RMN cu protocol în endometrioză

Chirurgie robotică | April 24, 2024 | 0 min de citit
RMN cu protocol în endometrioză

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o afecțiune ginecologică extrem de des întâlnită în rândul pacientelor aflate la vârsta reproductivă dar care, în foarte multe cazuri, rămâne nediagnosticată. Studiile de specialitate arată faptul că 1 din 10 femei suferă de endometrioză, în timp ce 3 din 10 cazuri de infertilitate se datorează, de asemenea, endometriozei.

Afecțiunea se caracterizează prin dezvoltarea țesutului endometrial în exteriorul cavității uterine; în condiții fiziologice, endometrul căptușește pereții interni ai uterului, în timp ce în endometrioză acest țesut se dezvoltă în afara cavității uterine, la nivelul ovarelor, trompelor uterine, pereților pelvini, intestinului subțire, intestinului gros, ureterelor sau vezicii urinare; în cazuri excepționale și rare, a fost pusă în evidență prezența țesutului endometrial la nivelul pleurei, pericardului sau creierului.

Simptomele endometriozei cuprind dureri pelvine de intensitate crescută, atât în timpul menstruației cât și în afara menstruației, dureri puternice la contactul sexual, tulburări de ciclu menstrual, dureri pelvine cronice, tulburări de tranzit intestinal, tulburări urinare și nu în ultimul rând infertilitate. Endometrioza este o afecțiune care nu pune viața femeilor în pericol dar care modifică semnificativ calitatea vieții deoarece pacientele care se confruntă cu endometrioza prezintă o limitare atât a activităților zilnice cât și a relațiilor personale și profesionale din cauza durerilor extrem de chinuitoare și supărătoare cu care acestea se confruntă.

Endometrioza este o afecțiune progresivă, care treptat poate determina formarea de aderențe la nivelul pelvisului și infertilitate, motiv pentru care afecțiunea trebuie diagnosticată rapid și tratată corect. La ora actuală, unul din cele mai utile mijloace de diagnostic al endometriozei este reprezentat de RMN cu protocol de endometrioză.

Ce este RMN-ul cu protocol de endometrioză?

RMN cu protocol de endometrioză este o investigație imagistică specială, care constă în instilarea de gel la nivel intravaginal și intrarectal, cu scopul de a vizualiza focarele endometriozice de la nivel rectosigmoidian si uterin, gradul de infiltrare al  la nivelul leziunilor în peretele intestinal/uterin. Mai mult decât atât, în RMN-ul cu protocol de endometrioză, examinarea este centrată pe zona de interes cu efectuarea de secțiuni fine în planul leziunilor, astfel încât imaginile furnizate să fie cât mai concludente.

Cu ajutorul acestei investigații, medicul poate obține informații importante cu privire la toate organele pelvine precum și la existența nodulilor specifici de endometrioză. În prezent, RMN-ul cu protocol de endometrioză reprezintă modalitatea gold standard atât de diagnostic al bolii cât și de cuantificare a gradului de evoluție al afecțiunii.

Când se efectuează RMN cu protocol pentru endometrioză?

RMN-ul cu protocol de endometrioză se efectuează doar la recomandarea medicului ginecolog, în toate situațiile în care acesta suspectează existența țesutului endometrial în afara cavității uterine. Toate pacientele a căror tablou clinic indică existența endometriozei, pot efectua RMN cu protocol de endometrioză. Investigația este complet sigură pentru paciente, nu determină durere, este neinvazivă și neiradiantă. 

Ecografia transvaginală poate pune în evidență endometrioza localizată la nivelul ovarelor (sub forma unor chiste specifice, care poartă denumirea de endometrioame), însă nu poate identifica gradul de afectare al trompelor uterine, nu poate cuantifica aderențele pelvine, nu poate obiectiva nodulii situați la nivelul sigmoidului și nu poate evalua afectarea altor organe pelvine (focarele de endometrioză profundă). Din aceste considerente, cea mai bună modalitate de a diagnostica și a evalua afecțiunea este prin intermediul RMN-ului cu protocol special de endometrioză.

Care sunt avantajele unui RMN cu protocol pentru endometrioză?

RMN-ul cu protocol de endometrioză prezintă multiple avantaje, precum:

  • Investigația nu produce durere, este neinvazivă și neiradiantă;
  • Instilarea de gel crește aportul informațional cu 90-100% comparativ cu ecografia transvaginală;
  • Gelul instilat are rolul de a destinde pereții rectului și vaginului, astfel încât este realizată o vizualizare mai bună a pereților acestor organe și a regiunii pelvine posterioare, localizarea de elecție a endometriozei;
  • Permite identificarea unor focare de endometrioză ce nu pot fi evidențiate prin alte explorări imagistice.

În ce constă pregătirea pentru o astfel de investigație?

RMN-ul cu protocol de endometrioză necesită o pregătire specială cu o zi anterior investigației, care include:

  • Efectuarea unei microclisme în seara anterioară examinării și în dimineața examinării; acestea pot fi achiziționate de la farmacie;
  • Ultima masă va fi în seara anterior investigației;
  • se recomandă limitarea consumului alimentelor care balonează sau stimulează peristaltică ( fructe și legume crude, dulciuri, băuturi carbogazoase, cafea, alcool) cu o zi înainte de investigație;
  • Pacientele care se confruntă cu balonare cronică pot administra cărbune medicinal sau medicamente cu efect antiflatulent;
  • Lichidele nu sunt limitate, astfel încât pacientele se pot hidrata corespunzător;
  • Pacienta trebuie să prezinte toate documentele medicale (consultații, bilete de externare) inclusiv investigațiile imagistice anterioare ( ecografie/CT/RMN- raport scris și CD )
  • Nu este limitată administrarea medicației cronice.
  • trebuie să prezinte creatinina dozată din sânge efectuată cu maxim 30 de zile anterior investigației RMN

Cum se desfășoară RMN-ul cu protocol pentru endometrioză?

În ziua examinării se recomandă ca pacienta să ajungă în clinică cu 30 minute mai devreme de ora stabilită pentru a putea completa formularele de acord și a fi pregatită pentru investigație. Pe toată perioada investigației, pacienta va fi acompaniată de personalul medical, care o va ghida permanent și o va îndruma astfel încât întreaga experiență medicală să fie una de calitate. Spitalul Memorial Băneasa se mândrește cu personal medical empatic și prietenos, pentru care binele pacienților este mereu pus pe primul loc.

Investigația va începe cu examinarea nativă a pelvisului, fără administrarea substanței de contrast sau a gelului special; în a doua etapă, se administrează substanța de contrast care oferă posibilitatea de vizualizare mai amplă și mai detaliată a regiunilor investigate; a treia etapă constă în instilarea unui gel la nivelul vaginului respectiv al rectului

Întreaga procedură poate dura 40-60 minute, timp în care pacienta va sta întinsă pe masa aparatului de RMN și va urma întocmai recomandările primite din partea cadrelor medicale; pentru ca examinarea să fie cât mai rapidă și imaginile să fie cât mai concludente, este necesară o colaborare între pacientă și cadrele medicale, motiv pentru care investigația nu poate fi efectuată cu sedare. Permanent pacienta va avea acces la un buton de panică, prin a cărui declanșare investigația poate fi oprită în orice moment.

Care sunt contraindicațiile procedurii?

Deși procedura este complet sigură pentru paciente, nu determină durere, este minim invazivă și neiradiantă, există câteva situații în care RMN-ul cu protocol de endometrioză nu se poate efectua, precum:

  • Existența unui stimulator cardiac;
  • Existența implanturilor metalice;
  • Primul trimestru de sarcină;
  • În cazul pacientelor claustrofobe.

Ce se întâmplă după efectuarea RMN-ului cu protocol de endometrioză?

Întreaga procedură durează aproximativ 60 minute; timpul se poate prelungi dacă nu există o colaborare eficientă între personalul medical și pacientă pe parcursul procedurii. După finalizarea investigației, pacienta rămâne sub supraveghere medicală aproximativ 30 de minute; investigația nu necesită spitalizare continuă. După procedură, pacienta trebuie să se hidrateze corespunzător pentru a facilita eliminarea substanței de contrast. Imaginile obținute pot fi înmânate pacientei în format electronic (CD) după terminarea examinării, însă interpretarea radiologică și rezultatul scris va fi disponibil în termen de 10-14 zile lucrătoare. După primirea rezultatelor, pacienta va efectua un consult ginecologic de specialitate, pentru stabilirea planului terapeutic.

Bibliografie:

https://mrimaster.com/endometriosis-mri/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5893487/

https://radiopaedia.org/articles/pelvic-protocol-for-endometriosis-mri

Echipa MemorialEchipa Memorial

Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital