de pre-diabet (verificarea  glicemiei a jeun,Hb glicozilate, teste de toleranta la glucoza ), ionograma (calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor) permite identificarea diferitelor carențe minerale din organism, profilul lipidic (colesterol, trigliceride, HDL-colesterol, LDL-colesterol) poate diagnostica afecțiuni precum hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie .

Masurarea tensiunii arteriale, atat la domiciliu, cat si in cabinetul medical de catre medic se incepe de la varsta de 20 ani .Aceasta , alaturi de alti factori ,precum obezitatea, dislipidemia,rezistenta la insulina,inflamatia sistemica, statusul protrombotic, albuminuria, scaderea functiei renale, diabetul zaharat  reprezinta factori de risc cardiovasculari importanti. Pe baza asocierii lor ,la acelasi pacient, medicul poate calcula un scor de risc cardiovascular individual ,  cu incadrarea pacientului in grupul de risc pentru dezvoltarea de afectiuni cardio-vasculare .

 

Teste de screening pentru femei

  • Screening pentru cancerul de col uterin

Se realizează cu ajutorul a oricaror două teste: testul Babeș-Papanicolau (PAP) care poate fi clasic (pe lamă) sau în mediu lichid și teste de depistare a virusului papiloma uman (HPV).

- se efectuează în fiecare an, începând cu vârsta de 21 ani până la 30 ani;

- se efectueză la 3 ani de la începerea vieții sexuale;

- se efectuează la 3-5 ani, după împlinirea vârstei de 30 ani;

-daca se efectueaza test PAP izolat ,este recomandata testarea la 3 ani; daca se efectueaza ambele teste ( atat PAP , cat si HPV) , testarea se poate spatia la 5 ani

- după vârsta de 65 ani ,cu teste negative anterior,nu mai este recomandat decât în condiții speciale.

  • Screening pentru cancerul mamar

Se realizează cu ajutorul mamografiei; aceasta este o metodă de diagnostic imagistic a afecțiunilor de la nivelul sânului, fiind o radiografie care utilizează o doză mică de radiații cu scopul de a identifica elementele patologice la nivelul glandelor mamare.

- se efectuează începând cu 40 de ani anual sau la 2 ani în funcție de existența sau nu a factorilor de risc asociați

 

Printre factorii de risc se numără:

1.istoric personal sau familial de cancer mamar, ovar, endometru

2.mutatii genetice BRCA 1 si 2

3. expunerea la radiații în zona toracelui

4. factorii de risc hormonali,

5. stilul de viață- conum de alcool, obezitate

- se completează de autoexaminarea sânilor, conform indicațiilor medicului ginecolog, începând cu vârsta de 20 ani iar pana la 40 ani, daca este necesar, se poate efectua  ecografie mamara, in functie de istoricul familial

Cu ajutorul mamografiei, cancerul de sân, foarte frecvent la femei, poate fi descoperit într-un stadiu incipient, localizat, înainte de a se răspândi la nivelul întregului organism; dacă boala este diagnosticată în stadiile I-II, tratamentul poate fi un real succes, iar șansele la supraviețuire cresc considerabil.

  • Screening pentru cancerul ovarian

Prin efectuarea de ecografie pelvis, consult ginecologic si eventual markeri tumorali – efectuate incepand cu varsta de 20 ani.

 

  • Screening pentru boli cu transmitere sexuala

Femeile active sexual  trebuie sa efectueze teste pentru Chlamydia si gonoreea precum si alte teste suplimentare ,pentru persoanele ,de orice varsta , cu parteneri sexuali noi. Adolescentii si adultii 15-65 ani trebuie sa faca screening pentru pentru infectia HIV, virusul hepatitic B si C.

 

  • Screening pentru osteoporoză

Se efectuează cu ajutorul unei investigații denumite osteodensitometrie (DEXA), care are capacitatea de a aprecia densitatea minerală osoasă la nivelul oaselor.

- se efectuează la toate femeile cu vârsta mai mare de 65 ani;

- se efectuează la femei cu vârsta mai mică de 65 ani in anumite situatii care asociaza fcatori de risc prntru osteoporoza : Greutate redusa, istoric familial de fracturi ,dar si femei care au intrat la menopauză precoce.

        Scopul acestei investigații este acela de a identifica timpuriu cazurile de fragilitate osoasă și a institui un tratament oportun pentru a reduce numărul de fracturi osteoporotice.

 

Teste de screening pentru bărbați

 

  • Screening pentru cancerul de prostată si testicular

Se efectuează cu ajutorul detecției sangvine a antigenului specific prostatic (PSA) asociat cu un examen clinic local, denumit în termeni medicali, tușeu rectal.Tot in cadrul consultului, se examineaza zona testiculara si se poate recomanda efecuarea markerului beta- HCG -daca exista suspiciuni de cancer testicular.

- se efectuează la toți bărbații cu vârsta peste 50 ani;

- se poate efectua la pacienții cu vârsta peste 40 ani dacă prezintă în familie istoric de cancer de prostată.

Cancerul de prostată, la fel ca toate formele de cancer, dacă este descoperit într-un stadiu incipient, șansele de succes terapeutic și supraviețuire sunt mult mai mari comparativ cu situațiile în care patologia este diagnosticată într-un stadiu avansat.

 

  • Screening pentru anevrism de aortă

Se efectueză cu ajutorul ecografiei  Doppler, investigație complet neinvazivă. Anevrismul de aortă reprezintă existența unei dilatații anormale la nivelul aortei, condiție ce favoriziează apariția altor evenimente patologice, unele din ele care pot pune viața pacientului în pericol.

- se efectuează la bărbații cu vârsta mai mare de 65 ani, fumători.

 

Teste de screening pentru ambele sexe

 

  • Screening pentru cancerul colorectal

Se efectuează cu ajutorul colonoscopiei, modalitate de investigare a intestinului gros și a rectului, care permite evidențierea proceselor patologice ce pot exista la acest nivel și prelevarea de biopsii din locurile suspecte. Cancerul colorectal este una dintre cele mai frecvente și mai agresive forme de cancer. Depistatarea acestuia într-un stadiu incipient este foarte importantă deoarece crește considerabil șansele de supraviețuire.

O metoda mai putin invaziva si care este recomandata a fi efectuata anual, este testul hemocult efectuat din proba de scaun

- se efectuează la persoanele cu vârsta peste 45 ani; se recomandă repetarea investigației la 5 ani dacă nu există factori de risc;

- la pacienții  factori de risc pentru cancerul colorectal precum istoricul familial , istoric personal de neoplasm colon sau istoric de boli inflamatorii ale colonului,  investigația se  intervale mai mici de timp și si se incepe de la o varsta mai timpurie, in acord cu medicul.

  • Screening pentru cancerul de piele

Se efectuează cu ajutorul consultului dermatologic + dermatoscopie, care constă în examinarea atentă a pielii și a nevilor pigmentari (alunițe) cu ajutorul unui instrument special, dermatoscop. Această metodă contribuie la identificarea timpurie a melanomului, una dintre cele mai agresive forme de cancer de piele.

- se recomandă efectuarea unui consult dermatologic + dermatoscopie pentru orice leziune suspectă apărută pe piele;

- Este indicata autoexaminarea lunara a pielii  pentru  depistarea timpurie a oricărei modificări de formă, culoare, dimensiune a alunițelor sau a leziunilor de pe piele.

-Pacientii care au risc crescut de cancer de piele , istoric familial au recomandarea de a efectua consultul dermatologic periodic, in acord cu medicul

  • Screening pentru diabetul zaharat

Se efectuează cu ajutorul analizelor de sânge: glicemie, hemoglobină glicozilată si teste de toleranta la glucoza. Valori mărite ale acestor parametrii pot ghida medicul curant în direcția efectuării unor investigații suplimentare pentru a stabili diagnosticul de diabet zaharat.

- se recomandă dozarea anuală a glicemiei;

- se recomandă dozarea la 3 ani a hemoglobinei glicozilate la persoanele fără factori de risc și la intervale mai scurte de timp la pacienții cu risc crescut pentru diabet zaharat.

-  Femeile insarcinate trebuie sa efectueze testari repetate ale glicemiei pentru a depista prezenta diabetului gestational.

  • Screening pentru colesterol

Valorile crescute ale colesterolului determină creșterea riscului de boli cardiovasculare precum hipertensiunea arterială, infarctul miocardic acut, insuficiența cardiacă sau accidentul vascular cerebral; toate aceste boli cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial; tocmai din acest motiv, identificarea si tratarea precoce a valorilor mari ale colesterolului sunt măsuri foarte importante în prevenția bolilor cardiovasculare.

- se recomandă determinare.a anuală a colesterolului, LDL- colesterol, HDL- colesterol, triglicerde.

  • Screening pentru hipertensiune

Valorile mărite ale tensiunii arteriale fragilizează pereții vaselor de sânge și pot determina accidente vasculare cerebrale, ce pot pune viața pacientului în pericol. Este foarte importantă menținerea valorilor TA în limite normale (sub 120/80mmHg), pentru a preveni eventuale complicații ale acestei afecțiuni.

- se recomandă măsurarea constantă a valorilor tensionale, indiferent de vârstă.

  • Screening oftalmologic

Vizează identificarea precoce a afecțiunilor precum cataracta și glaucomul. Aceste diagnostice pot fi stabilite de medicul oftalmolog, în urma efectuării consultului oftalmololgic + analiza fundului de ochi.

Aceste patologii sunt din ce în ce mai frecvente o dată cu înaintarea în vârstă, însă instalarea acestora este silențioasă, iar semnele apar în stadiile avansate ale bolii, când vederea este afectată.

- pentru glaucom, se recomandă începerea screening-ului după vârsta de 40 ani;

- pentru cataractă, se recomandă începerea screening-ului după vârsta de 55 ani.

  • Screening pulmonar

 

      La pacientii fumatori sau care au renuntat la fumat in ultimii 15 ani, trebuie sa efectueze Radiografie pulmonara sau CT low dose – pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar

 

În concluzie, testele screening ale  celor mai importante afecțiuni sunt foarte importante ,deoarece acestea pot salva vieți. Cancerele descoperite înt-o formă incipientă, când formațiunea tumorală este localizată și nu a apucat să invadeze structurile învecinate sau să disemineze la distanță, sunt mult mai ușor de tratat și au un prognostic mult mai bun comparativ cu cazurile în care boala este depistată într-un stadiu avansat. De asemenea, identificarea precoce a patologiilor precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat sau dislipidemia, permit inițierea timpurie a tratamentului caracteristic și reducerea semnificativă a riscului de boli cardiovasculare asociate.

Loading...