Enterocolita este una din cele mai frecvente afecțiuni gastro-intestinale, care apare atât la copii cât și la adulți, ca urmare a consumului unor alimente contaminate cu diverse microorganisme, ceea ce determină apariția unui proces inflamator la nivel digestiv și a unui tablou specific marcat de febră, alterarea stării generale, tulburări ale tranzitului intestinal și dureri abdominale de intensitate crescută. Pacienții diagnosticați cu această afecțiune necesită izolare la domiciliu sau în spital deoarece boala este foarte contagioasă și se poate transmite cu ușurință persoanelor din jur.
Afecțiunea este mai frecvent întâlnită în sezonul cald deoarece, la temperaturi ridicate, crește riscul de contaminare a alimentelor cu diverse bacterii, virusuri sau fungii. În cele mai multe cazuri, evoluția enterocolitei este autolimitată, cu ameliorarea simptomatologiei în decurs de 3-4 zile. La categoriile cu risc crescut, precum copiii, gravidele, vârstnicii sau pacienții cu imunosupresie, enterocolita necesită un tratament mai strict și o supraveghere mai atentă comparativ cu un adult sănătos în cazul căruia, de cele mai multe ori, boala se vindecă de la sine.
Enterocolita se caracterizează prin apariția unui proces inflamator atât la nivelul intestinului subțire cât și la nivelul intestinului gros. Cauza care declanșează inflamația locală este reprezentată de consumul unor alimente contaminate cu diverse microorganisme precum bacterii, virusuri, fungii sau paraziți intestinali. De asemenea, enterocolita poate să apară ca urmare a consumului de apă contaminată sau în condiții de igienă precară, prin transmitere directă a microorganismelor de la o persoană sau un animal contaminat.
În marea majoritate a cazurilor, enterocolita prezintă etiologie bacteriană. Cele mai frecvente bacterii incriminate în apariția enterocolitei sunt:
Virusurile care determină apariția de enterocolită sunt reprezentate de:
Există situații în care enterocolita este declanșată de prezența unor paraziți intestinali, precum:
Există mai multe criterii de clasificare a enterocolitelor; după modalitatea de debut și evoluție, există:
În funcție de etiologie, există:
În funcție de tabloul clinic și manifestări, există:
Există o serie de factori de risc care contribuie la apariția bolii, precum:
Tabloul clinic al enterocolitei, indiferent că este vorba despre o etiologie bacteriană, virală, fungică sau parazitară, cuprinde:
Pentru stabilirea diagnosticului de enterocolită este necesar un consult medical de specialitate. Medicul gastroenterolog va adresa pacientului câteva întrebări cu privire la momentul de debut al bolii, simptomele de debut, bolile asociate, prezența simptomelor la alți membrii ai familiei, istoric de consum recent de antibiotice. Examenul clinic va continua cu inspecția și palparea abdomenului, pentru identificarea zonelor dureroase.
Deși diagnosticul de enterocolită se poate stabilii pe baza tabloului clinic și al examenului fizic, pentru susținerea diagnosticului și confirmarea acestuia, se efectuează:
Tratamentul enterocolitei se administrează conform recomandărilor medicului curant. Acesta cuprinde măsuri igieno-dietetice, terapie medicamentoasă și terapie antibiotică.
Conform antibiogramei, dacă se dovedește prezența unei bacterii la nivel digestiv care determină inflamația locală și tabloul clinic specific.
De cele mai multe ori enterocolita are o evoluție favorabilă, cu remiterea completă a tabloului clinic în 5-7 zile la de la debut. O atenție sporită necesită copiii, vârstnicii, femeile însărcinate și pacienții cu imunosupresie. Cea mai de temut complicație a enterocolitei este reprezentată de deshidratarea severă.
Semne de deshidratare:
Măsurile de prevenție pentru enterocolită cuprind:
► Enterocolita este o afecțiune gastro-intestinala care se caracterizează prin existența unui proces inflamator localizat la nivelul tubului digestiv.
► De cele mai multe ori afecțiunea se datorează consumului de apă sau alimente contaminate, în special în sezonul cald. Etiologia enterocolitei poate fi bacteriană, virală, fungică, parazitară, toxică sau medicamentoasă.
► Tabloul clinic cuprinde febră, dureri importante abdominale, greață, vărsături, scaune diareice, deshidratare, oboseală, stare generală alterată.
► De cele mai multe ori simptomele se remit in 5-7 zile de la debut; o atenție sporită necesită sugarii și pacienții cu imunosupresie.
► Tratamentul cuprinde măsuri generale igieno-dietetice, tratament simptomatic (antiemetice, antispastice, antipiretice, antidiareice) și tratament antibiotic (dacă se dovedește etiologia bacteriană a bolii).
Bibliografie:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24633-enterocolitis
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318567
https://universum.clinic/en/service/zagalni-napryamki/gastroenterologiya/enterokolit/
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp