Hipertensiunea arterială reprezintă una din cele mai frecvente afecțiuni cardiovasculare, incidența acesteia fiind în continuă creștere atât la nivel național cât și la nivel mondial. Studiile de specialitate arată faptul că 7 din 10 persoane cu vârsta mai mare de 55 ani sunt diagnosticate cu hipertensiune arterială și necesită tratament de specialitate.
Pentru a putea defini și înțelege noțiunea de hipertensiune arterială este important a cunoaște câteva aspecte legate de anatomia și fiziologia inimii. Mușchiul cardiac se contractă și se relaxează ritmic, astfel încât asigură circulația sângelui la nivelul tuturor celulelor și țesuturilor din corp prin intermediul vaselor de sânge. Viteza și presiunea cu care sângele circulă în interiorul vaselor de sânge sunt parametrii influențați de o serie de factori precum: puterea de contracție a miocardului, puterea de contracție a fibrelor musculare din peretele vaselor de sânge, volemia, cantitatea de sodiu din corp, nivelul de albumine din ser.
Valoarea tensiunii arteriale este alcătuită din doi parametrii: tensiunea sistolică (presiunea sângelui înregistrată în timpul contracției mușchiului cardiac) și tensiunea diastolică (presiunea sângelui înregistrată în timpul relaxării mușchiului cardiac). Diagnosticul de hipertensiune arterială se stabilește de medicul cardiolog în momentul în care, la măsurători repetate, se decelează o presiune a sângelui în vase mai mare sau egală cu 140/90mmHg.
Hipertensiunea arterială reprezintă un factori de risc cardiovascular extrem de important în evoluția altor boli, motiv pentru care această afecțiune trebuie diagnosticată la timp și tratată corespunzător. În multe situații pacienții care suferă de HTA pot fi asimptomatici însă această condiție medicală poate avea consecințe severe, ce pot pune viața pacientului în pericol.
În funcție de modalitatea de apariție, există mai multe tipuri de HTA, precum:
HTA primară: pentru valorile crescute ale tensiunii arteriale nu poate fi identificată o cauză exactă de apariție; reprezintă cel mai frecvent tip de HTA diagnosticat la peroanele cu vârsta mai mare de 55 ani;
La copii, o presiune a sângelui mai mare de 130/80mmHg este considerată hipertensiune arterială și necesită o atenție sporită deoarece, de cele mai multe ori, este secundară altor afecțiuni care necesită un diagnostic rapid și un tratament adecvat.
Adesea, în timpul sarcinii, femeile se confruntă cu valori crescute ale tensiunii arteriale, în special după vârsta gestațională de 20 săptămâni. Monitorizarea periodică și măsurarea frecventă a valorilor TA sunt extrem de importante deoarece hipertensiunea arterială de sarcină poate determina preeclampsie sau eclampsie, condiție patologică care poate pune în pericol atât viața fătului cât și a mamei.
Cauzele hipertensiunii arteriale depind foarte mult de tipul HTA. În timp ce pentru hipertensiunea arterială primară, cea mai frecventă formă de HTA diagnosticată la persoanele cu vârsta mai mare de 55 ani, nu există o cauză exactă care determină valorile tensionale mărite, în cazul hipertensiunii arteriale secundare, valorile crescute ale presiunii cu care sângele circulă în vase se poate datora altor afecțiuni medicale precum feocromocitomul, coarctația de Aortă, afecțiunilor renale, afecțiunilor endocrinologice (patologie tiroidiană, sindrom Cushing) sau afecțiunilor respiratorii (sindromul de apnee în somn).
Studiile de specialitate au arătat faptul că valorile crescute ale tensiunii arteriale se pot datora consumului exagerat de alcool sau stupefiante, consumului de contraceptive orale, stărilor de anxietate sau depresie. De asemenea, stările febrile și sarcina pot determina creșterea presiunii sângelui în vase.
Factorii de risc care contribuie la apariția hipertensiunii arteriale sunt reprezentați de:
Măsurarea periodică a tensiunii arteriale, atât la domiciliu cât și în cabinetele medicale, este obligatorie deoarece există situații în care valorile crescute ale presiunii sângelui în vase nu determină apariția clinică a simptomelor specifice. Pacienții simptomatici se pot confrunta cu:
Ghidurile recomandă ca fiecare persoană să își monitorizeze periodic valorile tensionale la domiciliu. Dacă la măsurători repetate se constată valori TA mai mari de 130/90mmHg, se recomandă a se efectua un consult medical de specialitate.
Simptome de alarmă care impun un consult medical de specialitate:
Tratamentul hipertensiunii arteriale depinde de stadiul afecțiunii, de vârsta pacientului, de bolile asociate dar si de comorbiditățile acestuia. Ghidurile de specialitate recomandă controlul valorilor tensiunii arteriale cu ajutorul măsurilor igieno-dietetice și introducerea medicamentelor antihipertensive la valori TA > 130/90mmHg sau în situațiile în care pacientul prezintă alte boli asociate care impun un control mai strict al tensiunii arteriale.
Măsurile igieno-dietetice cuprind:
Medicamentele antihipertensive cuprind mai multe clase terapeutice care se administrează conform recomandărilor medicului curant; scopul terapiei antihipertensive este obținerea controlului tensiunii arteriale cu doza minimă de medicament; există situații care impun asocierea mai multor clase de medicamente antihipertensive, cu mecanisme diferite de acțiune.
Clasele de medicamente antihipertensive cuprind:
Diuretice: Hidroclorotiazidă, Furosemid, Spironolactonă;
Hipertensiunea arterială este o afecțiune care poate pune viața pacientului în pericol prin prisma complicațiilor pe care le poate produce și a bolilor asociate cu care se acompaniază, de cele mai multe ori. Pentru menținerea inimii și a vaselor de sânge în condiții optime de funcționare, este necesară monitorizarea periodică a valorilor tensiunii arteriale pentru a putea diagnostica din timp cazurile de HTA și pentru a putea implementa un tratament corespunzător.
1. Hipertensiunea arterială este o patologie cardiovasculară cu o incidență în creștere atât în rândul adulților cât și în rândul persoanelor vârstnice. Din această cauza este foarte important să mergem la timp la un consult la caradiolog.
2. Hipertensiunea arterială apare în momentul în care presiunea cu care sângele circulă în organism depășește valoarea de 130/90mmHg.
3. Există multiplii factori de risc care contribuie la apariția HTA precum obezitatea, sedentarismul, dislipidemia, consumul de alcool, consumul de stupefiante sau fumatul.
4. Tabloul clinic al hipertensiunii arteriale cuprinde durere intensă de cap în regiunea occipitală, tulburări de vedere, tulburări de echilibru, amețeli, transpirații, greață, palpitații sau dispnee. 5. Tratamentul se stabilește în funcție de gradul hipertensiunii și cuprinde măsuri igieno-dietetice și tratament medicamentos.
6. Măsurarea periodică, la domiciliu, a valorilor TA este extrem de importantă deoarece există situații în care hipertensiunea arterială este asimptomatică.
7. Cele mai de temut complicații ale hipertensiunii arteriale sunt accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic și moartea subită cardiacă.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20373410
https://www.cdc.gov/bloodpressure/about.htm
https://www.nhs.uk/conditions/high-blood-pressure-hypertension/
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4314-hypertension-high-blood-pressure
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp