Hematuria este o afecțiune din sfera urologică care se manifestă prin apariția sângelui în urină. Studiile de specialitate arată faptul că 1 din 3 pacienți va prezenta de-a lungul vieții un episod de hematurie.
De cele mai multe ori pacienții se sperie când observă prezența sângelui în urină și solicită consult medical de specialitate, deși hematuria nu reprezintă întotdeauna un motiv de îngrijorare.
Cele mai multe astfel de cazuri se datorează infecțiilor urinare, litiazei renale sau traumatismelor.
Hematuria macroscopică apare în situația în care sângele poate fi observat cu ochiul liber în urină; aceasta capătă o culoare ce poate varia de la rosu intens, roșu închis sau maro. În cazul hematuriei macroscopice, cantitatea de sânge din urină este crescută.
Hematuria microscopică presupune obiectivarea la microscop a unui număr crescut de hematii în urină, fără a fi observate cu ochiul liber, deci fără a modifica culoarea urinei. În cazul hematuriei microscopice, cantitatea de sânge prezentă în urină este minimă.
Există o serie de afecțiuni care pot determina apariția sângelui în urină, de la condiții banale precum infecțiile de tract urinar, până la patologii grave precum insuficiența renală sau afectiuni tumorale.
Urina cu sânge este o condiție medicală cu care se confruntă tot mai multe paciente de sex feminin, deoarece anatomia căilor urinare feminine favorizează apariția infecțiilor urinare repetate. Din punct de vedere anatomic, uretra femeii este mai scurtă comparativ cu cea a bărbatului, ceea ce predispune la apariția episoadelor repetate de cistită.
Prezenta sângelui în urină este o manifestare frecventă a infecțiilor urinare, ceea ce înseamnă că femeile sunt mai predispuse la a prezenta hematurie prin prisma infecțiilor urinare repetate.
Prezența sângelui în urină la bărbați se poate datora hipertrofiei benigne de prostată, pe lângă cauzele posibile de hematurie mai sus menționate. Adenomul de prostată sau hipertrofia benignă de prostată se caracterizează prin creșterea în volum a prostatei. Formarea unor vase noi de sânge cu scopul de a vasculariza țesutul hipertrofiat, poate determina apariția sângelui în urină.
Prezența sângelui în urină la copii necesită un consult medical pediatric pentru stabilirea exactă a cauzei care a determinat hematuria. La copii, hematuria poate fi secundara malformațiilor congenitale, bolii chistice de rinichi, bolilor genetice precum sindromul Alport, litiazei renale, siclemiei sau infecțiilor de tract urinar. În cazuri foarte rare, hematuria la copii poate fi expresia unui cancer renal sau vezical.
Pentru stabilirea unui diagnostic sigur și pentru administrarea unui tratament adecvat, este important ca părintele să solicite ajutor medical de specialitate de îndată ce constată prezența sângelui în urina la copil.
Există o serie de factori de risc care contribuie la apariția hematuriei, precum:
Pentru stabilirea diagnosticului de hematurie este nevoie de o serie de analize de laborator. Ulterior tabloul clinic trebuie completat cu o serie de investigații imagistice pentru a identifica cauza ce a determinat apariția sângelui în urină.
Tratamentul hematuriei trebuie administrat la recomandarea medicului specialist deoarece acesta se va adresa cauzei care a determinat apariția sângelui în urină. Astfel:
În prezența unui tratament corespunzător, cea mai mare parte din cazurile de hematurie se vindecă în decurs de câteva zile. Există însă și situații în care hematuria implica tratamente complexe sau multidisciplinare precum in cazul:
Apariția sângelui în urină poate fi prevenită printr-o serie de măsuri simple, precum:
Este indicat ca pacientul să solicite ajutor medical de specialitate de la primele semne de hematurie macroscopică, deoarece doar aceasta poate fi vizibilă cu ochiul liber. De asemenea, sesizarea oricărei modificări de flux urinar sau de jet urinar necesită investigații suplimentare. Simptome precum disuria (usturimi la urinat), polakiuria (pacientul urinează puțin și des), nicturia (micțiuni frecvente nocturne) necesită, de asemenea, consult medical de specialitate.
Bibliografie:
https://www.uptodate.com/contents/blood-in-the-urine-hematuria-in-adults-beyond-the-basics/print
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/blood-in-urine/symptoms-causes/syc-20353432
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15234-hematuria
https://www.nhs.uk/conditions/blood-in-urine/
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp