Cistoscopia permite vizualizarea directă a tractului urinar, a vezicii urinare, a uretrei, a sfincterului uretral și a prostatei. Această procedură este unul dintre cele mai frecvente și importante instrumente de diagnostic realizate de urolog prin uretră.
Cistoscopia este de cele mai multe ori o procedură de diagnostic, dar în unele cazuri se aplică și în scop terapeutic. Prin intermediul cistoscopiei, o procedură de scurtă durată, se pot depista afecțiuni ale tractului urinar, prostatei și vezicii urinare, precum calculi, tumori, stricturi și infecții. De asemenea, se pot evalua situații precum incontinența urinară, dificultățile de urinare și traumatismele. Poate fi efectuată ca o procedură simplă, ambulatorie, sub anestezie locală sau în sala de operație sub anestezie generală. Conf. Dr. Fatih Yanaral de la Departamentul de Urologie al Spitalului Memorial Șișli ne oferă informații despre cistoscopie.
Cistoscopia este o metodă care permite vizualizarea sau tratarea tractului urinar prin introducerea endoscopică (metodă închisă) a unor instrumente speciale (flexibile sau rigide) prin orificiul uretral extern. Cistoscopia este o procedură care permite examinarea suprafeței interioare a vezicii urinare, a relației prostatei cu tractul urinar și a uretrei, denumită și tubul care transportă urina spre exterior. Se aplică pentru diagnosticarea, monitorizarea și tratarea afecțiunilor care implică vezica urinară, prostata și uretra.
Una dintre cele mai frecvente cauze ale aplicării cistoscopiei este prezența sângelui în urină (hematurie). Cistoscopia poate investiga afecțiunile care pot cauza această sângerare. O altă aplicație frecventă este monitorizarea regulată a cancerelor tractului urinar. În plus, cistoscopia se poate efectua pentru detectarea stricturilor uretrale, a infecțiilor tractului urinar și a tumorilor, pentru evaluarea dimensiunii prostatei, a tumorilor de prostată, a calculilor vezicali, a tumorilor și inflamațiilor vezicale, a obstrucțiilor tractului urinar intern și a cauzelor incontinenței urinare. Urologul poate recurge la cistoscopie în cazuri de hematurie, incontinență urinară, urinare dureroasă, vezică hiperactivă, imposibilitatea de a introduce un cateter, infecții urinare recurente, traumatisme, leziuni și extragerea de corpi străini. Cistoscopia poate fi efectuată și pentru tratarea anumitor afecțiuni ale vezicii urinare, prostatei și stricturilor uretrale.
Există două tipuri de cistoscoape: rigide și flexibile. Cistoscopul flexibil are un diametru mai mic, asigură mai puțină durere și un confort sporit pentru pacient, iar datorită flexibilității sale permite vizualizarea detaliată a fiecărei porțiuni a vezicii urinare.
Cistoscopia se poate efectua sub anestezie generală sau locală, în funcție de starea pacientului și de natura afecțiunii. Un instrument numit cistoscop este introdus prin uretră în vezică. Cistoscopul este un dispozitiv tubular cu lumină. În timpul procedurii, se administrează ser fiziologic prin cistoscop. Acest ser fiziologic asigură vizibilitatea în timpul avansării cistoscopului și umple vezica urinară, ceea ce permite distensia peretelui vezical și vizualizarea suprafeței interioare. Cistoscopia rigidă se efectuează cu pacientul în poziție litotomică. Poziția litotomică este poziția în care este așezat pacientul pentru proceduri la nivelul pelvisului, abdomenului inferior, zonei vaginale și zonei anorectale. În termeni populari, se poate numi și poziția ginecologică. Cistoscopia flexibilă poate fi efectuată cu ușurință și cu pacientul în decubit dorsal.
Loading...