Corporate

Ecografia musculoscheletala

Ecografia musculoscheletala reprezinta o investigatie imagistica nedureroasa, non-iradianta si non-invaziva, ce permite examinarea structurilor musculoscheletale (precum muschi, ligamente, tendoane, articulatii), a unor nervi periferici si a partilor moi superficiale invecinate acestor structuri, prin intermediul ultrasunetelor.

Poate fi efectuata indiferent de varsta sau starea de sanatate a pacientului, este sigura pentru femeile gravide, deoarece nu utilizeaza radiatii si este o investigatie reproductibila (se poate repeta de oricate ori este nevoie).

Despre ecografia musculoscheletala

Ecografia musculoscheletala utilizeaza un transductor (sonda ecografica) ce emite ultrasunete (unde sonore cu frecventa foarte inalta) catre structurile interne ce trebuie examinate si capteaza “ecoul” reflectat de acestea; transductorul proceseaza aceste unde reflectate si le transmite catre calculatorul aparatului, care le va traduce in imagini 2D alb-negru, detaliate, afisate in timp real pe ecranul ecografului. Astfel, medicul specialist ce realizeaza aceasta ecografie poate vizualiza in timp real integritatea ligamentelor, tendoanelor, muschilor si articulatiilor.

Informatiile obtinute prin efectuarea unei ecografii musculoscheletale sunt similare celor obtinute prin examinarea IRM, insa disponibilitatea mult mai mare si pretul mult mai redus al ecografiei reprezinta motivele pentru care aceasta a devenit investigatia de prima intentie in multiple patologii musculocheletale (de exemplu, in artrite).

Ecografia permite, de asemenea, vizualizarea structurilor musculoscheletale in miscare (in timpul flexiei-extensiei sau in timpul contractiei-relaxarii musculare), compresia acestora si evaluarea suplimentara Doppler a structurilor de interes (de exemplu in cazul unei inflamatii active sau a unei formatiuni tumorale).

Pregatire

Pacientul va fi sfatuit sa poarte imbracaminte confortabila, ce poate fi indepartata usor de pe zona ce urmeaza a fi examinata. Bijuteriile plasate in zona respectiva trebuie de asemenea indepartate. Este important ca inainte de procedura pacientul sa nu utilizeze nici un fel de creme, unguente sau pulberi pe zona de interes, deoarece acestea pot interfera cu transmiterea ultrasunetelor prin piele si pot altera calitatea imaginilor obtinute. Nu este necesara nici o alta pregatire inainte de ecografia musculoscheletala.

Cand si cui i se recomanda ecografia musculoscheletala?

Aceasta ecografie poate fi recomandata pacientilor ce sufera de patologii ale sistemului locomotor, indiferent de varsta sau starea de sanatate a acestora. Deoarece aceasta investigatie nu utilizeaza radiatii ionizante, este de asemenea sigura pentru pacientele gravide.

Indicatia de a efectua o ecografie musculoscheletala le revine tuturor persoanelor cu:

  • Artrita (inflamatia articulatiei ce presupune edem, eritem, temperatura crescuta a tegumentului superficial, durere si pierdea functiei articulatiei respective) de cauza nediagnosticata;
  • Acumulare fluida articulara;
  • Dureri musculare, fara o cauza aparenta;
  • Infectii ale tesutului moale superficial;
  • Formatiuni de tesut moale nou aparute;
  • Leziuni mecanice acute ale unor ligamente, tendoane sau muschi (aparute cel mai adesea in timpul practicarii unui sport);
  • Traumatisme musculare;
  • Afectiuni cronice ale aparatului locomotor ce necesita monitorizare.

Cum decurge si cat dureaza ecografia musculoscheletala?

Ecografia musculoscheletala poate fi efectuata de catre medici specialisti dintr-o multitudine de specialitati medicale: reumatologie, ortopedie, recuperare medicala, medicina sportiva si neurologie. Odata ajuns in cabinetul de ecografie, medicul va ruga pacientul sa se aseze pe masa de examinare, cel mai adesea in pozitia culcat pe spate.

Apoi, acesta va aplica un gel pe baza de apa pe zona corpului ce urmeaza a fi examinata. Rolul acestui gel este de a media contactul dintre sonda ecografica si piele pentru a imbunatati transmiterea ultrasunetelor catre structurile interne ale corpului.

Medicul va plasa apoi sonda ecografica pe zona de interes si o va misca in diferite pozitii pentru a obtine imaginile dorite.  In timpul examinarii este posibil ca medicul sa sugereze modificarea pozitiei sau efectuarea miscarii ce provoaca durere, pentru a obtine o imagine mai clara asupra structurilor evaluate. La final, daca este cazul, medicul va printa cateva imagini obtinute pe o hartie speciala pentru ecograf si i le va inmana pacientului impreuna cu rezultatul scris al ecografiei.

Ecografia musculoscheletala are o durata ce poate varia intre 15 si 30 de minute, in functie de zona ce trebuie examinata si de complexitatea cazului. In cazul in care este necesara examinarea mai multor articulatii sau zone ale corpului, durata procedurii poate fi mai lunga.

Ce afectiuni poate evidentia ecografia musculoscheletala?

Ecografia musculoscheletala este adesea utilizata pentru a diagnostica:

  • Ruptura de tendon (partiale sau complete), tendinopatii (mecanice sau inflamatorii), tenosinovite (inflamatia tecii tendonului), dislocarea sau subluxatia unei articulatii;
  • Rupturi musculare, insotite sau nu de acumulari fluide adiacente (hematom), formatiuni tumorale intramusculare sau alte leziuni intramusculare;
  • Entorse sau rupturi ligamentare (partiale sau complete);
  • Fracturi osoase (desi acestea sunt cel mai bine evidentiate prin examinare radiografica), eroziuni osoase, osteofite si reactii periostale;
  • Leziuni ale cartilajului hialin sau depuneri de diferite substante la nivelul acestuia: cristale de acid uric (specific pentru diagnosticul de guta) sau cristale de pirofosfat de calciu (specifice in cazul condocalcinozei);
  • Fasciita (inflamatia unei fascii, cel mai adesea fiind vorba de fascia plantara);
  • Acumulari fluide la nivelul articulatiilor sinoviale (specifice artritelor debutate recent), sinovita, denumita si hipertrofia membranei sinoviale (membrana ce acopera capetele osoase ce formeaza articulatia sinoviala);
  • Bursita (inflamatia bursei, de natura mecanica, infectioasa sau inflamatorie);
  • Entezite (inflamatia zonei de insertie a unui ligament/tendon/capsula articulara pe os), entezofite;
  • Leziuni ale nervilor periferici sau modificari structurale ale acestora;
  • Tumori benigne si maligne ale tesuturilor moi;
  • Corpi straini prezenti in tesutul moale (de exemplu, aschii sau sticla);
  • Luxatia si displazia de sold la sugar, acumulare de fluid la nivelul articulatiei soldului la copii;
  • Anomalii ale muschilor gatului la sugarii cu torticollis;
  • Formatiuni anormale la nivelul tesutului moale la copii.

Contraindicatii

Ecografia musculoscheletala este o investigatie imagistica ce nu utilizeaza radiatii, este non-invaziva si complet nedureroasa.

Nu prezinta nici o contraindicatie si este reproductibila (poate fi efectuata de oricate ori este nevoie). Cu toate acestea, are cateva limitari: ultrasunetele nu pot penetra osul, astfel incat ecografia va evidentia doar suprafata unei structuri osoase, nu si interiorul acesteia. In cazul in care se suspecteaza o patologie intraosoasa, medicul curant va recomanda o alta investigatie imagistica (cel mai adesea RMN-ul).

De asemenea, structurile foarte profunde pot fi vizualizate cu dificultate, ultrasunetele fiind mai potrivite pentru examinarea structurilor superficiale.

Bibliografie:

https://www.ccjm.org/content/85/4/283

https://www.yalemedicine.org/conditions/musculoskeletal-ultrasound

https://www.radiologyinfo.org/en/info/musculous#e0e9d8609bc64903a7f2d3493b4c53fe 

Tehnologii detail

Întrebări frecvente

Loading...