Corporate

Ecografia mamara (la sâni)

Ecografia mamara (de sân) reprezinta o investigatie imagistica non-invaziva, non-iradianta si nedureroasa, ce permite medicului sa vizualizeze in detaliu structurile interne ale sanului.

Asemenea altor tipuri de ecografii, se utilizeaza o sonda ecografica (transductor ecografic) ce transmite ultrasunete catre tesuturile mamare si capteaza ulterior ecoul reverberat de acestea. Computerul ecografului transpune apoi informatia primita in imagini clare si detaliate ce vor fi afisate pe ecran.

Ecografia mamara este o procedura nedureroasa si complet sigura pentru pacient.

Aceasta este efectuata pentru a depista diverse afectiuni ale glandei mamare sau ale tesuturilor adiacente. Este adesea recomandata atunci cand pacienta sau medicul observa o modificare nou aparuta (de exemplu, un nodul) la examinarea clinica a sanului, sau impreuna cu mamografia pentru screening-ul cancerului de san.

Pregatire inainte de ecografia mamara

Este important ca in ziua ecografiei mamare pacienta sa nu utilizeze nici un fel de deodorant, lotiune sau pulbere in zona sanilor, deoarece aceste substante pot altera calitatea imaginilor obtinute. Pacienta va fi sfatuita sa poarte haine confortabile ce ii pot oferi acces medicului ecografist la zona pieptului. Nu este necesara sistarea consumului de lichide sau alimente inaintea investigatiei, deoarece nu o influenteaza. De asemenea, tratamentul cronic de la domiciliu poate fi continuat fara a influenta in vreun fel rezultatul ecografiei.

Cand si cui i se recomanda ecografia mamara?

Ecografia mamara este recomandata ca prima investigatie tuturor pacientelor cu varsta cuprinsa intre 18 si 40 de ani, ce au observat o modificare a aspectului sau consistentei sanilor (de exemplu, un nodul, o umflatura sau durere). In acest caz, ecografia mamara va fi efectuata pentru evaluarea si diagnosticul oricarei formatiuni nou aparute.

Dupa varsta de 40 de ani, mamografia reprezinta investigatia de electie pentru screening-ul cancerului de san. Cu toate acestea, daca mamografia nu a putut oferi un rezultat clar (cel mai adesea in cazul femeilor cu tesut mamar dens), ecografia mamara este recomandata ca investigatie suplimentara ce poate aduce medicului curant informatiile necesare pentru a stabili un diagnostic.

Daca o femeie, de orice varsta, a fost diagnosticata cu un chist sau cu o tumora benigna a sanului, ecografia este folosita pentru a monitoriza evolutia acestora de-a lungul timpului.

Femeile care au un risc crescut de cancer mamar (de exemplu, cele cu istoric personal sau familial de cancer mamar sau cu mutatii genetice predispozante) pot beneficia de ecografii mamare suplimentare pentru a monitoriza sanatatea sanilor.

Ecografia mamara nu este, insa, un instrument de screening general pentru cancerul mamar, deoarece aceasta poate omite unele semne timpurii ale cancerului (de exemplu, microcalcificarile). Cu toate acestea, poate fi o metoda importanta pentru diagnosticul si monitorizarea anumitor afectiuni mamare.

Alte indicatii pentru efectuarea ecografiei mamare sunt: evaluarea integritatii implanturilor mamare, ghidajul ecografic al unei biopsii mamare, evaluarea sanilor unei paciente gravide (deoarece, spre deosebire de mamografie, ecografia nu implica expunerea la radiatii si astfel este sigura pentru fat).

Cum decurge si cat dureaza ecografia mamara?

Pacienta va sta intinsa pe masa de examinare, pe spate sau pe o parte, in functie de aria care trebuie examinata cu ecograful. Medicul ginecolog sau radiolog va aplica un gel pe baza de apa pe zona care urmeaza sa fie evaluata, gel ce are rolul de a facilita transmiterea ultrasunetelor prin piele pentru a obtine imagini cat mai clare ale tesuturilor mamare. Medicul va plasa sonda ecografica pe pieptul pacientei, miscand-o in diferite directii pentru a evalua formatiunea. Daca este necesara si examinarea Doppler a regiunii, medicul poate utiliza acelasi transductor pentru a obtine imaginile suplimentare.

De obicei pacienta nu resimte disconfort atunci cand transductorul ecografic este presat pe zona examinata. Cu toate acestea, daca zona este sensibila, este posibil sa apara o durere minora si de scurta durata din cauza transductorului.

Dupa finalizarea investigatiei, medicul va sterge gelul de pe pielea pacientei si ulterior ii va comunica rezultatul acesteia. Ecografia mamara dureaza, in general, aproximativ 15-30 minute, in functie de caracteristicile formatiunii evaluate.

Ce afectiuni poate evidentia ecografia mamara?

Ecografia mamara poate vizualiza formatiunile descoperite la examenul fizic sau in urma unei mamografii si poate determina consistenta acestora:

  • Solida – poate reprezenta un nodul benign sau o tumora canceroasa;
  • Chistica – asemanator unei “pungi” pline cu lichid;
  • Solida si chistica.

De asemenea, poate analiza anumite caracteristici ale formatiunii, cum ar fi: dimensiunea, marginea neteda sau neregulata, aderenta la planurile tisulare profunde, toate aceste informatii fiind ulterior interpretate in context clinic pentru stabilirea unui diagnostic.

Alte afectiuni ce pot fi identificate prin ecografie mamara sunt: infectiile sau abcesele (deseori de natura bacteriana), mastita (modificari inflamatorii ale tesutului mamar), fibroadenoame (tumori benigne formate din tesut mamar fibros si glandular), distrofii sau alte anomalii ale tesutului mamar si limfadenopatiile (ganglioni limfatici mariti localizati in apropierea sanului).

Contraindicatiile ecografiei mamare

Studiile stiintifice nu au evidentiat nici un risc asociat ecografiei mamare. Aceasta metoda imagistica nu foloseste radiatii (asemenea radiografiei sau CT-ului), nu este invaziva si nu este dureroasa. Ultrasunetele utilizate nu afecteaza integritatea sau functionalitatea tesutului mamar si poate fi efectuata pacientelor gravide fara contraindicatii.

Cu toate acestea, ecografia are cateva limitari. In cazul persoanelor supraponderale sau cu sani foarte mari, examinarea unei formatiuni poate fi dificila. De asemenea, aceasta investigatie nu poate detecta cancerul mamar in stadiul sau incipient, deoarece nu are capacitatea de a vizualiza modificarile initiale si poate analiza doar partial tesutul mamar. Acesta este motivul pentru care mamografia anuala este metoda preferata de screening pentru cancerul mamar la pacientele cu varsta de peste 40 ani.

Bibliografie:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/breast-ultrasound

https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/21496-breast-ultrasound

https://www.radiologyinfo.org/en/info/breastus#f1009b3ac0a24c14bf93391418ae0d34

Tehnologii detail

Întrebări frecvente

Loading...