Cand este recomandat RMN Whole Body?

Radiologie și imagistică medicală | June 12, 2023 | 0 min de citit
Cand este recomandat RMN Whole Body?

RMN Whole body (tot corpul)

RMN Whole body reprezinta o investigatie de ultima generatie care presupune scanarea prin rezonanta magnetica nucleara a intregului corp. Este o investigatie cu foarte multe avantaje, deoarece permite examinarea organelor, identificarea elementelor patologice si stadializarea afectiunilor oncologice.

Aceasta investigatie este non-invaziva si neiradianta, fiind extrem de importanta in patologia oncologica. In cadrul Spitalului Memorial Baneasa pot fi efectuate doua tipuri de RMN Whole Body:

Screening

RMN whole body nativ este utilizat ca:

  • Metoda de screening in depistarea cancerului: la pacientii cu risc crescut (care prezinta in familie rude de gradul I si II cu patologie tumorala maligna) si pentru populatia generala, la pacientii care prezinta simptome ce sugereaza existenta unei patologii tumorale, moment in care este folosit ca metoda complementara de diagnostic. In aceasta situatie, RMN whole body se efectueaza dupa examinarile de screening uzuale, precum mamografia, examenul Babes-Papanicolau, PSA, teste de hemoragii oculte, etc.
  • Diagnosticarea afectiunilor oncologice, a bolilor autoimune (polimiozita, artrita reumatoida) si a bolilor cu afectare medulara (screloza multipla, neuromielita optica, mielita transversa etc)

Investigatia este efectuata cu ajutorul celui mai performant echipament de rezonanta disponibil la acest moment in Romania: RMN 3T Siemens Magnetom VIDA.

 

RMN whole body prin difuzie osoasa fara substanta de contrast utilizat pentru:

  1. Detectiea metastazelor osoase la pacientii cunoscuti cu formatiuni tumorale, in special la cei diagnosticati cu cancer de prostata, cancer mamar, cancer pulmonar, melanom malign sau cancer tiroidian. Studiile de specialitate au aratat faptul ca acest tip de RMN whole body prezinta o sensibilitate si specificitate in detectia metastazelor osoase similara cu PET-CT, cu avantajul ca aceasta investigatie de ultima generatie nu implica iradiere.
  2. Urmarirea evolutiei bolii sub tratament chimioterapic, aspect extrem de util in depistarea precoce a cazurilor care nu raspund la tratament, in vederea stabilirii unei noi scheme terapeutice.

Avantajele investigatiei RMN whole body

  • Investigatia dureaza relativ putin, aproximativ 2-3 ore;
  • Este o metoda de invastigatie non-invaziva, care nu emite radiatii;
  • Este utila in diagnosticarea unei game largi de patologii;
  • Exista o posibilitate extrem de mica ca substanta de contrast introdusa in corp in cazul RMN whole body sa determine aparitia unei reactii alergice, comparativ cu substanta de contrast pe baza de iod utilizata in explorari precum computer tomografia;
  • Face parte din protocolul de diagnostic a diverselor forme de cancere precum cancerul de prostata, melanomul malign sau mielomul multiplu;
  • Permite stadializarea TNM a cancerului colorectal si a cancerului pulmonar;
  • Metoda de screening a cancerelor la persoanele cu predispizitie genetica, inclusiv pentru sindromul Li-Fraumeni sau feocromocitomul;
  • Permite detectia metastazelor osoase cu punct de plecare principal de la nivelul sanului, prostata, plamani, tiroida sau piele;
  • Este util in evaluarea raspunsului la tratament.

RMN whole body in oncologie

Investigatia RMN whole body este extrem de utila in oncologie. In cazul pacientilor cu patologie tumorala maligna, diagnosticarea bolii intr-o forma incipienta este importanta deoarece acest lucru poate schimba complet cursul bolii. Cu cat boala este descoperita mai devreme, cu atat speranta la viata creste.

In protocoalele de diagnostic al patologiilor maligne este inclusa investigatia RMN whole body tocmai datorita capacitatii ei de detectie a leziunilor maligne, care pot scapa, de multe ori, altor investigatii.

Mai mult decât atat, studiile recente au furnizat date clinice conform carora examinarea RMN whole body cu secventa de difuzie, are o sensibilitate si o specificitate mai mare asupra metastazelor osoase, comparativ cu scintigrafia osoasa sau monitorizarea prin PET-CT.

Cand nu se recomanda RMN whole body?

  • In examinarea articulatiilor
  • In primul trimestru de sarcina
  • In cazul in care pacientii sufera de claustrofobie
  • In cazul pacientilor care au implanturi metalice sau stimulatoare cardiace incompatibile cu rezonanta magnetica

Cum te pregatesti pentru un RMN whole body?

RMN whole body nu necesita o pregatire speciala, ci se aplica recomandarile generale valabile pentru orice tip de RMN:

  1. Pacientul nu mananca nimic cu 4 ore inaintea investigatiei
  2. Se va consuma apa in cantitate minima necesara
  3. Cu 24 ore inainte de investigatie, pacienta va consuma doar alimente care nu baloneaza sau alimente lichide .
  4. Nu este recomandat consumul de bauturi carbogazoase, cafea, dulciuri, fructe sau legume crude.
  5. Nu se intrerupe medicatia cronica.

In cazul RMNului Whole body native screening, se adauga recomandarea de a efectua o microclisma (ce se achizitioneaza de la farmacie) cu o seara inainte de investigatie si una in dimineata investigatiei.

In concluzie, investigatia RMN whole body efectuata cu succes in cadrul Spitalului Memorial Baneasa reprezinta o investigatie de top in lumea medicala, extrem de utila deoarece permite evidentierea leziunilor maligne si face posibil stabilirea unui diagnostic inainte ca boala sa evolueze.

Cu implicatii majore in sfera oncologica, investigatia face parte din protocolul de diagnostic al multor forme de cancer, inclusiv cel al metastazelor osoase.

Exista o sansa la viata pentru pacientii cu afectiuni oncologice, in special in cazurile in care boala este diagnosticata intr-o forma incipienta, fapt ce este posibil cu ajutorul investigatiei RMN whole body.

Echipa MemorialEchipa Memorial

Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital