Menopauza este perioada din viaţă fiecărei femei marcată de dispariţia permanentă a menstruaţiei, secundară reducerii secreţiei hormonale ovariene, ce apare natural sau indusă prin chirurgie, chimioterapie, iradiere.
În perioada de tranziţie la menopauză, încep variaţii de durată a ciclului menstrual, în urma epuizării rezervei foliculare de la nivelul ovarelor, cu nivele crescute de hormon foliculo-stimulant, cu scăderea până la dispariţia iniţială a progesteronului şi ulterior nivelului de estrogeni.
Menopauza naturală se recunoaște după o perioadă de 12 luni de amenoree (absenţa ciclului menstrual), care nu este asociată cu o altă patologie, cu excepţia terminării perioadei reproductive feminine. Vârsta medie a debutului perioadei de tranziţie la menopauza este de 47.5 ani și durează de obicei 4-5 ani.
Vârsta medie de debut a menopauzei este de 51 ani. Modalitatea de instalare variază de la persoană la persoană, respectiv există variaţii individuale între 40 și 55 ani. La vârsta de 40 de ani discutăm de menopauză prematură, indusă de insuficienţă ovariană prematură și afectează 1% din femei. Menopauza se întinde până la 65 ani, după care urmează perioada de senescenţă.
În situaţia în care menopauza nu s-a instalat până la vârsta de 55 ani, femeia trebuie monitorizată cu atenţie, deoarece prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer de sân sau hiperplazie de endometru.
Menopauza este de obicei o schimbare naturală. Tranziţia la menopauză și postmenopauză în sine este o schimbare naturală nefiind de obicei asociată cu o stare de boală sau cu o tulburare.
Fiziologic ovarul începe, treptat, să își încetinească funcţia secretorie, astfel încât cantităţile de hormoni estrogeni, progesteron, testosteron, FSH (hormon foliculostimulant) și LH (hormon luteinizant) scad. În momentul în care funcţia ovariană a încetat complet, nu se mai secretă hormoni și menstruaţia dispare.
Acest proces este uneori accelerat de alte cauze precum îndepărtarea chirurgicală a uterului, respectiv a ovarelor pentru diverse patologii cunoscută în termeni medicali sub denumirea de histerectomie totală cu ovarectomie bilaterală; patologiile care necesită îndepărtarea organelor genitale pot fi de natură benignă (fibrom uterin) sau malignă (cancer); ablaţia endometrială, embolizarea arterei uterine, unele tipuri de chimioterapie sau radioterapie.
Menopauza este o perioadă care apare în viaţa oricărei femei. La naștere ovarul are un număr fix de foliculi ovarieni care se consumă de-a lungul vieţii. Acest lucru înseamnă faptul că menopauza nu poate fi prevenită sau oprită. S-a dovedit faptul că instalarea menopauzei vine la pachet cu o serie de semne și simptome specifice, iar intensitatea acestora variază de la femeie la femeie:
Orice femeie aflată la perimenopauză sau la menopauză necesită un consult ginecologic de specialitate unde medicul va recomanda efectuarea unui set de analize și investigaţii cu scopul de a stabili starea generală de sănătate a pacientei.
Se recomandă a se efectua analize de sânge uzuale (hemogramă, coagulograma, glicemie, probe renale, probe hepatice, profil lipidic, sumar de urină), analize hormonale (estrogen, progesteron, FSH, LH), examinări doppler (pe arterele carotide interne, vasele coronare și aortă), precum și dozarea nivelului de vitamina D din sânge.
Efectuarea anuală a osteodensitometriei (DEXA) este recomandată pentru toate femeile aflate la menopauză, cu scopul de a determina densitatea minerală osoasă și a preveni apariţia osteoporozei, afecţiune extrem de frecventă la femeile aflate la menopauză.
Monitorizarea ecografică a zonei pelvine prin ecografie transvaginală, respectiv a sânilor prin mamografie sau ecografie mamară sunt extrem de utile. Investigaţiile trebuie completate obligatoriu cu testul Babeș-Papanicolau pentru a preveni apariţia cancerului de col uterin.
La menopauză femeile se confruntă cu o serie de manifestări supărătoare care le afectează, din păcate, calitatea vieţii. Scopul tratamentului în astfel de cazuri este acela de a reduce intensitatea simptomatologiei clinice și de a preveni apariţia complicaţiilor.
Terapia de substituţie hormonală are ca scop refacerea nivelului de estrogeni din corp și implicit ameliorarea manifestărilor clinice dependente de scăderea acestor hormoni. În trecut terapia de subsitutie hormonală era recomandată în mod obișnuit, acum se indică doar la femeile cu simptome importante, deoarece există îngrijorări legate de efectele secundare.
Aport de vitamine și minerale: suplimentare cu calciu, cu acid folic, cu vitamina D3 pentru prevenirea demineralizării osoase, precum și antioxidanţi (zinc, seleniu, Omega 3, Vitamine A, C, E);
Modificarea dietei: la menopauză se recomandă dietă bogată în fructe și legume; se evită grăsimile saturate și glucidele în exces, deoarece favorizează apariţia obezităţii;
Activitate fizică regulată: foarte importantă atât pentru susţinerea aparatului cardiovascular, cât și pentru stimularea musculaturii;
Prevenirea excesului ponderal prin adaptarea dietei și practicarea mișcării;
Efectuarea regulată a investigaţiilor:
Medicul trebuie să aleagă din mai multe variante terapeutice în raport cu particularităţile pacientei: istoric, evaluare și diagnostic, riscurile și beneficiile terapiei propuse, răspunsul la tratament. Se recomandă abordarea interdisciplinară a patologiei induse și/sau asociate cu menopauza.
Bibliografie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507826/
https://www.endocrine.org/patient-engagement/endocrine-library/menopause-treatment
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/menopause
https://www.menopause.org.au/hp/management/treatment-options
https://www.cuh.nhs.uk/patient-information/menopause-a-healthy-lifestyle-guide/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/155651
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397
https://www.healthline.com/health/menopause
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp