Corporate

RMN, rezonanță magnetică nucleară

Rezonanța magnetică nucleară (RMN) sau Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) reprezintă una dintre cele mai moderne și mai actuale modalități imagistice de diagnostic a unui număr foarte mare de afecțiuni. Investigația se află, la ora actuală, în topul celor mai des folosite metode imagistice pentru studierea organelor și a structurilor corpului uman.

Ce este RMN, rezonanța magnetică nucleară

RMN-ul este o investigație complet sigură pentru pacient deoarece nu utilizează radiații pentru a obține imagini cu structurile interne analizate; în acest scop, aparatul de RMN scanează regiunea din corp, care se dorește a fi analizată, cu ajutorul unui câmp magnetic puternic generat de aparat. Acest lucru este posibil deoarece în alcătuirea aparatului de RMN intră un magnet specializat care formează un câmp magnetic puternic în jurul pacientului.

Imaginile obținute prin intermediul semnalelor radio sunt transmise calculatorului (o altă porțiune componentă a aparatului de RMN), care le studiază cu atenție și le transformă în imagini bidimensionale (2D) sau tridimensionale (3D). Astfel, aparatul de RMN reușește să realizeze o reconstrucție în mai multe planuri a diferitelor organe și structuri din corpul uman.

Tipuri de RMN

În funcție de segmentul corpului uman care se dorește a fi examinat, există mai multe tipuri de RMN precum:

  • RMN toracic: furnizează informații despre organele și structurile toracice;
  • RMN abdominal: se poate realiza la nivelul abdomenului superior, abdomenului inferior sau la nivelul întregului abdomen; studiază în detaliu ficatul, vezica biliară, pancreasul, splina, rinichii, intestinul subțire, colonul, vezica urinară, uretrele;
  • RMN pelvis: permite caracterizarea organelor genitale feminine (uter, ovare) sau masculine (prostată, testicule);
  • RMN cerebral: oferă imagini detaliate despre creier și trunchiul cerebral;
  • RMN coloană vertebrală: furnizează informații despre coloana vertebrală cervicală, toracică sau lombară;
  • RMN articulații: studiază în detaliu articulații diverse precum: umăr, cot, bazin, genunchi, gleznă, articulații mici mâini sau picioare;
  • RMN prostată: oferă informații detaliată despre prostată;
  • RMN pelvis: constă într-un RMN cu protocol special pentru diferite afecțiuni ginecologice precum endometrioza;
  • RMN musculo-scheletal: oferă informații despre structurile osoase și musculare din corp; se poate efectua la nivelul brațului, antebrațului, mâinii, coapsei, gambei, piciorului;
  • RMN mamar: caracterizează în detaliu glandele mamare.

RMN Whole body (întreg corpul)

RMN Whole body reprezintă un tip special de RMN care presupune scanarea completă a întregului corp. Acest tip de RMN este inclus la ora actuală în protocoalele de diagnostic ale mielomului multiplu, melanomului și cancerului de prostată. Unul din principalele avantaje ale acestui tip de examinare RMN constă în sensibilitatea crescută a metodei pentru modificările neoplazice de dimensiuni infracentimetrice (de dimensiuni foarte mici, sub un centimetru). Astfel, investigația permite detectarea modificărilor neoplazice în formele incipiente dar poate identifica și o gamă foarte extinsă de alte afecțiuni. 

RMN Whole body se poate efectua atât ca metodă de screening pentru diferite patologii tumorale, în special în cazul pacienților cu antecedente heredo-colaterale pozitive pentru diferite afecțiuni neoplazice dar și cu scopul de a detecta și de a evalua tot-odată patologiile maligne, fie că  este vorba de formațiuni tumorale primare sau secundare- metastatice.

RMN nativ sau RMN cu substanță de contrast

  • RMN nativ: investigația presupune scanarea segmentului care se dorește a fi examinat în mod nativ, fără a se administra substanță de contrast; RMN-urile native se efectuează, de regulă, la nivelul articulațiilor umerilor, coatelor, bazinului, genunchilor, membrelor superioare sau inferioare.
  • RMN cu substanță de contrast: investigația presupune administrarea, de cele mai multe ori, pe care venoasă a unei substanțe de contrast cu scopul de a obține imagini mai detaliate asupra structurilor care se doresc a fi examinate. Indicația de realizarea a unui RMN cu substanță de contrast se obține din partea medicului care recomandă efectuarea investigației sau din partea medicului radiolog. RMN cu substanță de contrat poate fi util dacă se dorește examinarea toracelui, abdomenului sau a pelvisului.

RMN cu decontare CAS, gratuit cu bilet de trimitere

Rezonanța magnetică nucleară este o investigație extrem de folositoare și de utilă în stabilirea unui diagnostic sigur de boală, însă este o procedură imagistică costisitoare.

Din acest motiv, pacienții pot efectua RMN gratuit, pe baza unui bilet de trimitere eliberat de medicul specialist și a cardului de sănătate.

Inițial vor fi înscriși pe o listă de așteptare; ulterior, conform programării, vor putea efectua investigația dorită.

Tehnologii detail

Întrebări frecvente

Loading...