Corporate

Ecografia Doppler

Ecografia Doppler reprezinta o investigatie non-invaziva, non-iradianta si nedureroasa, ce este utilizata pentru a evalua circulatia sangelui prin cele 4 camere ale inimii (cele doua atrii si cele doua ventricule) si prin vasele sangvine.

Acest tip de ecografie se efectueaza cu ajutorul unui transductor ce emite ultrasunete catre celulele rosii circulante si capteaza ecoul transmis inapoi de acestea. Ecograful transpune aceasta informatie in imagini ce pot fi vizualizate in timp real pe ecranul aparatului.

Ecografia Doppler analizeaza, mai precis, directia si viteza de circulare a sangelui in sistemul circulator.

Tipuri de ecografie Doppler

Exista mai multe tipuri de ecografie Doppler, menite pentru a evidentia diferite caracteristici ale circulatiei sangvine:

  • Doppler Color – computerul asociaza diferite culori si nuante ecoului captat de transductor, astfel incat sangele care circula in directia sondei ecografice va fi colorat in rosu si cel care circula in directia opusa transductorului va fi colorat in albastru; nuantele mai deschise sunt prezente atunci cand viteza de curgere a sangelui in vas este mare, iar o curgere lenta va fi reprezentata de o nuanta mai inchisa.
  • Power Doppler – este utilizat pentru a evidentia prezenta vascularizatiei la nivelul organelor sau tesuturilor moi (articulatii, muschi); nu ofera informatii despre directia sau viteza de curgere a sangelui, insa poate confirma prezenta acestuia chiar si cand viteza este foarte mica sau vasul foarte ingust.
  • Doppler Spectral – obtine o reprezentare grafica bidimensionala a circulatiei sangvine intr-o anumita arie pe o perioada de timp.
  • Ecografia Duplex – este o investigatie ce combina imaginile obtinute prin ecografia uzuala, standard cu cele obtinute prin ecografia Doppler; poate evidentia diametrul vaselor sangvine, fiind utila in identificarea stenozelor (ingustarilor).

Pregatire

In functie de tipul de ecografie Doppler necesar, este posibil ca medicul sa ii recomande pacientului sa nu consume lichide sau alimente si sa nu fumeze pentru un anumit numar de ore inaintea efectuarii investigatiei. De altfel, pacientul nu necesita o pregatire speciala in prealabil.

Cand si cui ii este recomandata ecografia Doppler

Medicul curant poate recomanda efectuarea unei ecografii Doppler atunci cand pacientul acuza simptome specifice unei circulatii sangvine inadecvate (scazute) la nivelul inimii, gatului, membrelor superioare sau inferioare. Aceasta problema este adesea cauzata de depunerea tesutul adipos (gras) pe peretii vaselor, determinand un flux sangvin turbulent sau scazut la acel nivel. Cu toate acestea, cheagurile de sange (emboli), traumatismul vaselor sangive sau anumite medicamente pot determina, de asemenea, ingustarea vaselor, alterand la randul lor circulatia in zona respectiva.

Simptomatologia asociata unei circulatii inadecvate a sangelui include, in functie de zona afectata:

  • Crampe musculare la nivelul gambelor ce apar in timpul mersului (claudicatie intermitenta);
  • Senzatie de slabiciune, amorteala sau de rece la nivelul membrelor inferioare;
  • Modificarea culorii pielii – devine mai palida comparativ cu restul corpului;
  • Pierderea pilozitatii la nivelul membrelor superioare sau inferioare (mai frecvent la nivelul antebratului sau gambei);
  • Slabiciune generalizata, dificultati in respiratie (dispnee), durere in piept ce apare spontan sau la efort fizic (angina);
  • Senzatia de ameteala, durere de cap (cefalee);
  • Episod de pierdere a starii de constienta pentru scurt timp (sincopa) numit popular si lesin.

De asemenea, ecografia Doppler poate fi recomandata si pacientilor ce sufera de boli cardiace si ale sistemului circulator deja diagnosticate, pentru monitorizarea acestora. Cateva exemple in acest sens sunt accidentul vascular cerebral (AVC) ischemic, hemoragic sau tranzitor (pentru acestea se utilizeaza examinarea Doppler transcraniana), hipertensiunea arteriala necontrolata, valvulopatiile cardiace (stenozele si insuficientele valvulare), bolile cardiace congenitale sau anevrismele vasculare (dilatarea anormala a unui vas sangvin).

Medicul ginecolog poate recomanda ecografia Doppler unei paciente gravide in cazul in care suspecteaza o circulatie sangvina materno-fetala alterata (sangele primit de fat este insuficient pentru a-i sustine cresterea normala). Gravidele ce sufera de hipertensiune arteriala dobandita pe parcursul sarcinii trebuie, de asemenea, sa fie monitorizate prin ecografii Doppler regulate.

Cum decurge

Ecografia Doppler poate fi efectuata de catre medicul cardiolog, chirurg cardio-vascular, radiolog sau orice alt medic ce detine aceasta competenta. Aceasta ecografie poate fi efectuata in diferite moduri, in functie de vasele, organele sau structurile ce trebuie examinate. Cu toate acestea, majoritatea ecografiilor Doppler includ urmatorii pasi generali:

  • Pacientul va trebui sa dezbrace zona corpului ce urmeaza a fi examinata; in cazul in care la respectivul nivel exista ceasuri, bijuterii sau alte obiecte, acestea trebuie indepartate. Ulterior pacientul se va aseza pe patul de examinare in pozitia culcat pe spate.
  • Medicul va aplica un gel pe pielea pacientului sau pe sonda ecografica, ce are rolul de a facilita transmiterea ultrasunetelor prin piele, astfel obtinand imagini clare ale vaselor sangvine.
  • Este posibil ca in timpul examinarii medicul sa aplice un manson la nivelul membrului superior sau inferior pentru a masura tensiunea arteriala.
  • Medicul va misca sonda ecografica (transductorul) pe zona ce trebuie examinata pentru a examina in timp real circulatia sangvina din regiunea respectiva.
  • Dupa finalizarea investigatiei, medicul va sterge gelul de pe pielea pacientului si ii va comunica rezultatul ecografiei, urmand ca interpretarea acesteia sa ii fie oferita la final.

Cat dureaza

Durata acestei investigatii variaza in functie de regiunea analizata, cel mai adesea fiind intre 30 si 60 de minute.

Ce afectiuni poate evidentia ecografia Doppler

Medicii cardiologi, chirurgi vasculari sau chiar medicii de familie pot recomanda ecografia Doppler pentru a diagnostica afectiuni ale vaselor sangvine, precum:

  • stenozele arteriale sau venoase (ingustarea vasului)
  • trombozele arteriale sau venoase (cheaguri de sange ce obstrueaza circulatia intr-un vas)
  • traumatismele vaselor de sange (aparute in urma unui accident, de exemplu)
  • insuficienta venoasa cronica
  • hipertensiunea arteriala secundara (ce poate fi provocata de o obstructie a arterei renale, caz in care medicul va evalua arterele renale prin ecografie)

Aceasta investigatie se utilizeaza de asemenea pentru evaluarea vascularizatiei anumitor organe sau structuri, un exemplu fiind vascularizatia unui organ transplantat recent. Functia cordului si integritatea valvelor cardiace pot fi, de asemenea, analizate prin ecografia Doppler.

Contraindicatiile ecografiei Doppler

Ecografia Doppler este o investigatie imagistica non-invaziva, reproductibila (se poate repeta de mai multe ori), nedureroasa si care nu prezinta nici un pericol pentru sanatatea pacientului. Poate fi efectuata la orice varsta si este sigura inclusiv pentru pacientele gravide si fetii acestora. De asemenea, este o investigatie ce nu utilizeaza radiatii (comparativ cu radiografia sau CT-ul) sau substante de contrast injectabile (ca angiografia), acestea fiind motivele pentru care este cea mai utilizata investigatie imagistica a circulatiei sangvine.

Bibliografie:

https://medlineplus.gov/lab-tests/doppler-ultrasound/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326824#why-does-a-person-need-one

https://www.mayoclinic.org/doppler-ultrasound/expert-answers/faq-20058452

https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/22715-doppler-ultrasound#overview

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK580539/

Tehnologii detail

Întrebări frecvente

Loading...