Colita ulcerativă: cauze, simptome, diagnosticare și tratament

Gastroenterologie | April 22, 2024 | 0 min de citit
Colita ulcerativă: cauze, simptome, diagnosticare și tratament

Colita ulcerativă este o afecțiune cronică manifestată la nivelul colonului, caracterizată prin inflamarea și ulcerarea mucoasei acestuia. Boala este de natură autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar atacă în mod eronat propriile celule din colon. În timp, inflamațiile și ulcerațiile se pot extinde și către alte părți ale tractului digestiv.

Simptomele acestei boli, potențial debilitante, pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții. Având un caracter cronic,  se manifestă pe parcursul unor intervale de timp semnificative, cu perioade de exacerbare a manifestărilor, ce alternează cu intervale de timp în care simptomele specifice se ameliorează sau chiar dispar.

Colita ulcerativă: cauze și factori de risc

Cauzele exacte pentru declanșarea acestei boli autoimune nu se știu cu exactitate. În trecut, dieta și stresul erau considerate ca fiind factorii determinanți pentru apariția colitei ulcerative, însă acum, specialiștii afirmă cu certitudine faptul că aceștia pot doar agrava simptomele bolii, însă nu o și provoacă. 

O cauză posibilă este funcționarea improprie a sistemului imunitar. Atunci când acest sistem organic luptă împotriva unui virus sau a unor bacterii, un răspuns imun neregulat determină sistemul imunitar să atace și celulele de la nivelul tractului digestiv.

Alți factori de risc pentru colita ulcerativă: 

  • vârsta - de obicei, boala debutează înainte de 30 de ani, dar poate apărea la orice vârstă; unii pacienți pot dezvolta boala după vârsta de 60 de ani;
  • ereditatea - persoanele cu membri ai familiei diagnosticați deja cu această afecțiune sunt mai expuse riscului de a dezvolta la rândul lor colită ulcerativă. 

În cadrul unei întâlniri cu specialistul în gastroenterologie, acesta va adresa întrebări importante pentru identificarea unor motive, posibil asociate cu manifestările pe care pacientul le acuză. Comunicarea deschisă intre medic și pacient permite identificarea cauzelor sau factorilor de risc potențiali pentru dezvoltarea acestei boli autoimune.  

Principalele simptome ale colitei ulcerative 

Simptomele colitei ulcerative pot varia în funcție de severitatea inflamației și localizarea acestora la nivelul tractului digestiv. Severitatea lor poate fluctua de-a lungul timpului: 

  • episoadele diareice - acestea pot fi însoțite de dureri abdominale și crampe; de asemenea, este posibilă prezența sângelui în scaun;
  • alte simptome - pierderea în greutate inexplicabilă, starea de oboseală cronică, episoadele febrile, nevoia de a merge frecvent la toaletă. 

În unele cazuri, pot apărea manifestări și în alte zone corpului, pe care medicul specialist pe poate asocia colitei ulcerative: 

  • erupții cutanate;
  • dureri articulare;
  • inflamații oculare.

Simptome ce necesită o evaluare de specialitate în regim de urgență:

  • dureri abdominale severe;
  • sângerări rectale abundente; 
  • senzație de sete persistentă. 

Acestea pot avea un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi. Episoadele diareice frecvente, oboseala, durerile abdominale sau pierderea în greutate pot face dificilă realizarea activităților cotidiene, afectând bunăstarea sau calitatea relațiilor interumane. De aceea, pot cauza niveluri ridicate de stres și anxietate.

Pentru că aceste manifestări pot indica și posibila dezvoltare a altor afecțiuni (ex: cancerul de colon), este esențială solicitarea asistenței medicale de specialitate, pentru efectuarea examinărilor specifice, în vederea stabilirii corecte a unui diagnostic. Mai mult decât atât, înțelegerea simptomelor colitei ulcerative ajută la gestionarea eficientă a bolii, precum și la îmbunătățirea calității vieții pacientului.

Colita ulcerativă: evaluare și diagnostic

Specialistul poate pune diagnosticul de colită ulcerativă realizând o serie de evaluări importante:

Colonoscopia îi permite specialistului să examineze întreaga suprafață a colonului, iar în cazul în care se constată anomalii, poate aprecia că este necesară efectuarea unei biopsii, pentru verificări microscopice ulterioare pe mostra prelevată. 

Diagnosticul diferențial este de o importanță crucială în evaluarea pacienților cu suspiciune de colită ulcerativă. Alte boli cu simptome similare, cum ar fi boala Crohn, infecțiile intestinale sau sindromul intestinului iritabil (SCI) sau cancerul de colon, trebuie excluse, înainte de a se stabilirea diagnosticului definitiv. 

Potrivit OMS, aproximativ 1% din populația lumii suferă de colită ulcerativă, iar incidența acestei boli autoimune este în creștere, în principal, din cauza unor factori de risc precum modificările la nivelul stilului de viață sau stresul. Diagnosticarea precoce este esențială pentru gestionarea eficientă a bolii și îmbunătățirea calității vieții pacienților.

Medicație colita ulcerativă, opțiuni de tratament disponibile

Tratamentul colitei ulcerative variază în funcție de severitatea și locul inflamației:

  • medicația - administrarea medicamentelor prescrise de specialist are un rol important în controlul simptomelor; antiinflamatoarele, corticosteroizii sau imunomodulatoarele sunt cele mai utilizate, în cazul acestei boli autoimune;
  • intervenția chirurgicală - în cazul formelor severe de colită ulcerativă, specialistul poate recomanda colectomia totală sau proctocolectomia, ce presupun îndepărtarea totală sau parțială a colonului;
  • monitorizarea continuă - pacienții trebuie să facă vizite regulate la medic, pentru a avea garanția că tratamentul recomandat este eficient;
  • adoptarea unui stil de viață sănătos - urmarea unei diete echilibrate și includerea sportului în program pot contribui la gestionarea simptomelor.

Așadar, tratamentul pentru colita ulcerativă se bazează pe medicație, intervenții chirurgicale (în cazurile severe), monitorizarea simptomelor și îmbunătățirea stilului de viață. Este esențial ca pacienții să respecte toate recomandările medicului specialist, pentru o abordare corectă a acestei boli.

Prevenirea debutului colitei ulcerative

Prevenirea colitei ulcerative poate fi susținută prin:

  • adoptarea unei diete echilibrate și diversificate - un astfel de meniu poate stimula funcționalitatea sistemului imunitar funcțional și a tractului intestinal; alimentele bogate în fibre trebuie să constituie o parte semnificativă a dietei zilnice; pe de altă parte, alimentele procesate și cu un conținut ridicat de grăsimi trebuie evitate, deoarece pot agrava inflamațiile intestinale, factor de risc pentru declanșarea bolii;
  • exercițiile fizice regulate - inclus în programul de activități săptămânale, sportul poate contribui la întărirea sistemului imunitar și la reducerea inflamațiilor din organism; în plus, este important pentru gestionarea stresului, factor de risc pentru agravarea simptomelor;
  • limitarea consumului de alcool și renunțarea la fumat - acestei obiceiuri pot afecta sistemul imunitar, cauzând producerea și agravarea inflamațiilor în organism; de asemenea, studiile arată că pot cauza afecțiuni mult mai grave, precum bolile cardiovasculare, cancerul hepatic sau cancerul bronho-pulmonar.  

Nu în ultimul rând, consultațiile medicale cu rol preventiv joacă un rol foarte important. Alege să previi această boală și programează-te chiar acum pentru o întâlnire cu specialiștii noștri, în cadrul Spitalului Memorial Băneasa. O evaluare de rutină poate duce la identificarea timpurie a simptomelor. Acest lucru este crucial, deoarece o diagnosticare la timp și un tratament corespunzător pot îmbunătăți semnificativ prognosticul acestei boli.

BIBLIOGRAFIE 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ulcerative-colitis/symptoms-causes/syc-20353326

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10351-ulcerative-colitis

https://www.webmd.com/ibd-crohns-disease/ulcerative-colitis/what-is-ulcerative-colitis

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/ulcerative-colitis 

Echipa MemorialEchipa Memorial

Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital