#PovesteaPacienților: Endometrioza complică viața unui număr din ce în ce mai mare de femei

Ginecologie | April 29, 2024 | 0 min de citit
#PovesteaPacienților: Endometrioza complică viața unui număr din ce în ce mai mare de femei

,,Aveam patru noduli mari de endometrioză, la o distanță de opt cm de rect. Dar asta știu abia acum, la nouă ani de la colonoscopie… Acum sunt bine. Mi-am recăpătat viața. Mă simt o persoană normală, cu preocupări absolut normale, și, mai ales, fără dureri. Dar uite cu ce sacrificii”. Așa își începe povestea o femeie in vârstă de 42 ani care, în ultimii ani din viață, a efectuat nenumărate consulturi și vizite medicale cu scopul de a descoperii cauzele durerilor intense, însă fără succes. Speranța a venit in cadrul Spitalului Memorial Băneasa - secția Obstetrică- Ginecologie unde, sub îndrumarea medicului de excepție Prof. dr. Elvira Brătilă, pacienta a primit un diagnostic cert și un tratament de specialitate, în prezent fiind, din nou, o persoană sănătoasă. 

Ce este endometrioza?

Endometrioza, cunoscută în termeni populari sub denumirea de ”cancerul care nu te omoară”, este o boală a femeii aflată la vârsta reproductivă, care determină dureri intense și infertilitate. Din păcate, boala nu este extrem de cunoscută, motiv pentru care femeile primesc un diagnostic după mulți ani de investigații și consulturi medicale. Datele statistice arată faptul că 4 din 10 paciente diagnosticate cu endometrioză primesc un diagnostic după 7 consulturi de specialitate; doar o femeie din 10 are norocul de a fi diagnosticată cu endometrioză în timpul primei vizite medical.

”Eu până la 33 de ani am fost un om perfect normal, nu am avut absolut nicio problemă. Menstruația mi-a venit când aveam 13 ani. Totul era absolut normal, fără dureri: în prima zi mai puțin, a doua zi mai mult, a treia zi deja scădea în intensitate, iar a patra zi deloc. Am fost o fire băiețoasă, mereu înconjurată de frații mei. Am și o soră mai mare care în fiecare lună zăcea la pat și care îmi și spunea să nu mai fac eforturi în perioada aia a lunii, dar eu nu înțelegeam de ce, că nu aveam dureri deloc”.

Deși endometrioza debutează cu dureri pelvine de intensitate crescută, menstruații neregulate, dureri la contactul sexual sau inferitilitate, în cazul pacientei noastre totul a început în anul 2011, cu o constipație cronică. Deoarece absența tranzitului intestinal dura și câte 9 zile, iar tratamentul cu laxative nu își făcea efectul, pacienta a cerul ajutorul unui medic gastroenterolog. Prin prisma meseriei pe care o am, lucrez foarte mult cu medicii, așa că am cerut sfaturi cui să mă adresez cu problemele mele. Am umblat de la un gastroenterolog la altul și mi s-a spus inițial că de vină ar fi faptul că de doi ani întrerupsesem sportul și mergeam și foarte mult cu mașina. Părea logic ce mi se spunea, iar recomandarea a fost să mănânc niște tărâțe amestecate cu iaurt, prune uscate și problema mea ar fi trebuit să fie rezolvată. Dar nu s-a întâmplat așa ceva. Timp de trei ani, eu am ieșit cu scaunul la aproximativ 10 zile.”.

Deoarece simptomatologia nu s-a ameliorat deși a ținut cont de recomanările primite în legătură cu alimentația și activitatea fizică, pacienta a decis să efectueze o colonoscopie cu scopul de a rezolva problema, fără a știi, la acel moment, că această investigație i-ar fi putut oferi o adevărată oportunitate pentru a primi un diagnostic cert. Medicul a intrat destul de puțin cu colonoscopul, după care eu am sărit de pe masă de durere. La finalul consultației mi-a spus că dumneaei nu înțelege de ce mă doare atât de tare, dar că nu ies mai des la toaletă din cauză că am intestinul gros foarte lung și că indiferent ce aș mânca, aș avea același rezultat. Iar eu am crezut-o și am plecat acasă. Dar vezi, aici este frustrarea mea și nu voi uita niciodată: dacă tu, ca medic, simți că nu poți înainta cu acel colonoscop, nu vrei să afli de ce, poate să propui un CT? Acum știu motivul: eu aveam patru noduli mari de endometrioză la o distanță de opt cm de rect. Dar știu abia acum, la nouă ani de la acea colonoscopie. Am aflat de la doamna Profesor Elvira Brătilă, de la Spitalul Memorial Băneasa.

Endometrioza este o afecțiune cu o evoluție cronică, progresivă, caracterizată prin dezvoltarea țesutului endometrial în exteriorul cavității uterine, cu constituirea unor noduli de endometrioză cu localizare variabilă; au fost descrise focare de endometrioză la nivelul ovarelor, trompelor uterine, vaginului, peritoneului, intestinului subțire, intestinului gros, ureterului, vezicii urinare. Extrem de rar, endometrioza poate ajunge la nivelul pleurei, pericardului sau creierului. Cele mai frecvente simptome care apar în endometrioză sunt durerile intense în timpul menstruației, înainte de menstruație sau câteva zile după menstruație, durerile pelvine, durerile lombare, durerile apărute la contact sexual, durere la defecație sau la urinat, menstruații neregulate, tulburări de transit intestinal sau inferitilitate.

Simptome endometrioza

În cazul pacientei noastre, endometrioza s-a manifestat initial prin constipație, iar ulterior au apărut durerile abdominale în special în perioada menstruației, dureri care nu cedau la administrarea de medicamente analgezice sau antiinflamatoare. Deoarece simptomatologia devenea din ce în ce mai intensă, au continuat vizitele îm cabinetele medicilor gastroenterologi, analize de sânge, ecografii și investigații imagistice (RMN) în speranța că va putea primi un diagnostic și un tratament de specialitate, însă răspunsul a fost același. I s-a spus că este perfect sănătoasă și că durerea este doar în imaginația ei. Nouă ani a durat lupta pacientei cu dureri cumplite.

”La 39 de ani, cred că deja fusesem pe la toate spitalele de stat si private, știam aproape toți șefii de secție de la gastroenterologie și ginecologie, aveam făcute patru RMN-uri și multe, multe alte analize și ecografii, în urma cărora medicii îmi spuneau că am un mic chist pe ovarul drept, dar că în rest uterul este ok, totul este bine, pot sa fac copii. Numai că eu nu puteam, deși tot încercam de la 33 de ani. Reușeam să trăiesc cât de cât normal doar două săptămâni pe lună. În rest, eram cufundată în dureri, iar medicul de familie deja credea despre mine că sunt nebună”, ȋși amintește pacienta.

Deși tăcută din punct de vedere imagistic, endometrioza a făcut ravagii în întreg corpul deoarece la vârsta de 40 ani, rinichiul drept al pacientei a fost cuprins de această boală și a cedat. Confruntându-se cu o durere insuportabilă, pacienta a efectuat din nou un consult medical și o ecografie care a arătat faptul că ureterul a fost cuprins de un proces fibromatos și nu mai putea fi salvat. La scintigrafie s-a obiectivat faptul că rinichiul a fost ștrangulat de ureter și nu mai poate fi functional.

,,Între timp, am început și să sângerez pe anus și le spuneam medicilor că nu am nicio altă problemă, nu am fisuri, nu am hemoroizi. Însă ei îmi spuneau că problema îi depășește, deși acesta este unul dintre semnele de endometrioză, când ai noduli foarte mari pe rect. Doar că atunci eu nu o cunoscusem încă pe doamna Profesor Brătilă și nu știam aceste lucruri”.

Abia la finalul anului 2022 pacienta a aflat faptul că pelvisul acesteia este cuprins de aderențe endometriozice, fapt obiectivat în urma intervenției chirurgicale pentru îndepărtarea rinichiului nefuncțional.” Urologul mi-a recomandat, atunci, să merg la doamna Profesor Brătilă, la Spitalul Memorial Băneasa. Dumneaei a fost primul medic care mi-a spus că am noduli pe intestin și mi-a explicat tot ce se întâmplă în corpul meu. Atunci am simțit cum se face lumină în capul meu și mi-am explicat toate durerile prin care am trecut. A fost primul om care a fost alături de mine în afară de familia mea. Aveam patru noduli rectali de peste doi cm care agățau și ovarul și uterul și vezica”. Din păcate, deoarece diagnosticul a întârziat extrem de mult, a fost nevoie de o intervenție chirurgicală amplă de histerectomie cu anexectomie unilaterală dreaptă, precum și de eliminare a nodulilor intestinali.

În cazul de față, deoarece boala nu a fost diagnosticată din timp și nu s-a putut interveni terapeutic, pacienta si-a pierdut ureterul, rinichiul drept, ovarul drept și mai presus de toate, șansa de a fi mamă.

Programează-te din timp la un medic ginecolog din cadrul Spitalului Memorial Băneasa și beneficiază de cele mai noi metode de diagnostic și tratament pentru endometrioză.

Echipa MemorialEchipa Memorial

Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Loading...