Ecografia abdominala, denumita si ultrasonografie abdominala, reprezinta o investigatie imagistica ce vizualizeaza organele abdominale si structurile invecinate acestora prin intermediul ultrasunetelor.
Ecografia utilizeaza un transductor (sonda ecografica) care emite unde sonore cu frecventa inalta (ultrasunete) catre organele si structurile ce trebuie examinate. Undele sonore se reflecta de pe organe, asemenea unui “ecou”, fiind captate de catre transductor. Acesta proceseaza undele reflectate, care sunt apoi transformate de computerul incorporat intr-o imagine bidimensionala alb-negru, detaliata a organelor si tesuturilor examinate. Datorita utilizarii acestei tehnologii, ecografia este o procedura nedureroasa, non-invaziva, non-iradianta si lipsita de contraindicatii pentru pacient. Astfel, ecografia abdominala poate fi efectuata tuturor pacientilor, indiferent de varsta acestora, fiind adecvata pentru pacientele gravide sau pacientii alergici la substanta de contrast, deoarece nu expune pacientul la radiatii si nu necesita utilizarea substantelor de contrast injectabile.
In functie de organele ce trebuie examinate, ecografia abdominala poate fi de mai multe tipuri:
In general, pentru o propagare optima a ultrasunetelor catre organele din interiorul abdomenului si o buna vizualizare a acestora, este important ca in tubul digestiv sa nu fie prezente prea multe gaze. De aceea, medicul poate recomanda un repaus alimentar de cel putin 4 ore inainte de investigatie si evitarea alimentelor care pot fermenta sau care produc gaze in exces (legumele si fructele crude, laptele, alimentele prajite, bauturile carbogazoase, dulciurile si cafeaua) cu 24 de ore inainte de investigatie. In cazul in care balonarea este o problema frecventa pentru pacient, medicul ii poate recomanda administrarea unor medicamente anti-flatulenta. Tratamentul cronic de la domiciliu poate fi continuat conform indicatiilor.
Pentru o buna examinare a organelor pelvine, pacientului i se va recomanda sa bea aproximativ 350 ml de apa plata cu 1 ora inainte de ecografie. Este important ca acesta sa nu mearga la toaleta, pentru a avea vezica urinara plina la momentul efectuarii investigatiei. Acest lucru va permite o vizualizare optima a vezicii urinare si a organelor din jur (prostata, uter, ovare). Daca medicul considera necesar, pacientul va efectua examinarea si dupa golirea vezicii urinare.
In cazul femeilor, o ecografie transvaginala, care presupune introducerea sondei in interiorul vaginului, va oferi imagini mult mai clare si detaliate ale uterului, trompelor uterine si ovarelor, comparativ cu ecografia abdominala inferioara. Aceasta este efectuata de catre un medic obstretician-ginecolog, cel mai adesea in timpul consultului anual, ca metoda de screening.
Ecografia abdominala poate fi recomandata pacientilor de orice varsta, inclusiv copiilor si persoanelor varstnice, pentru confirmarea sau infirmarea diverselor afectiuni, ce vor fi detaliate in paragraful urmator. De asemenena, femeile gravide au indicatia de a monitoriza dezvoltarea fatului prin ecografii abdominale regulate (examinari prenatale).
Exista multiple motive pentru care medicul curant (fie ca este vorba de medicul de familie, gastroenterolog sau chirurg) poate recomanda o ecografie abdominala:
De asemenea, in urgenta se practica ecografia FAST (Focused Assessment With Sonography in Trauma) – un protocol ecografic dezvoltat pentru a evalua sangerarea intraabdominala (dar si pe cea intrapericardica sau acumularea de lichid intrapleural) in cazul pacientilor ce au suferit un traumatism (contuzie) la nivel abdominal.
Ecografia abdominala este realizata de catre un medic specialist in radiologie si imagistica medicala sau de un alt medic specialist cu competenta in ecografie (poate fi medicul de familie, medicul de medicina interna sau medicul gastroenterolog). In functie de zona care trebuie evaluata, procedura dureaza aproximativ 20-30 de minute.
Pacientul se va intinde pe spate pe masa de examinare, indepartand obiectele vestimentare de pe abdomen. Medicul va aplica un gel pe baza de apa pe zona ce urmeaza a fi examinata. Sonda ecografica (transductorul care emite ultrasunetele) va fi plasata pe pielea abdomenului, iar medicul va misca sonda in diferite directii pentru a obtine imagini clare ale organelor intraabdominale. Este posibil ca medicul examinator sa ii ceara pacientului sa isi schimbe pozitia sau sa isi tina respiratia timp de cateva secunde. Pe parcursul investigatiei, pacientul poate simti o usoara presiune din cauza sondei ecografice, care poate fi inconfortabila pe moment, dar nu va fi dureroasa. Imaginile obtinute in urma investigatiei vor fi salvate si, daca este necesar, vor fi tiparite pe o hartie speciala, impreuna cu interpretarea scrisa a ecografiei.
Ecografia abdominala este, de obicei, un instrument esential in identificarea cauzei simptomelor dureroase de natura digestiva sau renala. Desi anamneza (discutia medicului cu pacientul), examenul clinic si testele de laborator pot oferi indicii importante pentru stabilirea unui diagnostic, atunci cand acesta nu este clar sau cand se doreste confirmarea sa, ecografia abdominala devine investigatia imagistica de prima alegere pentru obtinerea unor raspunsuri precise.
Ecografia abdominala reprezinta o investigatie imagistica ce nu expune pacientul la radiatii, este nedureroasa si nu utilizeaza nici o substanta de contrast. Poate fi efectuata pacientilor de orice varsta, este indicata regulat femeilor gravide (pentru screening-ul prenatal) si nu prezinta nici un risc pentru pacient. Astfel, ecografia abdominala nu prezinta nici o contraindicatie.
In schimb, exista cateva situatii in care ecografia nu poate obtine imagini clare a organelor intraabdominale, avand o valoarea diagnostica mai slaba; aceste situatii includ:
Bibliografie:
Loading...