Cancerul de prostată este o afecţiune din sfera oncologică, care se caracterizează apariţia unui proces tumoral malign la nivelul prostatei. Celulele cuprinse de cancer își pierd proprietăţile fiziologice, se multiplică rapid și distrug celulele sănătoase.
Patologia este foarte frecvent întâlnită în rândul bărbaţilor, fiind principala formă de cancer care apare la persoanele de sex masculin.
Prostata este o glandă care face parte din sistemul reproducător masculin; este localizată imediat sub vezica urinară, anterior de rect și de jur împrejurul uretrei. Principalul rol al prostatei este acela de a secreta fluidele seminale care asigură transportul și viabilitatea spermatozoizilor.
Cancerul de prostată, ca orice afecţiune oncologică, necesită o atenţie sporită și un diagnostic rapid deoarece patologia se poate extinde la organele învecinate sau la distanţă, situaţie în care boala devine dificil de tratat iar prognosticul este nefavorabil pentru pacient.
Din punct de vedere histopatologic, există mai multe tipuri de cancer de prostată:
Din păcate, până la acest moment nu au fost identificate cu exactitate cauzele care determină apariţia cancerului de postată. Se consideră că transformarea tumorală a celulelor prostatice fiziologice în celule prostatice maligne se produce ca urmare a acţiunii unor gene care determină înmulţirea haotică a celulelor și creșterea rapidă în dimensiuni precum și invazia în structurile învecinate.
Cu toate acestea, au fost identificate câteva cauze posibile de cancer de prostată:
Dacă până la acest moment cauzele cancerului de prostată nu au fost identificate cu exactitate, factorii de risc ai acestei boli sunt foarte bine cunoscuţi; printre aceștia se numără:
În formele incipiente, boala este asimptomatică (nu prezintă simptome semnificative iar pacientul nu este afectat de instalarea bolii). Pe măsură ce afecţiunea avansează și procesul tumoral malign se dezvoltă la nivelul local, apar simptome caracteristice bolii. Acestea sunt:
Pentru diagnosticul cancerului de prostată pacientul necesită un consult urologie. Medicul va începe cu anamneza în urma căreia va culege informaţii referitoare la momentul debutului simptomelor urinare, factori de risc, comorbidităţi, patologii maligne în familie. După anamneză urmează examenul clinic general pe aparate și sisteme cu măsurarea parametrilor vitali (tensiune arterială, puls, saturaţia sângelui în oxigen).
Examenul fizic se continuă cu tușeul rectal; medicul efectuează examinarea digitală rectală cu scopul de a obţine informaţii cu privire la dimensiunea, consistenţa, limitele prostatei precum și pentru a aprecia gradul de sensibilitate locală. Întotdeauna tușeul rectal este completat cu investigaţiile de laborator- PSA (antigen specific prostatic). Antigenul este de origine proteică și este produs doar la nivelul prostatei. Valori crescute ale acestei investigaţii pot să apară în afecţiuni precum prostatitele, cancerele de prostată, infecţiile tractului urinar, administrarea de medicamente sau contact sexual recent.
Din aceste motive, în situaţia în care există suspiciunea de cancer de prostată, se recomandă biopsia de prostată. Se prelevă mai multe mostre de ţesut prostatic din zone diferite și se analizează microscopic cu scopul de a identifica procesele maligne.
De asemenea, se recomandă investigaţii uzuale precum hemogramă, funcţie renală, funcţie hepatică, ionogramă, coagulare, profil lipidic și investigaţii imagistice precum rezonanţă magnetică nucleară și computer tomografie (au rolul de a identifica gradul de extensie al procesului tumoral malign).
În funcţie de dimensiunea formaţiunii tumorale și de gradul de extensie al procesului tumoral malign, cancerul de prostată are mai multe stadii:
Tratamentul cancerului de prostată va fi stabilit de medicul curant în funcţie de mai mulţi factori. Starea generală de sănătate a pacientului, vârsta, gradul de răspândire al cancerului, comorbidităţile precum și tipul histopatologic al afecţiunii sunt criterii de care se ţine cont în momentul alegerii schemei terapeutice.
Intervenţia chirurgicală cunoscută în termeni medicali sub denumirea de prostatectomie, constă în îndepărtarea pe cale chirurgicală a prostatei și a ţesuturilor din jur. Scopul operaţiei este acela de a îndepărta întreg procesul tumoral; din acest motiv se îndepărtează și ganglionii limfatici învecinaţi. Intervenţia chirurgicală este o variantă de tratament a cazurilor de cancer limitat la prostată, fără extensie la distanţă. De asemenea, îndepărtarea chirurgicală a prostatei se poate asocia cu chimioterapia sau radioterapia.
Radioterapia constă în administrarea de radiaţii de înaltă putere cu scopul de a distruge celulele tumorale de la nivelul prostatei. În funcţie de modalitatea de administrare există radioterapie externă (radiaţiile sunt dirijate la nivelul prostatei din exteriorul corpului) sau radioterapie internă (se introduce la nivelul local un mic dispozitiv care emite local radiaţii; procesul poartă denumirea de brahiterapie).
Chimioterapia constă în administrarea unor medicamente care poartă denumirea de citostatice. Aceste substanţe active au capacitatea de a ataca celulele tumorale și de a le împiedica diviziunea. Cel mai frecvent, chimioterapia se administrează în situaţiile în care cancerul s-a extins la organele învecinate sau la distanţă, determinând apariţia metastazelor.
Terapia ablativă presupune distrugerea celulelor canceroase cu ajutorul frigului. Crioterapia, terapia prin frig, se bazează pe utilizarea unui gaz de temperaturi foarte scăzute, care îngheaţă celulele maligne; ulterior acestea sunt lăsate să se dezgheţe iar procedura se repetă deoarece acest proces distruge celulele maligne.
Terapia hormonală se bazează pe medicamente care au ca obiectiv blocarea sintezei de testosteron. Testosteronul este hormonul masculin care contribuie la susţinerea creșterii celulelor tumorale; astfel, dacă producţia de testosteron este încetinită, formarea celulelor maligne va fi diminuată. În cazuri atent selecţionate se poate realiza chiar îndepărtarea chirurgicală a testiculelor pentru a scădea cantitatea de testosteron din organism.
Terapia imunologică are scopul de a stimula și de a activa tot odată sistemul imun cu scopul de a lupta împotriva procesului tumoral malign dezvoltat la nivelul prostatei. De cele mai multe ori terapia imunologică se administrează la pacienţii la care terapia hormonală nu a funcţionat.
Cancerul de prostată este o afecţiune extrem de gravă care poate pune viaţa pacientului în pericol dacă nu este diagnosticată la timp și tratată corespunzător. Din aceste motive este foarte important ca fiecare bărbat cu vârsta mai mare de 50 ani să beneficieze de screening al bolii prin dozarea antigenului prostatic (PSA) și prin efectuarea unui tușeu rectal anual.
Există o serie de modalităţi prin care boala poate fi prevenită, precum:
Bibliografie:
https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/prostate-cancer
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prostate-cancer/symptoms-causes/syc-20353087
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8634-prostate-cancer
https://www.nhs.uk/conditions/prostate-cancer/
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp