Ecografia este cel mai frecvent utilizată în timpul sarcinii pentru a vizualiza starea uterului și a ovarelor, precum și a copilului în curs de dezvoltare, deoarece nu are efecte secundare cunoscute. Deoarece nu are efecte secundare cunoscute, este una dintre cele mai sigure metode de imagistică.
Ce este ecografia?
Ecografia este o metodă de imagistică care utilizează unde sonore de înaltă frecvență. Deoarece nu are efecte secundare cunoscute este cea mai frecvenă metodă de imagistică, în special în timpul sarcinii.
În ce boli se utilizează ecografia?
Ecografia este utilizată mai ales în timpul sarcinii pentru a vizualiza starea uterului și a ovarelor, precum și dezvoltarea copilului. Dezvoltarea creierului, a șoldurilor și a coloanei vertebrale a bebelușului în uter poate fi monitorizată prin ecografie.
Ecografia poate fi utilizată în următoarele domenii, altele decât în timpul sarcinii;
- Ecografia poate fi utilizată pentru a investiga cauza durerilor, umflăturilor, infecțiilor.
- Examinarea imagistică a organelor interne, cum ar fi ficatul, rinichii, pancreasul, vezica biliară, splina, vezica urinară, testiculele și ovarele
- Poate evalua funcțiile inimii sau anomaliile inimii. Poate arăta starea inimii după un atac de cord și cât de bine pompează inima sângele.
- Examinarea globului ocular si a obitelor pentru a diagnostica afectiunile oftalmologice
- Examinarea tiroidei și a paratiroidelor
- În evaluarea inflamațiilor articulare
- Detectarea tumorilor în țesuturile moi
- Ecografia poate fi utilizată pentru ghidarea biopsiilor sau in biopsiile mamare.
Cum se efectuează ecografia?
- Pacientul poate fi rugat să poarte un halat de spital înainte de ecografie.
- În funcție de zona care urmează să fie examinată prin ecografie, se aplică un gel pe bază de apă pe pielea pacientului, in timp ce este întins pe pat. Gelul, care are un efect asupra transmiterii undelor sonore, permite dispozitivului cu ultrasunete să se miște mai ușor pe piele.
- Specialistul în radiologie deplasează sonda aparatului cu ultrasunete, care va transmite unde sonore, peste zona care trebuie examinată.
- Specialistul radiolog urmărește imaginile care sunt transmise de sondă pe ecranul din fața sa.
- Sonda ecografului poate fi deplasată pe piele pentru a obține o imagine adecvată și clară.
- După finalizarea procedurii, gelul aplicat pe piele este curățat. Deoarece gelul este pe bază de apă, este foarte ușor de curățat.