RMN-ul de coloană vertebrală este una din cele mai moderne și actuale investigații imagistice care oferă informații detaliate cu privire la structurile coloanei vertebrale, pe baza cărora medicul radiolog poate diagnostica o gamă largă de patologii vertebrale și medulare.
Cu ajutorul câmpului magnetic și al undelor de radiofrecvență, se efectuează o scanare si reconstrucția tridimensională (3D) a tuturor elementelor componente ale coloanei vertebrale, astfel încât se poate realiza o evaluare completă a anatomiei coloanei vertebrale si partilor moi invecinate. De asemenea, prin intermediul RMN-ului de coloană pot fi detectate anomalii congenitale medulare sau vertebrale precum și modificări posttraumatice vertebrale, in partile moi adicente.
Coloana vertebrală reprezintă un elemente de susținere extrem de important pentru întreg organismul, aceasta fiind alcătuită din 26 structuri osoase, cunoscute în termeni medicali sub denumirea de vertebre. Prin suprapunerea vertebrelor se formează canalul vertebral care susține și adăpostește măduva spinării împreună cu filetele nervoase.
De-a lungul timpului, datorită stresului mecanic la care coloana vertebrală este frecvent supusă și datorită suprasolicitării progresive, la nivelul coloanei vertebrale pot apărea o serie de leziuni care influențează activitatea cotidiană prin limitarea mobilității și apariția durerii.
Rezonanța magnetică nucleară este una din cele mai utile și mai avansate mijloace de diagnosticare și evaluare a leziunilor vertebrale, ceea ce o transformă în investigația imagistică gold standard atunci când este vorba despre investigarea coloanei vertebrale.
În funcție de regiunea examinată, exisă:
Recomandarea de efectuare a RMN-ului de coloană vertebrală este primită din partea medicului curant, în toate situațiile în care acesta consideră necesară explorarea imagistică prin rezonanță magnetică nucleară a coloanei vertebrale. În cele mai multe cazuri se recomandă investigarea prin RMN a pacienților care prezintă:
Pentru efectuarea RMN-ului de coloană vertebrală, pacientul va fi poziționat corespunzător pe masa de examinare, care va glisa în interiorul tubului de RMN. Tehnica care stă la baza procedurii se bazează pe generarea unui câmp magnetic puternic în jurul pacientului care emite unde radio ce vor fi direcționate spre regiunea examinată. Investigația este complet nedureroasă, ceea ce presupune faptul că pacientul nu va simți undele radio sau câmpul magnetic. Imaginile sunt stocate la nivelul computerului și cu ajutorul unui soft specializate se realizează o reconstrucție tridimensională (3D) a regiunii examinate de la nivelul coloanei vertebrale.
Investigația durează aproximativ 30 minute însă timpul se poate prelungi dacă medicul solicită administrarea substanței de contrast. Substanța de contrast utilizată în cadrul RMN-ului prezintă un risc minim de reacții alergice comparativ cu alte substanțe de contrast. Pe tot parcursul examinării pacientul va avea acces la un buton de panică prin a cărui declanșare investigația se oprește și personalul medical revine imediat în sala de examinare.
După finalizarea procedurii, pacientul va rămâne sub supraveghere medicală câteva ore, ulterior își va putea relua activitățile cotidiene. În cazul în care procedura se efectuează cu substanță de contrast, pacientul necesită o hidratare intensă în ziua procedurii.
Ce afecțiuni pot fi diagnosticate prin intermediul RMN-ului de coloană vertebrală
RMN-ul de coloană vertebrală este o investigația extrem de utilizată în practica medicală deoarece, prin evaluarea atentă și detaliată a structurilor vertebrale, permite stabilirea unei game variate de patologii vertebrale, precum:
RMN-ul de coloană vertebrală este investigația care poate surprinde cel mai eficient orice modificare structurală care apare la nivelul coloanei vertebrale, chiar și modificările incipiente care nu pot fi obiectivate cu ajutorul radiografiei de coloană. În practica medicală, RMN-ul de coloană vertebrală este extrem de des recomandat pacienților cu patologie vertebrală deoarece investigația prezintă multiple avantaje atât pentru medic cât și pentru pacient, precum:
RMN-ul de coloană vertebrală este o investigația imagistică neiradiantă, nedureroasă și neinvazivă, care nu necesită o pregătire amplă în prealabil. Cu toate acestea, pacientul trebuie să țină cont de o serie de recomandări precum:
Deși RMN-ul de coloană vertebrală este o investigație sigură, procedura nu poate fi efectuată pacienților care prezintă dispozitive metalice în corp, precum:
Bibliografie:
https://www.midstateradiology.com/radiology-services/neuroradiology/mri-spine/
https://health.ucdavis.edu/radiology/mymri/mri-brainspine.html
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/mri/about/pac-20384768
https://www.mountsinai.org/health-library/tests/lumbar-mri-scan
https://www.mountsinai.org/health-library/tests/cervical-mri-scan
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp