Anemia este o afecţiune medicală care se caracterizează prin scăderea valorii hemoglobinei sub 12g/dl la femei, respectiv 13g/dl la bărbaţi. Hemoglobina este proteină localizată la nivelul globulelor roșii din sânge și are rolul de a transporta oxigenul la nivelul celulelor și organelor din corp. Rolul hemoglobinei este foarte important pentru organism, motiv pentru care scăderea cantităţii de hemoglobină din sânge afectează global corpul uman.
Anemia poate avea multiple cauze de apariţie precum:
Există mai multe tipuri de anemie. De aceea, este important ca medicul să identifice corect etiologia anemiei, deoarece tratamentul este diferit.
Se caracterizează prin scăderea cantităţii de fier din organism și incapacitatea organismului de a forma hemoglobină; apare hemoragii cronice, sarcină și alaptare sau mai rar în situaţii în care fierul nu se absoarbe corespunzător la nivel intestinal;
Este o anemie macrocitară, care este cauzată de scăderea cantităţii de vitamina B12 din organism; are drept cauză de apariţie aportul alimentar insuficient în vitamina B12 (diete vegetariene îndelungate) sau a scăderii factorului intrinsec de la nivelul stomacului, cu rol în absorbţia vitaminei B12 la nivel intestinal, sau alte probleme în absorbţia acestei vitamine la nivel intestinal (Boala Crohn);
Este o formă de anemie megaloblastică, care apare ca urmare a scăderii cantităţii de acid folic din organism; poate apărea la femeile însărcinate, la consumatorii cronici de etanol, la pacienţii hemodializaţi cu insuficienţă renală sau în tratament cu chimioterapice;
Este o anemie de tip hemolitic, ereditară, care se caracterizează prin distrugerea accelerată a hematiilor;
Se presupune că este un mecanism autoimun care afecteaza măduva osoasă; sunt afectate toate cele 3 linii celulare: globulele roșii, albe și trombocitele;
Apare în boli cronice precum insuficienţă renală cronică, cancere, infecţii, boli autoimune ;
Cauzată de incapacitatea corpului uman de a fixa fierul și de a forma hemoglobină; astfel, fierul se va depune în exces la nivelul organismului.
Simptomele anemiei sunt variate și depind foarte mult de tipul de anemie. De asemenea, intensitatea simptomelor variază de la caz la caz. În situaţia în care pacientul se confruntă cu o anemie cronică sau cu o hemoragie ocultă care generează anemie feriprivă, simptomele pot fi absente la debutul bolii, iar anemia poate fi descoperită întâmplător, prin intermediul analizelor de sânge.
Anemia este o afecţiune foarte frecvent întâlnită în populaţia generală; cu un număr crescut de factori de risc, anemia poate afecta femeile, bărbaţii și copiii indiferent de vârstă. Printre factorii de risc ai anemiei se numără:
Medicul hematolog poate suspiciona diagnosticul de anemie în urma anamnezei și a examenului clinic. Tegumentele palide, accelerarea bătăilor inimii precum și acuzele relatate de pacient pot sugera instalarea bolii. Pentru a stabili cu certitudine diagnosticul de anemie este nevoie de o serie de analize de laborator.
Analizele de laborator cuprind hemograma cu formulă leucocitară și reticulocite, frotiu sangvin periferic, sideremie, feritină, acidul folic, vitamina B12. În cazuri complexe se completează investigaţiile uzuale cu medulogramă, electroforeza hemoglobinei sau test COOMBS.
Dacă se suspicionează o anemie feriprivă prin pierderi de sânge, se recomandă efectuarea unui test de hemoragii oculte, precum și investigarea tubului digestiv prin endoscopie digestivă superioară și colonoscopie, dar și investigaţii ginecologice în cazul femeilor.
Tratamentul anemiei variază foarte mult în funcţie de tipul de anemie, astfel:
În plus faţă de tratamentul recomandat de medic, putem să ne îmbunătăţim obiceiurile alimentare și să consumăm alimente cu valoare nutriţională corespunzătoare:
Bibliografie:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/158800
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anemia/symptoms-causes/syc-20351360
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/understanding-anemia-basics
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499994/
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp