O scanare CT toracică (tomografie computerizată) este un test imagistic de diagnosticare care utilizează tehnologia avansată cu raze X pentru a crea imagini detaliate în secțiune transversală ale pieptului și abdomenului superior.
Este adesea folosit pentru a investiga anomaliile observate la alte teste imagistice sau pentru a diagnostica cauzele simptomelor cum ar fi tuse persistentă, durere în piept, dificultăți de respirație sau febră.
CT toracic este rapid, precis, nedureros și neinvaziv, ceea ce îl face un instrument de neprețuit pentru diagnosticarea afecțiunilor toracice.
Tehnologia CT evoluează rapid, aducând beneficii importante pentru diagnosticul afecțiunilor toracice:
Înainte de a fi supus unei tomografii toracice, este esențial să vă informați medicul dacă există vreo șansă să fiți gravidă, deoarece testul implică expunerea la radiații. În plus, informați medicul despre orice boală recentă, afecțiuni medicale, medicamente pe care le luați sau alergii, mai ales dacă ați avut o reacție la substanțele de contrast în trecut.
Iată pașii cheie de pregătire:
Scanerul CT este o mașină mare, cu un tunel scurt în centru. Te vei întinde pe o masă îngustă, motorizată, care alunecă și iese din scaner. Fasciculele de raze X și detectoarele se rotesc în jurul corpului pentru a capta imagini, care sunt apoi procesate de un computer pentru a crea vederi în secțiune transversală sau 3D ale pieptului.
Scanările CT funcționează prin direcționarea razelor X prin corp, diferite țesuturi absorbind cantități diferite de radiații. Scanerul surprinde aceste diferențe pentru a produce imagini detaliate ale oaselor, vaselor de sânge și țesuturilor moi. Aparatele CT moderne folosesc tehnologie avansată pentru a reduce expunerea la radiații, păstrând în același timp imagini de înaltă calitate.
Scanarea reală pentru un CT de torace durează mai puțin de 30 de secunde, deși pregătirea și poziționarea pot extinde procesul la aproximativ 30 de minute.
Medicul te va monitoriza pe tot parcursul procedurii folosind un sistem de interfon. După aceea, vă puteți întoarce imediat la activitățile normale, cu excepția cazului în care ați primit sedare sau substanța de contrast, caz în care urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră.
Se indică efectuarea unui CT toracic în cazul simptomelor respiratorii persistente, cum ar fi:
Medicii recomandă tomografia toracică din mai multe motive, inclusiv:
Scanările CT toracice joacă un rol vital în diagnosticarea și gestionarea unei game largi de afecțiuni legate de piept. Dacă aveți nelămuriri sau întrebări cu privire la următoarea scanare, nu ezitați să le discutați cu furnizorul dumneavoastră de asistență medicală.
Constatările anormale de la o scanare CT toracică pot indica o varietate de afecțiuni, inclusiv:
Medicul alege între aceste două investigații în funcție de simptome, suspiciunea clinică și necesarul de informații diagnostice.
Diferența principală dintre CT-ul toracic și radiografia toracică constă în complexitatea și profunzimea informațiilor furnizate.
În timp ce radiografia toracică oferă imagini 2D cu structuri suprapuse, vizualizând în principal structurile osoase și conturul pulmonar la o doză mică de radiații și într-un timp scurt (câteva secunde), CT-ul toracic produce imagini 3D detaliate și secțiuni transversale care permit vizualizarea clară a organelor, țesuturilor moi și vaselor de sânge, putând detecta leziuni mult mai mici (2-3 mm față de >1 cm la radiografie).
Această capacitate superioară de diagnostic a CT-ului vine însă cu o doză mai mare de radiații și un cost mai ridicat, făcând radiografia mai potrivită pentru screening inițial și monitorizare de rutină, în timp ce CT-ul este esențial pentru diagnosticul detaliat și evaluarea completă a patologiilor toracice.
Loading...