Infecția cu Escherichia coli (E.coli) este o problemă frecventă de sănătate, cu manifestări ce pot varia de la o simplă jenă digestivă la afecțiuni grave, ce pot pune viața în pericol.
Această bacterie trăiește în mod natural în intestin, dar anumite tulpini pot deveni periculoase, provocând simptome neplăcute și complicații. Pentru a te proteja, este important să înțelegi cum se transmite, cum te afectează și cum se poate preveni.
Infecția cu E.coli: cauze și factori de risc
Cele mai frecvente moduri de transmitere includ:
- consumul de alimente contaminate:
- carnea insuficient gătită (în special carnea tocată de vită) poate conține bacterii din intestinele animalelor;
- laptele și sucurile nepasteurizate sunt surse frecvente de contaminare;
- fructele și legumele pot fi contaminate de deșeuri de natură fecală din sol sau apă.
- apa contaminată: posibil prezentă în lacuri, fântâni, râuri sau bazine de înot contaminate cu deșeuri fecale umane sau animale;
- contactul direct cu persoane infectate: E.coli se transmite ușor pe calea fecal-orală, mai ales prin igiena precară a mâinilor, în medii precum grădinițele sau azilele pentru persoane vârstnice;
- contactul cu animale infectate: persoanele care intră în contact cu animale (ferme, grădini zoologice) pot contracta bacteria dacă nu respectă regulile de igienă.
Categorii de persoane predispuse la contaminare
- bebelușii și copiii mici;
- vârstnicii;
- persoanele cu un sistem imunitar slăbit;
- persoanele care iau medicamente ce reduc aciditatea gastrică;
- persoanele care călătoresc în țări subdezvoltate;
- persoanele cu o igienă deficitară.
Simptomele infectării cu Escherichia coli (E.coli)
Simptomele apar, de obicei, la 3-4 zile după expunere și pot varia de la ușoare la severe:
- diaree (inițial apoasă); poate deveni sangviolentă în cazul anumitor tulpini (ex: E. coli O157:H7);
- crampe abdominale severe;
- greață și vărsături, care contribuie la deshidratare;
- febră ușoară sau absentă;
- oboseală și slăbiciune musculară.
Unele persoane pot fi asimptomatice, dar pot transmite bacteria mai departe.
Complicații grave ale infecțiilor cu E.coli
- sindromul hemolitic uremic (SHU):
- apare mai ales la copii sub 5 ani și persoane în vârstă; complicație posibil fatală, ce necesită spitalizare;
- toxinele Shiga din diferite tulpini ale agentului patogen deteriorează celulele roșii, cauzând anemie, scăderea trombocitelor și insuficiență renală acută;
- simptomele apar după 5-10 zile de la debutul diareei și includ scăderea cantității de urină, paloare, oboseală extremă, sângerări și edeme.
- deshidratare severă: din cauza pierderii masive de lichide prin diaree și vărsături;
- complicații rare: perforație intestinală, invaginație, infecții urinare, meningită (la nou-născuți) sau septicemie.
Diagnostic pentru infecția cu Escherichia coli
Diagnosticul se bazează pe analiza simptomelor și confirmarea bacteriei în mostra de scaun:
- anamneza și examenul clinic ajută la identificarea simptomelor, istoricului recent și posibilelor surse de contaminare;
- coprocultura este testul de referință pentru detectarea bacteriei;
- testele moleculare (PCR) sau imunologice identifică prezența toxinelor Shiga;
- analizele de sânge sunt utile în cazuri severe sau pentru monitorizarea complicațiilor, arătând anemie, scăderea trombocitelor și afectarea rinichilor;
- antibiograma ajută la alegerea tratamentului în cazurile în care antibioticele sunt indicate.
Diagnosticarea precoce este importantă pentru a evita aplicarea unor tratamente inadecvate, dar mai ales pentru a preveni agravarea SHU.
Tratament recomandat pentru infecția cu E.coli
Majoritatea infecțiilor cu E. coli se tratează prin:
- rehidratare și odihnă – consumul de lichide (apă, ceaiuri, soluții de rehidratare orală) este esențial pentru a preveni deshidratarea;
- spitalizare - poate fi necesară în cazul complicații (în special în cazurile de SHU), unde se poate impune dializă, transfuzii și îngrijire intensivă;
- dieta ușoară - introdusă treptat, ajută la refacerea tractului digestiv; alimente recomandate: orez, banane, mere coapte, pâine prăjită etc.
De reținut:
- medicamente antidiareice nu sunt recomandate în cazul tulpinilor producătoare de toxine Shiga, deoarece pot agrava boala; alte tulpini pot beneficia de tratament simptomatic;
- antibioticele nu se folosesc în cazul infecțiilor cu toxine Shiga, deoarece pot crește riscul de SHU; sunt indicate doar pentru alte tulpini de E. coli sau infecții asociate, precum cele urinare.
Infecția cu Escheria coli (E.coli): măsuri de prevenție
Prevenția se bazează pe adoptarea unei igiene riguroase și o dietă sănătoasă:
- spălarea mâinilor: trebuie efectuată corect și frecvent, cu săpun și apă caldă, timp de cel puțin 20 de secunde, mai ales după utilizarea toaletei, înainte de masă și după contactul cu animalele; dacă nu este disponibilă apa, se poate folosi un dezinfectant pe bază de alcool;
- manipularea alimentelor:
- carnea trebuie gătită la temperaturi sigure (cel puțin 71°C pentru carnea tocată);
- trebuie evitate produsele lactate și sucurile nepasteurizate;
- fructele și legumele se vor spala foarte bine înainte de consum;
- contaminarea încrucișată poate fi prevenită prin folosirea unor ustensile și suprafețe separate pentru carne crudă și alimente gata de consum;
- refrigerarea rapidă a alimentelor perisabile este obligatorie.
- consumul de apă sigură: trebuie să provină din surse verificate; se recomandă consumului de apă de fântâni sau lacuri; în timpul călătoriilor, trebuie consumată pe cât de mult posibil apă îmbuteliată;
- igiena în medii cu risc crescut:
- spălarea optimă a mâinilor după contactul cu animale în ferme sau grădini zoologice;
- respectarea regulilor stricte de igienă în creșe, școli și azile pentru vârstnici.
Infecția cu E. coli este o problemă comună, dar uneori gravă. Cunoașterea surselor de contaminare, a simptomelor și a complicațiilor permit o intervenție corectă. Majoritatea cazurilor se rezolvă cu rehidratare și odihnă, dar unele pot evolua spre complicații severe, ce necesită asistență medicală urgentă.
Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informațiile prezentate nu înlocuiesc sfatul avizat al specialistului. Dacă te confrunți cu simptome neplăcute, adresează-te cât mai curând unui medic. Numai acesta este în măsură să îți evalueze starea de sănătate și să recomande testele necesare sau măsurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!
BIBLIOGRAFIE:
https://www.healthdirect.gov.au/e-coli-infection
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16638-e-coli-infection
https://www.cdc.gov/ecoli/about/index.html