#PovesteaPacienților: O pacientă diagnosticată cu o tumoră cerebrală primește o nouă șansă la viață datorită tehnologiei

April 10, 2024 | 0 min de citit
#PovesteaPacienților: O pacientă diagnosticată cu o tumoră cerebrală primește o nouă șansă la viață datorită tehnologiei

În lumea chirurgicală, tehnologia medicală joacă un rol extrem de important, deoarece ajută cadrele medicale să atingă performanțe greu de egalat, comparativ cu intervențiile chirurgicale clasice, tradiționale. De asemenea, cu ajutorul tehnologiei moderne, chirurgii au posibilitatea de a realiza incizii mai mici, de a avea o precizie mai avansată asupra actului medical precum și o probabilitate mai mică de apariție a complicațiilor atât intraoperator cât și postoperator. Pentru pacienți, avantajele utilizării unei tehnologii moderne în cadrul actului chirurgical sunt multiple, recuperarea fiind una foarte rapidă iar perioada de spitalizare foarte scurtă.

Dr. Dorin Bică, medic primar neurochirurg în cadrul Spitalului Memorial Băneasa, afirmă faptul că ”Folosim tehnologia, în chirurgie, ca pe Waze. Ne ajută să ajungem la destinație mai repede și mai bine”. Cu o experiență vastă în domeniu, medicul susține cu tărie faptul că tehnologia modernă poate fi asemănată cu un GPS, deoarece ghidează și îndrumă chirurgii astfel încât rezultatele postoperatorii să fie la cele mai înalte standarde.

Povestea pacientei

Astăzi vom prezenta cazul unei paciente în vârstă de 67 ani, diagnosticată cu o formațiune tumorală de 4cm localizată la nivelul creierului; cu ajutorul tehnologiei medicale avansate, pacienta a beneficiat de o intervenție chirurgicală minim invazivă, recuperarea acesteia fiind una foarte rapidă. ,,Particularitatea cazului doamnei Sabina M., este legată de poziția tumorii, la nivelul creierului. Diagnosticul a fost de meningiom parasagital fronto-parietal, drept. O tumoră benignă care comprimă cumva aria senzitivă și motorie din locul din creier de unde mișcăm și simțim mâna si piciorul, mai ales piciorul. Această tumoră infiltra o venă importantă, care drenează tot sângele din creier și rezecția sa ar fi devenit extrem de complicată pe măsură ce avansa. Ne-a interesat să scoatem toată tumora, pentru a minimiza riscul de recidivă. Un lucru dificil și delicat, ținând cont că ea infiltra un vas cu un flux de sânge de peste un litru pe minut. Am reușit să o facem, cu ajutorul tehnologiei moderne – un RMN 3D, neuronavigație, neuroelectrofiziologie și o anestezie specială”, povestește Dr. Dorin Bică, medic primar neurochirurgie.

Deoarece se confrunta de ceva vreme cu amorțeli intermitente la nivelul membrului inferior, pacienta a solicitat un consult neurologic în cadrul Spitalului Memorial Băneasa. În urma examenului neurologic complet, s-a decis efectuarea unui RMN cerebral care a evidențiat prezența unui meningiom de 4cm, formațiune tumorală benignă care se dezvoltă la nivelul meningelui. Deși tabloul clinic al pacientei era dominat de parestezii ale picioarelor, există și alte simptome care pot semnala prezența unei astfel de afecțiuni, precum durerile intense de cap, crizele de epilepsie, tulburările de vedere, tulburările de vorbire sau tulburările de mobilitate. Singura formă de tratament a unei astfel de afecțiuni este reprezentată de rezecția tumorii.

Pentru a contura tabloul clinic, medicii au decis efectuarea unui RMN 3D, care oferă posibilitatea de reconstrucție în întregime a capului și a structurilor cerebrale, aspect extrem de important în pregătirea planului preoperator. ,,Pentru orice intervenție chirurgicală este nevoie de un planning operator. Se realizează pe o stație de planning, adică avem RMN-ul încărcat, punem capul în poziția optimă și ne uităm care sunt raporturile cu artere, vene, cu structurile cerebrale, cu tot. Ȋn momentul în care ȋnvățăm anatomia tumorii și a zonei respective, mergem și la sala de operații. Eu fac asta tot timpul și am observat că cel mai bine pentru mine este dacă îmi recapitulez toată această anatomie ȋn seara dinaintea intervenției, ca să îmi rămână peste noapte foarte bine în minte”, adaugă dr. Bică.

Intervenția chirurgicală

În urma investigațiilor efectuate, echipa multidisciplinară a concluzionat faptul că pacienta poate fi supusă unei intervenții chirurgicale minim invazive, cu ajutorul unei tehnologii de ultimă generație, la cele mai înalte standarde în vigoare. Când au ales acest tip de intervenție, medicii au luat în calcul avantajele multiple pe care aceasta le oferă: incizie de dimensiuni mici, spitalizare scurtă, recuperare rapidă, risc scăzut de complicații, absența necesității de a rade părul pacientei. Întreaga operație a durat aproximativ 4 ore, timp în care medicii au reușit performanța de a rezeca formațiunea tumorală în totalitate, cu ajutorul unei incizii de 6 cm.

,,Chirurgul se bazează pe o echipă întreagă, începând de la anestezist, asistenți de chirurgie, de anestezie, dar și pe tehnologie. Folosim tehnologia, ȋn chirurgie, ca pe Waze. Ne ajută să ajungem la destinație mai repede și mai bine. La Memorial, în mod standard, avem și un neurolog în sală care se ocupă de neuroelectrofiziologie. Monitorizăm, de fapt tracturile cerebrale de mișcare, să fim cât mai siguri că protejăm funcțiile motorii ale pacientului, iar la pacienta noastră, am folosit inclusiv stimularea directă. Am pus un electrod pe creier, cu care stimulam să vedem unde este tumora în raport cu zona de unde mișcă piciorul, mai ales. Și aceasta îți dă informații în plus care te ajută la disecție. Deci electrofiziologia reprezintă pentru noi un standard pentru aproape orice intervenție pe care o facem pe creier. Un al doilea lucru sau un al doilea obiect sau tehnologie standard pe care o folosim, ȋn mod obligatoriu, este navigația. Fără ea nu putem să facem aceste incizii mici, adică nu poți fi atât de precis să știi la centimetru unde e poziționată o tumoră în creier. Și anestezia, bineînțeles, e importantă. Aici s-a făcut o sedare profundă, care ne permite atunci când stimulăm, să avem o reacție a mușchilor”, precizează neurochirurgul.

După o astfel de intervenție chirurgicală, efectuată cu ajutorul tehnologiei moderne, de ultimă generație, recuperarea pacienților este foarte rapidă; pacienta noastră și-a reluat complet viața, iar la 5 luni de la intervenție, starea de sănătate a acesteia este foarte bună. Medicii recomandă ca în prima lună de la operație pacienții să își aloce o perioadă de repaus, timp în care pot efectua plimbări lungi, pot socializa cu alți oameni, se pot relaxa și pot face activități fizice ușoare, în limita toleranței. La 4 săptămâni de la intervenție, pacienții se pot întoarce la locul de muncă. O atenție sporită trebuie acordată cicatricii, care necesită îngrijire atentă pentru a prevenii apariția infecției.

Recomandări

Orice pacient care s-a confruntat cu o formațiune tumorală localizată la nivelul creierului, necesită monitorizare atentă la intervale regulate de timp, chiar dacă tumora a fost de natură benignă iar riscul de recidivă este mic. Se recomandă consulturi medicale de specialitate și examinări imagistice prin rezonanță magnetică nucleară la fiecare 3 luni, în primii doi ani, ulterior o dată pe an sau o dată la doi ani, toată viața.

Echipa MemorialEchipa Memorial

Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital