Ecografia cardiaca (sau ecocardiografia) reprezinta investigatia imagistica de prima intentie, atat pentru screening-ul bolilor cardiace, cat si pentru diagnosticul si monitorizarea acestora. Este o investigatie functionala, medicul avand posibilitatea de a vizualiza in timp real functia de contractie si de relaxare a cordului, precum si toate componentele acestui organ (cele doua atrii, doua ventricule, septurile interatrial si interventricular, cele 4 valve cardiace).
Ecocardiografia cardiaca este de mai multe tipuri:
In care transductorul este plasat in exteriorul corpului, pe toracele pacientului, in dreptul inimii;
In care este utilizata o sonda speciala pentru vizualizarea cordului, care va fi introdusa in esofagul pacientului (asemenea procedurii de endoscopie digestiva superioara);
Reprezinta o ecocardiografie efectuata in timpul efortului fizic (mers pe banda sau pe bicicleta de interior) sau, in cazul pacientilor ce nu pot sustine un astfel de efort, aceasta se efectueaza dupa administrarea intravenoasa a dobutaminei, o substanta menita sa “mimeze” efortul fizic.
Tipul de ecografie indicat va fi stabilit de catre medicul cardiolog curant, in functie de suspiciunea clinica si nevoile pacientului.
In cazul ecocardiografiei standard, de cele mai multe ori, nu este nevoie de o pregatire prealabila. Pacientul poate bea si manca inainte de investigatie, poate continua tratamentul medicamentos cronic urmat la domiciliu si poate purta orice tip de haine care se pot dezbraca cu usurinta.
Pentru ecografia cardiaca transesofagiana, este important ca pacientul sa informeze medicul legat de orice afectiune preexistenta a esofagului (de exemplu, boala de reflux gastroesofagian, stricturi esofagiene, hernie hiatala etc.). In cazul in care pacientul urmeaza un tratament la domiciliu pentru depresie, anxietate, durere sau tulburari de somn, aceste medicamente trebuie amintite medicului cardiolog inainte de efectuarea investigatiei.
Uzual, pacientul este sedat inaintea efectuarii ecografiei transesofagiene, pentru a minimiza disconfortul produs de aceasta investigatie. Astfel, condusul este contraindicat timp de aproximativ 24 ore dupa ecografie, din cauza riscului de a produce accidente.
Este important ca pacientul sa nu bea si sa nu manance cu minim 6 ore inaintea efectuarii ecografiei transesofagiene. Tratamentul medicamentos cronic poate fi administrat cu putina apa la orele obisnuite.
Ecocardiografia de stres poate necesita o pregatire prealabila mai riguroasa comparativ cu celelalte doua tipuri amintite mai sus. Este important ca pacientul sa evite ingestia de lichide sau alimente cu minim 4 ore inaintea ecografiei. De asemenea, fumatul si consumul produselor ce contin cafeina (cafea, ceai verde sau negru, bauturi energizante si anumite medicamente antialgice) trebuie oprite cu 24 ore inaintea investigatiei.
Pacientul trebuie sa consulte medicul in prealabil in legatura cu tratamentul medicamentos cronic administrat la domiciliu. Este posibil ca medicul cardiolog sa recomande modificarea modului de administrare sau oprirea temporara a unor medicamente.
Imbracamintea este de preferat sa fie confortabila, deoarece aceasta investigatie implica efectuarea efortului fizic sustinut timp de cateva minute, fie pe banda de mers sau pe bicicleta pentru interior.
Ecocardiografia poate fi recomandata de catre medicul de familie, medicul cardiolog sau cel internist tuturor categoriilor de varsta, inclusiv nou-nascutilor si persoanelor varstnice. Femeile gravide pot beneficia, de asemenea, de ecografie cardiaca, aceasta fiind non-iradianta.
Cele mai frecvente indicatii pentru ecografia cardiaca sunt reprezentate de:
Ecografia cardiaca transtoracica este metoda imagistica cel mai frecvent utilizata pentru evaluarea cordului, iar de cele mai multe ori aceasta precede celelalte tipuri de ecocardiografie amintite mai sus (transesofagiana si de stres). In timpul ecografiei transtoracice, pacientul va sta intins pe patul de examinare, fie pe spate, fie pe partea stanga sau cu bratul stang sub cap (aceste doua pozitii din urma oferind o mai buna vizualizare a anumitor structuri cardiace). Medicul specialist va pune un gel special, ce permite transmiterea mai buna a ultrasunetelor prin piele, pe toracele pacientului sau direct pe sonda ecografica, ulterior miscand sonda pe torace pentru a vizualiza componentele si functia inimii. Este posibil ca medicul sa pozitioneze sonda inclusiv in dreptul gatului sau a axilei stangi, pentru a obtine imagini mai detaliate ale cordului. Imaginile sunt redate pe ecranul video al ecografului ce permite masurarea dimensiunilor vaselor de sange si a componentelor cardiace. Pe parcursul procedurii pacientul poate fi rugat sa isi tina respiratia sau sa isi schimbe pozitia pentru a facilita masuratorile. Intreaga procedura este complet nedureroasa si durata ei variaza intre 10 si 30 de minute, in functie de patologia prezenta.
Daca ecografia transtoracica nu a reusit sa evidentieze cu succes componentele sau functia cardiaca, medicul cardiolog poate recomanda efectuarea unei ecocardiografii transesofagiene. Procedura se aseamana cu cea de endoscopie digestiva superioara, in sensul ca implica introducerea in esofagul pacientului a unui tub subtire cu o sonda ecografica de mici dimensiuni in varf. Pacientul poate fi usor sedat (resimtind o stare de somnolenta sau adormire) pe timpul investigatiei pentru a minimiza disconfortul creat de aceasta. Pe durata ecografiei se vor monitoriza tensiunea arteriala si saturatia cu oxigen a pacientului, medicul avand posibilitatea de a administra oxigen in cazul in care pulsoximetrul arata valori in scadere. Investigatia dureaza intre 20 si 40 de minute, in functie de complexitatea cazului si de componentele ce trebuie evaluate.
Ecografia cardiaca de stres presupune vizualizarea componentelor si a functiei cardiace initial in repaus, apoi pe masura ce ritmul cardiac creste, in timpul efortului fizic (mers pe banda de alergare sau pe bicicleta stationara). In cazul in care pacientul nu poate efectua efort fizic, i se va administra intravenos dobutamina, o substanta ce exercita acelasi efect asupra inimii. Pe tot parcursul investigatiei medicul cardiolog va monitoriza tensiunea arteriala, saturatia in oxigen a sangelui arterial precum si ritmul cardiac cu ajutorul electrocardiogramei (ECG sau EKG). Rolul acestui tip de ecografie este analiza minutioasa a functiei cordului atunci cand este supus unui stres ce necesita o forta de contractie crescuta si un ritm alert. Aceasta investigatie dureaza in general intre 30 si 60 minute, in functie de raspunsul pacientului la stresul indus.
Ecografia cardiaca standard poate diagnostica si monitoriza majoritatea patologiilor cardiace. Cateva exemple mai des intalnite sunt:
Nu exista riscuri sau contraindicatii asociate ecografiei cardiace standard. Pacientul poate simti o minima presiune cauzata de sonda ecografului care este plasata pe torace. Procedura este, de altfel, nedureroasa.
In cazul ecocardiografiei transesofagiene, pacientul poate resimti un mic disconfort la nivelul gatului timp de cateva ore dupa efectuarea procedurii. Acesta este cauza de sonda ecografului care a fost introdusa in timpul investigatiei in esofagul pacientului. De cele mai multe ori, aceasta senzatie trece de la sine, medicamentele/investigatiile ulterioare nefiind necesare. Ecografia transesofagiana este contraindicata pacientilor ce sufera de patologii esofagiene, precum: stricturile (ingustarile esofagului), perforatiile, tumorile, diverticulii esofagieni, hemoragie digestiva superioara activa sau recenta, esofagul Barrett si varicele esofagiene. Alte contraindicatii pentru aceasta investigatie sunt legate de istoricul medical al pacientului, cateva exemple fiind: istoricul de iradiere a zonei gatului si a mediastinului, operatii ale tractului gastrointestinal in antecedente, istoricul de disfagie (dificultate la inghitire), trombocitopenia si coagulopatiile.
Ecografia cardiaca “de stres” poate cauza indirect, prin intermediul exercitiilor fizice sau a dobutaminei injectate intravenos, aritmii cardiace (batai neregulate ale inimii). Infarctul miocardic reprezinta o complicatie foarte rara a acestei investigatii.
Trebuie evidentiat faptul ca, in cazul in care acestea apar, pacientul se afla intr-un mediu sigur, controlat, alaturi de medicul specialist cardiolog, care poate evalua, diagnostica si trata pe loc orice complicatie survine in timpul ecografiei cardiace. Cel mai adesea, aceste investigatii nu prezinta nici un fel de pericol pentru sanatatea pacientului, reprezentand metode sigure si fiabile pentru evidentierea patologiilor cardiace.
Bibliografie:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0025619612655293
https://www.researchgate.net/figure/List-of-Contraindications-to-Transesophageal-Echocardiography-Contraindications_tbl1_280390170
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/echocardiogram/about/pac-20393856
https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/16947-echocardiogram
Loading...