Conform Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul de col uterin este a patra cea mai frecventă formă de cancer cu care se confruntă femeile la nivel global. Progresia acestei afecțiuni poate fi una lentă. În majoritatea cazurilor, boala are debutul în celulele de la suprafața colului uterin.
Încă din stadiile incipiente, celulele canceroase pot fi detectate în urma efectuării testului Babeș-Papanicolau. Află informațiile de bază despre cauzele dezvoltării acestui tip de cancer, simptomele specifice, precum și despre opțiunile de diagnostic și tratament, în cadrul Spitalulului Memorial Băneasa.
Boala apare atunci când formațiunile celulare ale colului uterin încep să se multiplice într-un mod necontrolat, proces ce poate cauza formarea unor mase tumorale. Pe măsură ce acestea se dezvoltă, părți ale tumorilor se pot separa, deplasându-se către alte zone din corp (metastaze).
Mai mulți factori de risc sunt asociați cu apariția și dezvoltarea cancerului de col uterin:
Printre simptomele specifice cancerului de col uterin se numără:
sângerări vaginale anormale;
secreții vaginale anormale;
dureri în timpul actului sexual;
dureri pelvine;
dureri de spate.
În stadiile avansate, cancerul de col uterin se poate manifesta prin:
dureri și umflături la nivelul picioarelor;
stare de oboseală cronică;
pierdere nefirească în greutate.
Aceste simptome nu sunt întotdeauna legate de cancer, dar orice simptom ar trebui adus la cunoștință medicului specialist. În stadiile timpurii, cancerul de col uterin poate fi asimptomatic.
În primele stadii, poate fi detectat doar prin controale medicale regulate și teste de screening cu un caracter preventiv, precum testul Babeș-Papanicolau. Chiar și în absența simptomelor, este esențială monitorizarea atentă a oricărei schimbări în corp.
Diagnosticarea cancerului de col uterin se face prin mai multe metode:
Cancerul de col uterin are mai multe stadii, începând cu stadiul 0 (cancer in situ), descris de prezența celulelor canceroase doar la suprafața colului uterin. Stadiile I-IV sunt caracterizate de extinderea cancerului către alte părți ale corpului.
Prognosticul și tratamentul depind de stadiul în care este depistat cancerul de col uterin. Acestea pot avea un impact puternic emoțional. De aceea, suportul psihologic adecvat în această perioadă este foarte important, familia și specialiștii având un rol esențial în gestionarea stării emoționale a pacientei.
Opțiunile comune de tratament sunt:
În cadrul unei consultații ginecologice, medicul specialist îi poate oferi pacientei informații utile, privind cele mai bune opțiuni de tratament pentru cancerul de col uterin, în funcție de stadiul bolii, vârsta acesteia, starea generală de sănătate și dorința sa de a avea copii în viitor.
Una dintre cele mai eficiente metode este vaccinarea împotriva HPV. Dozele de vaccin protejează împotriva celor mai periculoase tulpini de HPV, responsabile pentru majoritatea cazurilor de cancer de col uterin. Potrivit OMS, vaccinarea anti-HPV este cea mai eficientă, dacă dozele sunt administrate fetelor și băieților cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani, înainte de expunerea la virus.
O altă metodă esențială de a reduce riscul de dezvoltare a cancerului de col uterin este efectuarea regulată a testelor de screening: testul Babeș-Papanicolau (PAP) și testul pentru depistarea tulpinilor HPV. Screeningul preventiv permite detectarea timpurile a celulelor anormale din colul uterin, ce ar putea cauza apariția formațiunilor tumorale.
De asemenea, contactul sexual protejat poate reduce riscul de infectare cu HPV. Cu toate că utilizarea prezervativelor este asociată cu o rată mai mică de transmitere a virusului, infectarea cu HPV a zonelor genitale este posibilă și în cazul contactului sexual protejat.
De asemenea, renunțarea la fumat poate reduce considerabil riscul de apariție a cancerului de col uterin, precum și a altor afecțiuni oncologice, atât la femei, cât si la bărbați: cancerul bronho-pulmonar, cancerul laringian, cancerul esofagian etc.
Prin înțelegerea cauzelor, recunoașterea simptomelor, diagnosticarea la timp și începerea unui tratament adecvat, șansele de supraviețuire cresc semnificativ, în cazul pacientelor care se confruntă cu acest tip de cancer.
Deși orice femeie poate dezvolta cancer de col uterin, există anumiți factori de risc care pot crește probabilitatea apariției acestei boli. Aceștia includ: infectarea cu HPV, fumatul, utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale, un istoric de boli cu transmitere sexuală, evitarea sau amânarea controalelor sau a screeningului specific.
Ține cont de aceste informații utile pentru sănătatea ta și programează-te pentru o consultație ginecologică la Spitalul Memorial Băneasa!
BIBLIOGRAFIE:
https://www.cancer.gov/types/cervical
https://www.cdc.gov/cancer/cervical/basic_info/index.htm
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cervical-cancer
https://www.nhs.uk/conditions/cervical-cancer/
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp