Totul despe RMN-ul de prostată

Radiologie și imagistică medicală | August 5, 2024 | 0 min de citit
Totul despe RMN-ul de prostată

Ce reprezintă RMN-ul de prostată?

RMN-ul de prostată este o investigație imagistică extrem de des utilizată în sfera urologică deoarece reprezintă una din cele mai precise și sigure modalități de evaluare și diagnosticare a afecțiunilor localizate la nivelul prostatei. Rezonanța magnetică nucleară este o explorare imagistică complet sigură, neinvazivă, neiradiantă și nedureroasă care, prin intermediul câmpului magnetic, oferă imagini tridimensionale ale prostatei, ceea ce permite evaluarea rapidă și diagnosticarea precisă a unui număr foarte mare de afecțiuni.

Din punct de vedere anatomic, prostata este o glandă care face parte din aparatul reproducător masculin, fiind localizată în vecinătatea vezicii urinare și a rectului. Dimensiunea prostatei se modifică de-a lungul vieții, astfel încât la persoanele tinere dimensiunea glandei este mai mică comparativ cu persoanele vârstnice care pot prezenta o prostată de dimensiuni crescute.

De cele mai multe ori examinarea prostatei prin intermediul rezonanței magnetice nucleare este recomandată pacienților cu suspiciune de cancer de prostată deoarece investigația are capacitatea de a confirma sau infirma diagnosticul de boală, în marea majoritate a cazurilor. Cancerul de prostată este o afecțiune oncologică cu o incidență crescută în ultimii ani, care apare cu predilecție la bărbații cu vârsta mai mare de 50 ani, cu evoluție favorabilă dacă afecțiunea este diagnosticată într-un stadiu incipient dar cu potențial fatal dacă boala este depistată într-un stadiu avansat.

Care sunt indicațiile RMN-ului de prostată?

Medicul poate recomanda efectuarea RMN-ului de prostată tuturor pacienților care prezintă:

  • Prostată mărită de volum, aspect evidențiat la tușeul rectal sau la ecografia pelvină;
  • Prostată cu suprafață neregulată, aspect evidențiat cu ajutorul tușeului rectal;
  • Prostată cu multiple calcificări evidențiate ecografic;
  • Episoade repetate de prostatită (infecții la nivelul prostatei);
  • Suspiciune de adenocarcinom de prostată-valori crescute ale PSA;
  • Întreruperea jetului urinar;
  • Nicturie, hematurie, disurie;
  • Malformații congenitale.

Ce afecțiuni pot fi diagnosticate cu ajutorul RMN-ului de prostată?

RMN-ul de prostată este o investigație imagistică extrem de des utilizată în practica medicală deoarece, cu ajutorul imaginilor și a informațiilor furnizate, medicul radiolog poate confirma existenta modificarilor evidente la examenul clinic/local si reprezinta o etapa esentiala pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine al unei game variate de afecțiuni din sfera urologică, prostatică. Din aceste considerente, la ora actuală, RMN-ul de prostată reprezintă investigația gold standard în ceea ce privește evaluarea și monitorizarea afecțiunilor prostatice.

Principala indicație a RMN-ului de prostată este reprezentată de existența unei suspiciuni de cancer de prostată. Investigația are o utilitate extinsă în patologia oncologică prostatică deoarece poate localiza precis leziunile suspecte si ghideaza medicul urolog care cu ajutorul informatiilor obtinute, poate sa efectueaze punctia-bipsie strict din leziunile suspecte. Cancerul de prostată este o afecțiune asimptomatică în formele incipiente de boală, motiv pentru care, în marea majoritate a cazurilor, este diagnosticată în stadiu avansat, situație în care resursele terapeutice sunt mai limitate iar prognosticul este mai rezervat.

Alături de patologia oncologică, prin intermediul RMN-ului de prostată pot fi diagnosticate afecțiuni precum:

  • Hipertrofia benignă de prostată;
  • Prostatita acută sau cronică;
  • Infecții localizate la nivelul prostatei;
  • Malformații ale prostatei;
  • Boli responsabile de infertilitate.

Cum se realizează RMN-ul de prostată

Tehnica de efectuare a RMN-ului de prostată are la bază utilizarea unui aparat specializat, de ultimă generație, proiectat la cele mai înalte standarde în vigoare, care are capacitatea de a genera un câmp magnetic care produce impulsuri de radiofrecvență. Computerul va stoca imaginile tridimensionale și cu ajutorul unui soft specializat, va realiza o reconstrucție tridimensională (3D) a structurii prostatice. Investigația are o sensibilitate și o specificitate crescută deoarece permite evidențierea inclusiv a modificărilor structurale incipiente la nivelul țesutului glandular. În unele situații, medicul poate considera necesară administrarea unei substanțe de contrast, pentru o sporire a clarității și a acurateții imaginilor obținute.

În marea majoritate a cazurilor, durata investigației este de aproximativ 30 minute însă intervalul de timp necesar examinării se poate prelungi până la 60 minute dacă medicul radiolog consideră necesară examinarea amănunțită a structurii prostatice; de asemenea, timpul de examinare crește în condițiile în care se administrează substanță de contrast. Personalul medical va poziționa pacientul în mod corespunzător pe masa de examinare; masa va glisa în interiorul manetului (tubul cilindric). Pacientul va avea plasat pe peretele abdominal o bobină care va genera variații ale câmpului magnetic si va trimite informatiile obtinute computerului. Cu ajutorul softului specializat se generează o reconstrucție fidelă, tridimensională, a întregii prostate, se pot face inclusiv evaluari biochimice (dinamica moleculelor de apa, vascularizatie, metaboliti).

RMN-ul de prostată este o investigație nedureroasă, care nu determină niciun inconvenient pacientului. Singurul disconfort asociat procedurii ar putea fi anxietate generată de spații închise; se recomandă informarea personalului medical cu privire la posibile manifestări ale claustrofobiei. Pe tot parcursul investigației pacientul va avea acces la un buton de panică prin a cărui declanșare procedura se oprește automat și personalul medical revine imediat în sala de examinare. 

RMN-ul multiparametric de prostată

RMN-ul multiparametric de prostată reprezintă o modalitate imagistică mai avansată și mai modernă de examinare a structurii prostatei. Această procedură are la bază utilizarea a mai multor tehnici RMN cu scopul de a obține imagini mai precise si mai detaliate cu privire la funcția si structura glandulară a prostatei. Spre deosebire de examinarea standard, în cazul RMN-ului multiparametric de prostată se pot face aprecieri asupra vascularizatiei, continutului si dinamicii moleculelor de apa si metabolismul  diferitelor leziuni prostatice.

Prin această tehnică modernă, medicul are capacitatea de a diferenția foarte rapid celulele sănătoase de cele afectate si orienteaza medicul urolog care cu ajutorul informatiilor obtinute, poate sa efectueaze punctia-biopsie strict din leziunile suspecte. Mai mult decât atât, RMN-ul multiparametric de prostată are capacitatea de a oferi informații cu privire la gradul de răspândire al procesului tumoral malign la nivelul organismului precum și informații despre rata de agresivitate a bolii.

RMN-ul multiparametric de prostată prezintă multiple avantaje în practica medicală, precum:

  • Evaluarea precisă și detaliată a prostatei;
  • Capacitatea de a diferenția celulele fiziologice prostatice de celule maligne;
  • Capacitatea de stratificare a riscului asociat patologiei maligne;
  • Permiterea stabilirii unui diagnostic sigur;
  • Capacitatea de stadializare a bolii;
  • Permite realizarea diagnosticului diferențial între afecțiunile benigne și afecțiunile oncologice;
  • Deoarece procedura este non-invazivă și neiradiantă, poate fi  utilizată oricand si pentru monitorizarea postoperatorie / postterapeutică.

Pregătirea pacientului pentru efectuarea RMN-ului de prostată

RMN-ul de prostată este o investigație care nu necesită o pregătire amplă în prealabil însă pacientul trebuie să țină cont de următoarele recomandări:

  • Limitarea consumului de alcool cu 48 ore anterior procedurii;
  • Dacă investigația este efectuată cu substanță de contrast, pacientul trebuie să efectueze două analize de sânge (uree și creatinină) cu maxim 3 săptămâni anterior procedurii;
  • În ziua examinării se recomandă îmbrăcăminte lejeră;
  • Este de preferat ca pacientul sa aduca toate investigațiile anterior efectuate; pentru ca medicul radiolog sa poata face o analiza comparativa a diferitelor leziuni evaluate/ in curs de evaluare.
  • Este complet interzisă pătrunderea în sala de examinare cu obiecte metalice (chei, bijuterii, ceasuri, telefoane, agrafe de păr, etc.); pe parcursul investigației acestea vor fi depozitate în locurile special amenajate;
  • Evacuarea completă a rectului înainte de procedură deoarece atât gazele cât și materiile fecale pot interfera cu imaginile obținute;
  • Pacientul trebuie să informeze cadrul medical cu privire la posibilele alergii alimentare sau medicamentoase.

Contraindicațiile RMN-ul de prostată

Deși RMN-ul de prostată este o investigația sigură, există o serie de contraindicații procedurale, precum:

  • Stimulatoare cardiace;
  • Defibrilatoare implantabile;
  • Implanturi metalice la nivel cohlear;
  • Catetere centrale sau periferice cu componentă metalică;
  • Pompe pentru administrarea cronică a medicamentelor;
  • Clipsuri vasculare metalice;
  • Tije metalice, șuruburi metalice;
  • Proteze metalice;
  • Orice alt corp străin metalic.

De reținut

1. RMN-ul de prostată este o investigație imagistică utilizată pentru explorarea, evaluarea și diagnosticarea diferitelor afecțiuni localizate la nivelul prostatei.

2. Procedura este nedureroasă, non-invazivă, rapidă și neiradiantă.

3. Toate aceste avantaje determină utilizarea pe scară largă a RMN-ului de prostată pentru diagnosticarea unor afecțiuni variabile precum cancerul de prostată, prostatitele acute sau cronice, adenomul de prostată sau malformațiile de prostată.

4. Procedura se poate efectua atât nativ cât și cu substanță de contrast iar durata totală a investigației este cuprinsă între 30-60 minute.

5. Procedura nu poate fi efectuată de pacienții care prezintă prezența unui corp străin metalic la nivelul organismului.

Bibliografie:

https://health.ucdavis.edu/radiology/mymri/mymri-prostate.html

https://radiopaedia.org/articles/prostate-mri-protocol

https://i-med.com.au/procedures/prostate-magnetic-resonance-imaging-mri#gsc.tab=0

Echipa MemorialEchipa Memorial

Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital