menu
Logo
Search img

Radiografia toracica (pulmonara) – cand este necesara?

Radiologie și imagistică medicală | June 12, 2023 | 0 min de citit
Radiografia toracica (pulmonara) – cand este necesara?

In lumea medicala, pentru a stabili un diagnostic de boala, pe langa examenul fizic si analizele de laborator, este nevoie de explorari imagistice, care sa puna in evidenta eventuale modificari sugestive pentru anumite patologii.

Cea mai des efectuata explorare imagistica, la ora actuala, este reprezentata de radiografia toracica.

Ce este radiografia toracica (pulmonara)?

Radiografia toracica este o investigatie radiologica din clasa explorarilor paraclinice, care foloseste raze X cu ajutorul carora se transpun, pe support electronic, imaginile cu structurile explorate. Aceasta investigatie ofera informatii despre plamani, pleura, perete toracic, inima, trahee, vase pulmonare, elemente osoase si alte structuri adiacente.

Se poate efectua in mai multe incidente, in functie de patologia explorata; cel mai frecvent, in practica medicala, se efectueaza radiografia toracica in incidenta posteo-anterioara (radiografia de fata) sau in incidenta laterala (radiografie de profil). Investigatia se realizeaza in apnee, dupa un inspir profund.

Pe imaginea radiografica, structurile apar diferit in functie de compozitia lor.  Plamanii apar sub forma unor imagini mai intunecate deoarece aerul din plamani retine intr-un procent scazut radiatiile X, în timp ce structurile osoase apar sub forma unor elemente de culoase deschisa, luminoasa, alba.

Simptomele ingrijoratoare

Care sunt simptomele care impun efectuarea acestei investigatii?

Radiografia toracica este o explorare imagistica, non-invaziva, rapida, care ofera informatii, in special, despre plamani si caile respiratorii aferente. Se recomanda pacientilor cu simptomatologie respiratorie, precum tusea (seaca sau productiva), durerea toracica anterioara sub forma de junghi toracic sau apasare accentuat in inspir profund sau la schimbarea de pozitie, probleme cu respiratia.

De asemenea, orice persoana care prezinta simptome sugestive pentru o infectie acuta de cai respiratorii superioare precum febra, frisoane, tuse, rinoree, durere in gat, slabiciune musculara sau cefalee, este recomandat sa efectueze o radiografie pulmonara. Aceasta explorare poate evidentia afectiuni acute precum pneumoniile, sau patologii cronice precum emfizemul pulmonar, bronsita cronica, tuberculoza sau cancerele pulmonare.

Contraindicatii

Ce tip de pacienti pot efectua radiografie toracica? Investigatia poate fi efectuata de orice pacient, mai putin de catre femeile insarcinate datorita riscului teratogen asupra fatului. Riscul de aparitie al malformatiilor fetale in urma efectuarii oricarei explorari radiologice, se datoreaza emisiei de raze X.           

Nu exista alte contraindicatii de efectuare a radiografiei toracice. Poate fi efectuata la orice varsta, inclusiv la sugari, atat la femei cat si la barbati, in urgenta sau in regim de programare, in situatiile in care se suspicioneaza o patologie acuta sau o patologie cronica.

Ce medic recomanda efectuarea acestei investigatii?

Cel mai frecvent, recomandarea de efectuare a radiografiei toracice vine din partea medicului de familie, medicului internist, medicului pneumolog, cu specialitatea chirurgie toracica sau chiar medicului alergolog sau medicului infectionist. Atat investigatia in sine cat si interpretarea acesteia, se realizeaza de catre medicul radiolog.

In ceea ce priveste pregatirea pacientului inainte de investigatie, aceasta include reguli simple de urmat, fara a fi nevoie de o pregatire ampla in prealabil. Pacientul este indrumat sa renunte la toate obicetele metalice in momentul examinarii (curea, coliere, cercei, agrafe de par, etc) si sa poarte haine lejere, confortabile.

Ce iti poate spune rezultatul?

Radiografia toracica este o explorare imagistica foarte des utilizata in practica medicala deoarece este o metoda exploratorie rapida, non-invaziva, care ofera informatii pretioase cu privire la patologii diverse, putand evidentia chiar si leziunile mici, de cativa milimetrii. Aceasta explorare poate evidentia patologii precum:         

  • pneumonii, bronhopneumonii;
  • tuberculoza;
  • bronisite acute sau cronice;
  • abcese pulmonare sau mediastinale;
  • afectiuni pulmonare interstitiale;
  • boli autoimune cu manifestari pulmonare;
  • pleurezii, alte tipuri de afectiuni pleurale;
  • formatiuni tumorale pulmonare;
  • cardiomegalie, hipertrofie ventriculara;
  • leziuni osoase costale, claviculare;
  • malformatii ale sternului sau ale cutiei toracice, precum pectus carinatum sau pectus excavatum.

Radiografiile conventionale vs cele digitale

Radiografia conventionala este o modalitate imagistica de diagnostic, non-invaziva dar iradianta, care presupune transpunerea pe filme radiologice a imaginilor radioscopice.

Radiografia digitala consta in utilizarea unor senzori speciali care inlocuiesc filmul radiologic clasic, astfel rezolutia si contrastul imaginilor sunt de calitate superioara, iar nivelul de radiatii la care pacientul este expus este mult mai mic.

Spitalul Memorial Baneasa dispune de un aparat radiologic digital de tipul Definium 646 HD System, care face parte din sistemele radiologice din gama de varf, care este dotat cu un modul de procesare a imaginii Helix 2.0 care permite obtinerea unor imagini radiologice de o calitate exceptionala cu o doza minima de radiatii.

Aparatul are multiple avantaje, precum detectia superioara a structurilor fine, procesarea imbunatatita a zgomotului de imagine, autoreglarea setarilor de luminozitate si contrast in functie de partea anatomica examinata, detectia automata a pozitiei coloanei vertebrale in timpul examinari, examinarea pacientilor cu mobilitate redusa si ofeirea de confort sporit in timpul examinarii.

In concluzie, radiografia toracica este o explorare imagistica foarte utila in practica medicala deoarece ofera informatii pretioase cu privire la plamani si la structurile adiacente, putand stabili diagnostice diverse. Spitalul Memorial Baneasa dispune de un aparat specializat, de ultima generatie, care realizeaza o radiografie digitala care are ca principal avantaj reducerea radiatiilor si o calitate superioara a imaginii radiologice.

Echipa MemorialEchipa Memorial

Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital