Pancreatita: tipuri, cauze, simptome și opțiuni de tratament

Medicină internă | May 21, 2024 | 0 min de citit
Pancreatita: tipuri, cauze, simptome și opțiuni de tratament

Pancreatita este o afecțiune manifestată prin inflamarea pancreasului, organ vital cu rol esențial în digestie și reglarea nivelului de zahăr din sânge. Pancreasul produce enzime digestive, ce sunt în mod normal activate odată ce ajung în intestinul subțire, pentru a ajuta la descompunerea alimentelor.

În cazul pancreatitei, aceste enzime devin active înainte de a ajunge la acest nivel, cauzând astfel autodigestia pancreasului. Din această cauză, se produce o inflamație și, în cele din urmă, alte efecte și complicații ale acestei probleme de sănătate.

Netratată, pancreatita poate avea consecințe serioase pentru sănătate. Complicațiile pot include necroza pancreatică (moartea țesutului pancreatic), formarea de pseudochisturi, insuficiența pancreatică (incapacitatea pancreasului de a produce enzime digestive) și chiar decesul pacientului. 

Tipuri de pancreatită

Pancreatita este o afecțiune prezentă în două forme distincte:

  • pancreatita acută - inflamarea bruscă a pancreasului, ce provoacă dureri intense; poate constitui o urgență medicală;
  • pancreatita cronică - inflamație de lungă durată a pancreasului, ce cauzează deteriorarea sa permanentă; mai poate cauza insuficiență pancreatică și diabet.

Indiferent de tipul pancreatitei, este esențială recunoașterea timpurie a simptomelor, esențială pentru stabilirea unei scheme eficiente de tratament. Neglijarea sau gestionarea inadecvată a pancreatitei poate duce la complicații foarte grave. 

Pancreatita: factori de risc

Studiile arată că pancreatita are la bază anumiți factori de risc precum:

  • factorii genetici - unele afecțiuni genetice, cum ar fi fibroza chistică sau anumite tulburări ale metabolismului grăsimilor, pot crește riscul de a dezvolta pancreatită; astfel, pot fi provocate inflamații care contribuie la dezvoltarea pancreatitei cronice;
  • consumul excesiv de alcool - unul dintre cei mai comuni factori de risc pentru dezvoltarea pancreatitei, dar și a altor afecțiuni precum cancerul hepatic;
  • anumite medicamente - antibioticele, medicamente pentru hipertensiune, medicamente pentru HIV și anumite medicamente utilizate în tratamentul cancerului; deși rare, cazurile de pancreatită indusă de medicamente reprezintă o problemă semnificativă, datorită numărului mare de medicamente care au fost asociate cu această afecțiune;
  • litiaza biliară (calculii biliari) - acest lucru se întâmplă atunci când un calcul biliar blochează canalul pancreatic, provocând inflamarea pancreasului; acesta este cel mai frecvent factori de risc pentru pancreatită acută.
  • stilul de viață - obezitatea, fumatul sau o dietă bogată în grăsimi pot crește, de asemenea, riscul de pancreatită.

Pancreatita: principalele simptome

Simptomele pancreatitei pot varia considerabil, în funcție de tipul bolii. Manifestările specifice pot apărea brusc sau se pot dezvolta în timp. Pot fi agravate de ignorarea primelor semne ale bolii și lipsa evaluării unui specialist în gastroenterologie, pentru stabilirea unui diagnostic și a unui tratament adecvat. 

Pancreatita acută - simptome:

  • dureri abdominale; 
  • umflarea abdomenului;
  • greață; 
  • vărsături.

Pancreatita cronică - simptome:

  • dureri abdominale;
  • greață; 
  • vărsături; 
  • pierderea în greutate; 
  • episoadele diareice.

Chiar dacă simptomele specifice pancreatitei cronice pot fi mai puțin severe, nu trebuie ignorate. Aceste manifestări indică o deteriorare progresivă a pancreasului, ceea ce poate duce la complicații grave pe termen lung, cum ar fi:

  • insuficiența cardiacă;
  • insuficiența renală;
  • insuficiența respiratorie;
  • sepsisul;
  • decesul pacientului. 

Diagnostic și tratament pentru pancreatită

Diagnosticarea pancreatitei se face prin diverse metode, fiecare instrument având scopul de a identifica prezența inflamației și de a evalua severitatea afecțiunii:

  • analizele de sânge - permit măsurarea nivelul de enzime pancreatice;
  • testele de imagistică - ecografia, CT-ul și investigația RMN pot fi recomandate pentru a vizualiza pancreasul și a detecta posibile anomalii. 

Tratamentul pancreatitei variază în funcție de tipul și severitatea bolii:

  • pancreatita acută - pacientul poate avea nevoie de spitalizare pentru a primi tratament intravenos;
  • pancreatita cronică - implică administrarea de medicamente pentru managementul durerilor și suplimente enzimatice pentru stimularea digestiei.

În cazuri severe, tratamentul poate include și intervenții chirurgicale. 

Pancreatita: recomandări privind prevenția

Pentru prevenirea pancreatitei, alimentația sănătoasă joacă un rol crucial. O dietă echilibrată, bogată în vitamine, minerale și fibre, poate contribui semnificativ la menținerea sănătății pancreasului. De asemenea, este esențial să se consume multe lichide, în special apă, pentru a menține hidratarea și sănătatea organismului. 

Alimentele prăjite, grase sau cu un conținut ridicat de zahăr trebuie evitate, deoarece pot suprasolicita pancreasul, cauzând astfel la inflamarea sa. De asemenea, pentru a se putea reduce riscul de pancreatită, este importantă limitarea consumului de alcool (una dintre cele mai frecvente cauze ale pancreatitei acute).

Menținerea unei greutăți sănătoase este, de asemenea, un factor esențial în prevenirea pancreatitei. Obezitatea este un factor de risc pentru dezvoltarea acestei boli. Prin urmare, o dietă echilibrată, coroborată cu un program regulat de exerciții fizice, ajută la menținerea unei greutăți corporale în limite normale.

Monitorizarea stării de sănătate este esențială pentru a identifica eventualele probleme ce ar putea cauza pancreatită. Vizitele la medicul specialist, pentru controale de rutină, permit identificarea unor probleme precum litiaza biliară (calculii biliari) sau nivelul ridicat de trigliceride, factori de risc pentru dezvoltarea bolii.

Pancreatita este o afecțiune serioasă ce poate avea consecințe grave asupra sănătății, dacă nu este tratată corect și la timp. Înțelegerea tipurilor de pancreatită, a cauzelor sale, a simptomelor și a opțiunilor de tratament este esențială în gestionarea acestei boli.

Pancreatita poate fi prevenită prin adoptarea unui stil de viață sănătos, bazat pe construirea unei diete echilibrate și limitarea consumului de alcool. Controalele medicale de specialitate sunt la fel de importante, așadar, programează-te acum pentru un consult gastroenterologic de rutină la Spitalul Memorial Băneasa!

BIBLIOGRAFIE:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/pancreatitis

https://medlineplus.gov/pancreatitis.html

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8103-pancreatitis

https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-pancreatitis

https://www.nhs.uk/conditions/acute-pancreatitis/

https://www.healthline.com/health/pancreatitis

Echipa MemorialEchipa Memorial

Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital