Prof. Dr. Ioan Cordoș, medic primar chirurgie toracică în cadrul Spitalului Memorial:
Depistarea precoce reprezintă placa turnantă a managementului acestei afecţiuni nemiloase.
Rolul chirurgiei toracice este esenţial atât în precizarea diagnosticului și al stadiului bolii, cât și în ceea ce privește terapia salvatoare în stadiile precoce: I, II, IIIA.
Oricărui pacient trecut de 40 ani, fumător, care se prezintă la medicul de familie cu simptomatologie respiratorie (tuse, hemoptizii, dispnee), trebuie să i se recomande ca primă etapă o radiografie toracică standard.
Oricărui pacient care prezintă spute cu firișoare de sânge la care pe radiografia toracică se observă modificări (opacitate, “pată la plămâni”), trebuie să efectueze o fibrobronhoscopie cu lavaj bronșic și citologie.
Aprofundarea investigaţiilor care să conducă la precizia diagnosticului este CT toracic cu substanţă de contrast +/- PET-CT. Aceasta poate să precizeze existenţa, consistenţa, topografia (localizarea) și relaţiile cu celelalte organe intratoracice precum și starea întregului parenchim pulmonar.
Trebuie ţinut seama că pacienţii pot avea și afecţiuni ale altor organe (cord, rinichi, ficat, cerebrum), precum și boli de nutriţie (diabet, dislipidemii), afecţiuni care trebuie echilibrate înainte de stabilirea terapiei cancerului bronho-pulmonar.
Ideal este ca înainte de a stabili un plan terapeutic să cunoaștem cu precizie forma histologică a tumorii, fie prin biopsie bronșică în cazul tumorilor cu expresie intraluminală, fie prin puncţie transtoracică ghidată CT în localizările periferice.
În cazul în care, prin metodele amintite, se depistează adenopatii mediastinale semnificative patologic în scopul precizării și al stadializării bolii, un rol esenţial îl are mediastinoscopia.
Această metodă minim invazivă se efectuează cu anestezie generală și necesită o spitalizare de scurtă durată. În funcţie de rezultatul ei, pozitiv sau negativ, se stabilește secvenţialitatea metodelor terapeutice.
Adenopatiile mediastinale negative semnifică un stadiu incipient al bolii, în care intervenţia chirurgicală este prioritară.
În cazul în care adenopatiile sunt pozitive, respectiv prezintă determinări canceroase, intervenţia chirurgicală va fi precedată de chimio-radioterapie neoadjuvantă.
Intervenţiile chirurgicale sunt reprezentate de o gamă foarte variată de procedee, de la rezecţii atipice/segmentare, până la pneumonectomii, trecând prin lobectomii, bilobectomii, lobectomie cu rezecţie bronho-anastomoză, toate însoţite de limfadenectomie mediastinală.
Intervenţiile menţionate au intenţie de radicalitate, având valoare oncologică majoră.
Așa-zisele intervenţii de reducţie tumorală nu reprezintă decât o tergiversare a unui tratament corect chimio sau radioterapic, din punct de vedere oncologic fiind total contraindicate.
Metoda chirurgicală, indiferent de gradul ei de tehnicitate și de tehnologia folosită, nu trebuie să se substituie radicalităţii oncologice.
Însă nu trebuie să uităm că știinţa face progrese cu pași mari și ceea ce se obţine astăzi în ceea ce privește tratamentul acestei afecţiuni dramatice, nu se putea obţine în urmă cu 5-10 ani.
Neoplasmul bronho-pulmonar este o boală tratabilă!
depistarea precoce
alegerea metodei optime de tratament
colaborarea perfectă a chirurgului, oncologului medical și a radioterapeutului.
O menţiune specială o reprezintă conduita chirurgicală în determinările secundare pulmonare ale altor neoplazii (cancer de colon, renal, genital, sân etc.).
În aceste situaţii, se efectuează rezecţii atipice, care trebuie să vizeze metastaza și suficient ţesut pulmonar înconjurător sănătos, care va fi certificat de examenul histologic.
Trebuie remarcat și faptul că, în anumite situaţii de cancer bronho-pulmonar stadiul IV, cu metastază unică cerebrală, suprarenală sau hepatică, și care pot fi extirpate în condiţii de securitate oncologică, se impune intervenţia chirurgicală pentru tumora primitivă, conform stadiului acesteia. Pe cât posibil se evită pneumonectomiile.
O situaţie specială o reprezintă cancerul bronho-pulmonar care, din punct de vedere oncologic, nu are indicaţie chirurgicală, dar care, datorită unor complicaţii evolutive ale bolii (hemoptizie, abcedare), poate benefia de rezecţie (lobectomie sau rezecţie atipică), pentru salvarea vieţii pacientului și oferirea unei calităţi decente a vieţii.
În cadrul Spitalului Memorial, pacientul oncologic pulmonar beneficiază de toate metodele diagnostice și terapeutice care să-i ofere maximum de supravieţuire și o calitate superioară a vieţii.”
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp