Chirurgia tiroidiană reprezintă un pilon esențial pentru managementul afecțiunilor benigne și maligne ale glandei tiroide. Intervențiile incluse în acest spectru chirurgical joacă un rol crucial în rezolvarea afectiunilor endocrine ale pacienților, oferind soluții eficiente și sigure cu impact major in calitatea vietii.
Începând cu anul 2024, Conf. Dr. Adrian-Daniel Tulin s-a alăturat echipei Centrului nostru de Excelență pentru Chirurgia Endocrină. Conferențiar universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, doctor în științe medicale, medic primar în chirurgie generală și supraspecializat în chirurgia endocrină si chirurgia sânului,
Ce afecțiuni tratează chirurgia tiroidiană?
Chirurgia tiroidiană este indicată pentru abordarea unei liste variate de patologii care afectează glanda tiroidă, atat tumori benigne cat mai ales afecțiuni maligne. Iată principalele probleme de sănătate ce necesită această formă de tratament chirurgical:
Afecțiuni tumorale
- tumori benigne: nodulii tiroidieni și gușa tiroidiană (netoxică sau toxică) pot provoca disconfort, dificultăți la înghițire sau respirație.
- cancer tiroidian: chirurgia este principala metodă de tratament pentru tumorile maligne tiroidiene, fiind efectuată fie sub forma unei tiroidectomii totale, fie ca tiroidectomie parțială, în funcție de tipul și stadiul cancerului.
Boala Basedow-Graves
- Boala Basedow-Graves este o afecțiune autoimună care determină hiperactivitatea glandei tiroide, ducând la simptome precum palpitațiile, scăderea în greutate și irascibilitatea. În cazul în care tratamentul medicamentos sau terapia cu iod radioactiv nu sunt eficiente, chirurgia devine o opțiune.
Afecțiuni inflamatorii și autoimune
- tiroidita Hashimoto: boală autoimună care duce la distrugerea progresivă a glandei tiroide, provocând hipotiroidism sever; în cazurile în care apare gușa voluminoasă sau se manifestă local alte complicații, poate fi necesară intervenția chirurgicală;
- tiroidita subacută: inflamație tiroidiană dureroasă, care poate necesita tratament chirurgical în situații rare, în cazul în care tratamentele conservatoare nu sunt eficiente.
Compresia structurilor învecinate
- Creșterea excesivă a glandei tiroide poate determina compresia traheei, a esofagului sau a nervului laringian, cauzând simptome precum dificultatea la înghițire / respirație sau modificări semnificative ale vocii. În aceste cazuri, intervenția chirurgicală este necesară pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacientului.
Recidiva afecțiunilor tiroidiene
- În unele situații, pacienții care au fost tratați anterior cu medicamente sau iod radioactiv pentru hipertiroidism sau alte boli tiroidiene pot prezenta recidive, iar chirurgia rămâne singura soluție definitivă.
Chirurgia glandei tiroide: ce beneficii asigură?
Soluțiile de tratament chirurgical pentru patologii precum cele de mai sus oferă numeroase beneficii, atât medicale, cât și legate de calitatea vieți
Beneficii medicale:
✓ tratamentul principal pentru cancerul tiroidian și alte afecțiuni care nu răspund la alte terapii;
✓ diagnosticarea precisă a nodulilor tiroidieni cu potențial cancerigen;
✓ managementul simptomelor asociate cu gușa tiroidiană sau hipertiroidismul;
✓ creșterea șanselor de supraviețuire în cazul cancerului tiroidian.
Beneficii legate de calitatea vieții:
✓ reducerea simptomelor neplăcute, cum ar fi palpitațiile, tremorul, dificultățile de respirație;
✓ îmbunătățirea stării generale de bine a pacienților diagnosticați cu afecțiuni tiroidiene.