Ecografia Doppler reprezinta o investigatie non-invaziva, non-iradianta si nedureroasa, ce este utilizata pentru a evalua circulatia sangelui prin cele 4 camere ale inimii (cele doua atrii si cele doua ventricule) si prin vasele sangvine.
Acest tip de ecografie se efectueaza cu ajutorul unui transductor ce emite ultrasunete catre celulele rosii circulante si capteaza ecoul transmis inapoi de acestea. Ecograful transpune aceasta informatie in imagini ce pot fi vizualizate in timp real pe ecranul aparatului.
Ecografia Doppler analizeaza, mai precis, directia si viteza de circulare a sangelui in sistemul circulator.
Exista mai multe tipuri de ecografie Doppler, menite pentru a evidentia diferite caracteristici ale circulatiei sangvine:
In functie de tipul de ecografie Doppler necesar, este posibil ca medicul sa ii recomande pacientului sa nu consume lichide sau alimente si sa nu fumeze pentru un anumit numar de ore inaintea efectuarii investigatiei. De altfel, pacientul nu necesita o pregatire speciala in prealabil.
Medicul curant poate recomanda efectuarea unei ecografii Doppler atunci cand pacientul acuza simptome specifice unei circulatii sangvine inadecvate (scazute) la nivelul inimii, gatului, membrelor superioare sau inferioare. Aceasta problema este adesea cauzata de depunerea tesutul adipos (gras) pe peretii vaselor, determinand un flux sangvin turbulent sau scazut la acel nivel. Cu toate acestea, cheagurile de sange (emboli), traumatismul vaselor sangive sau anumite medicamente pot determina, de asemenea, ingustarea vaselor, alterand la randul lor circulatia in zona respectiva.
Simptomatologia asociata unei circulatii inadecvate a sangelui include, in functie de zona afectata:
De asemenea, ecografia Doppler poate fi recomandata si pacientilor ce sufera de boli cardiace si ale sistemului circulator deja diagnosticate, pentru monitorizarea acestora. Cateva exemple in acest sens sunt accidentul vascular cerebral (AVC) ischemic, hemoragic sau tranzitor (pentru acestea se utilizeaza examinarea Doppler transcraniana), hipertensiunea arteriala necontrolata, valvulopatiile cardiace (stenozele si insuficientele valvulare), bolile cardiace congenitale sau anevrismele vasculare (dilatarea anormala a unui vas sangvin).
Medicul ginecolog poate recomanda ecografia Doppler unei paciente gravide in cazul in care suspecteaza o circulatie sangvina materno-fetala alterata (sangele primit de fat este insuficient pentru a-i sustine cresterea normala). Gravidele ce sufera de hipertensiune arteriala dobandita pe parcursul sarcinii trebuie, de asemenea, sa fie monitorizate prin ecografii Doppler regulate.
Ecografia Doppler poate fi efectuata de catre medicul cardiolog, chirurg cardio-vascular, radiolog sau orice alt medic ce detine aceasta competenta. Aceasta ecografie poate fi efectuata in diferite moduri, in functie de vasele, organele sau structurile ce trebuie examinate. Cu toate acestea, majoritatea ecografiilor Doppler includ urmatorii pasi generali:
Durata acestei investigatii variaza in functie de regiunea analizata, cel mai adesea fiind intre 30 si 60 de minute.
Medicii cardiologi, chirurgi vasculari sau chiar medicii de familie pot recomanda ecografia Doppler pentru a diagnostica afectiuni ale vaselor sangvine, precum:
Aceasta investigatie se utilizeaza de asemenea pentru evaluarea vascularizatiei anumitor organe sau structuri, un exemplu fiind vascularizatia unui organ transplantat recent. Functia cordului si integritatea valvelor cardiace pot fi, de asemenea, analizate prin ecografia Doppler.
Ecografia Doppler este o investigatie imagistica non-invaziva, reproductibila (se poate repeta de mai multe ori), nedureroasa si care nu prezinta nici un pericol pentru sanatatea pacientului. Poate fi efectuata la orice varsta si este sigura inclusiv pentru pacientele gravide si fetii acestora. De asemenea, este o investigatie ce nu utilizeaza radiatii (comparativ cu radiografia sau CT-ul) sau substante de contrast injectabile (ca angiografia), acestea fiind motivele pentru care este cea mai utilizata investigatie imagistica a circulatiei sangvine.
Bibliografie:
https://medlineplus.gov/lab-tests/doppler-ultrasound/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/326824#why-does-a-person-need-one
https://www.mayoclinic.org/doppler-ultrasound/expert-answers/faq-20058452
https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/22715-doppler-ultrasound#overview
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK580539/
Loading...