Corporate

Psihologie

Despre psiho-oncologie 

Psiho-oncologia este o arie medicală situată la granița dintre psihologie și oncologie, ce abordează pacienții cu afecțiuni maligne. Ramură a psihologiei, psiho-oncologia este considerată la ora actuală un domeniu interdisciplinar, deoarece se bazează atât pe elemente psihologice, cât și pe date medicale oncologice. 

De-a lungul timpului, a fost demonstrat faptul că înțelegerea psihicului și gestionarea emoțiilor în situațiile primirii unui diagnostic oncologic joacă un rol semnificativ în procesul terapeutic, lucru care a dus la introducerea în practica medicală o unei noi discipline: psiho-oncologia. 

Suport pentru pacienții oncologici ai Spitalului Memorial Băneasa

Diagnosticarea și stadializarea unei afecțiuni oncologice au un impact emoțional major asupra oricărui pacient, mai ales dacă persoana respectivă nu are parte de suport. Nimeni nu este pregătit pentru o astfel de boală, iar întrebări precum "De ce mi se întâmplă mie una ca asta?”, "Cât timp mai am de trăit?”, ”Cum o să mă descurc?”, ”Cum o să fac față durerii?” nu întârzie să apară din primele minute de la aflarea unui diagnostic.

Acesta este momentul în care intervine psiho-oncologul, specialistul din cadrul Spitalului Memorial Băneasa, pregătit să susțină pacientul oncologic, redându-i acestuia forța necesară de a face față bolii. Rolul psiho-oncologiei, ca specialitate interdisciplinară, este de a ajuta pacientul să își înțeleagă gândurile, emoțiile și comportamentul, cu scopul de a participa activ și în mod constructiv la procesul terapeutic.

Întregul proces presupune parcurgerea unui traseu anevoios, care necesită forță, înțelegere, acceptare și multă susținere a pacientului oncologic. Cadrele medicale au un rol foarte important în motivarea și susținerea bolnavului oncologic, în lupta pe care o au de purtat cu patologiile maligne.

De asemenea, este important de adăugat faptul că psiho-oncologia nu se adresează doar pacienților diagnosticați cu boli oncologice, ci și aparținătorilor acestora.

Efectele unui diagnostic oncologic asupra psihicului unui pacient

Confruntarea cu un diagnostic oncologic, care se poate solda în perspectivă cu un deznodământ nefavorabil, declanșează o serie de procese mintale negative fulminante. În funcție de fiecare individ, momentul aflării diagnosticului de cancer poate duce către o anxietate puternică sau depresie, finalizându-se cu decizia de a renunța la tratament și la lupta pentru propria viață.

Efectele cancerului asupra vieții pacientului pot cauza traume foarte puternice, de aceea, este foarte importantă acțiunea psiho-oncologului, care ajută bolnavul să se recalibreze din punct de vedere psihic și să redescopere noi motive pentru a supraviețui.  Este cunoscut faptul că în momentul conștientizării diagnosticului, suferinței trupului i se alătură și emoțiile, gândurile și sentimentele negative. 

Dacă pacientul nu își găsește resursele și motivația pentru a lupta cu boala, emoțiile negative îl vor copleși, afectând biologia corpului. Abandonul luptei împotriva bolii și adoptarea unei atitudini negative vor determina deprimarea sistemelor nervos, endocrin, imunitar, circulator, respirator și psihic, acestea fiind interconectate.

În schimb, o atitudine pozitivă menținută în lupta cu boala poate avea efecte uimitoare asupra întregului organism, nu numai asupra nivelului de energie și a puterii de a lupta. Aceasta depinde foarte mult de înțelegerea evenimentelor care se petrec și care schimbă cursul vieții, în acel moment.

Care este rolul psihologului în contextul tratamentului oncologic?

La Spitalul Memorial Băneasa, pacienții oncologici beneficiază de suportul de specialitate al unui psiho-oncolog, astfel încât să-și găsească motivația necesară pentru a lupta împotriva bolii împreună cu echipa medicală. În momentul în care un pacient este diagnosticat cu o afecțiune oncologică, acesta se adresează unui medic oncolog pentru a-i prescrie un tratament adecvat pentru trup.

Însă ceea ce trebuie să conștientizeze pacienții este faptul că modul în care sunt gestionate emoțiile asociate aflării unui diagnostic oncologic este esențial. Din aceste considerente, rolul psiho-oncologului este extrem de important pentru înțelegerea și susținerea nevoilor emoționale ale pacienților și ale aparținătorilor acestora.

Este sănătos ca gândurile care traversează mintea în momentele critice să fie înțelese și, mai ales, să se poată materializa în acțiuni adecvate. Această aliniere a gândurilor la un comportament corespunzător aduce armonie între minte și suflet, lucru care poate fi susținut prin terapie psiho-oncologică.

A fost dovedit științific faptul că această fuziune ajută la vindecarea trupului, terapia psiho-oncologică îmbunătățind răspunsul la tratamentul medicamentos, grăbind astfel procesul de vindecare. Psihologul va ajuta pacientul oncologic să își dezvolte abilități de auto-reglare emoțională pentru a face față bolii, îl va învăța de asemenea o serie de tehnici de management al durerii, ajutându-l, totodată, să-și poată identifica emoțiile, să le înțeleagă, să le accepte și să solicite ajutor de specialitate. 

Suport de specialitate pentru aparținătorii pacienților oncologici

De asemenea, rolul unui specialist în psihologie oncologică este de a face parcursul terapeutic mai ușor de suportat, ajutând pacientul să se adapteze diagnosticului, intervențiilor chirurgicale și tratamentelor ulterioare. Mai mult decât atât, psiho-oncologul poate oferi suport psihologic aparținătorilor bolnavilor oncologici.

De cele mai multe ori, aceștia sunt extrem de afectați din punct de vedere emoțional. Aparținătorii pot învăța de la psiho-oncologi tehnici prin care pot avea grijă de propriile emoții, tehnici de gestionare a neputinței și fricii sau modalități eficiente de susținere și ajutor a pacientului.

Există nenumărate situații în care aparținătorii nu oferă atenție propriului trup și emoțiilor, acumulând astfel sentimente precum teama, anxietatea, frustrarea, furia sau neputința. Toate acestea îngreunează întreg contextul pacientului aflat în suferință, deoarece aparținătorii nu vor mai putea fi apți fizic și psihic de a oferi suport.

Psiho-oncologul poate fi de mare ajutor deoarece, prin tehnici specifice, poate învăța aparținătorii să își înțeleagă mai bine emoțiile și să le gestioneze într-un mod constructiv, astfel încât să nu uite de propria persoană în întreg demersul de ajutor al pacientului aflat în suferință.

Patologiile oncologice sunt boli cu un puternic impact emoțional atât asupra pacienților, cât și asupra aparținătorilor. Din aceste motive, este indicat solicitarea unui ajutor de specialitate pentru a primi sprijin și suport în lupta împotriva cancerului. Apelează cu încredere la specialiștii în psiho-oncologie de la Spitalul Memorial Băneasa!

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital